El conseller d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, Felipe Faci, s’ha reunit aquest matí amb el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, per lliurar-li la proposta de repartiment de disciplines elaborada pel Govern d’Aragó per a la candidatura olímpica dels Jocs d’Hivern 2030.

Durant la trobada, el responsable aragonès ha tornat a reiterar el desig del Govern d’Aragó d’assolir un acord per presentar “una candidatura equilibrada, compartida i integrada”, tal com s’ha fet a tots els jocs olímpics d’hivern.

A la proposta que el conseller ha traslladat aquest matí al COE, l’esquí alpí i el de fons es reparteixen de manera equitativa entre Aragó i Catalunya. L’esquí acrobàtic/freestyle i l’esquí de muntanya es desenvoluparia a Catalunya mentre que el surf de neu i el biatló es disputaria a territori aragonès.

Pel que fa a les disciplines relacionades amb el gel, Aragó albergaria les proves de curling, patinatge artístic i patinatge de velocitat a pista curta, mentre que el de pista llarga i l’hoquei gel es disputarien a Catalunya.

El conseller ha reiterat davant el COE que es tracta de la millor distribució possible ja que és una proposta “equitativa i equilibrada, que contribueix a vertebrar el territori, tal com s’ha reclamat en cadascuna de les reunions que ha mantingut el grup tècnic ”.

Proves internacionals celebrades a Aragó

L’elevat nivell tècnic que presenten les instal·lacions ubicades en territori aragonès ve avalat per les nombroses proves internacionals celebrades al territori en les darreres dècades.

En el cas d’Aragó Formigal-Panticosa, les instal·lacions han estat seu de proves de la Federació Internacional d’Esquí en diferents disciplines i categories, seu de la Final de la Copa d’Europa d´Esquí Alpí (2011), Seu de la Copa d’Europa Damas (2008), Seu de les proves de velocitat a les Universiades de 1981 i 1995, així com del FOJE Jaca 2007.

Aramón Cerler també ha estat seu de proves de la Federació Internacional d’Esquí i del Gran Premi FADI (Campionats d’Espanya U18-U21) el 2019 i 2020, a més de seu de la prova FIS ‘Trofeu Aramón’ de GS i SL, al que se celebrarà la 4a Edició l’any 2022, valedora per al Campionat d’Espanya Junior U18-U21 2022.

Pel que fa a Astún i Candanchú, les dues estacions han albergat també, entre d’altres, diferents proves de la Federació i l’eslàlom al FOJE Jaca 2007.

D’altra banda, Candanchú acull l’únic estadi de Biatlon d’Espanya.