Segons els resultats de l’estudi realitzat pel Departament de Ciències Animals de la Universitat d’Illinois (Estats Units), un sol pistatxo conté els nou aminoàcids essencials pel que pot considerar-se una proteïna completa; i, no només això sinó que destaca per la seva qualitat. A més, segons la investigació promoguda per American Pistachio Growers, la proteïna del pistatxo, tant en estat cru com torrat, és de millor qualitat que la d’altres proteïnes vegetals com la dels cereals, les llavors i la majoria de llegums, com ara , les mongetes i els pèsols.

La proteïna vegetal de millor qualitat

Els resultats de l’estudi llancen llum sobre la qualitat proteica del pistatxo americà que, des d’ara, constitueix una font proteica de qualitat, basada en els estàndards establerts per l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

A més, és l’única proteïna vegetal que es pot prendre crua. El pistatxo -en cru i torrat- s’ha comparat amb l’aïllat de proteïnes d’un pèsol, amb el de les mongetes, arròs cuit, segó de blat, cacauets torrats, així com el concentrat proteic d’arròs i cereal a força de Maizy, s’ha observat que de tots ells, la proteïna de major qualitat és la del pistatxo. Per a això s’han comparat els diferents valors de proteïnes vegetals segons la Puntuació de Aminoàcids corregits de Digestibilitat de Proteïnes (PDCAAS).

Concentrat de arginia i leucina

L’estudi revela que els pistatxos crus contenen un major contingut de proteïna crua (27,1%) que els torrats (25,1%). També dóna llum sobre els majors percentatges d’aminoàcids de què disposa, sent l’arginina seguida de la leucina els més presents, en percentatges iguals tant en cru com torrat.

Per la seva banda, l’arginia permet perdre greix i augmentar la massa muscular. Es caracteritza per enfortir el sistema immunitari, pel seu efecte estimulant i vasodilatador, així com per millorar el subministrament de nutrients a les cèl·lules musculars i el rendiment. Mentre que la leucina és l’aminoàcid essencial per a sintetitzar les proteïnes. Els aminoàcids menys presents són el triptòfan i la metionina.

Més informació: www.americanpistachios.es