L’emblemàtic escenari de competició acollirà els dies 18 i 19 de març les curses tècniques de l’eslàlom i l’eslàlom gegant durant les Finals de la Copa del Món 

És una de les pistes d’eslàlom gegant més ben valorades de la Copa del Món. Un traçat mític a Andorra. Una icona de l’alta competició, i una pista emblemàtica de Grandvalira pels esquiadors del dia a dia. L’Avet, ha viscut grans esdeveniments amb actuacions memorables dels millors atletes del món, i s’ha convertit en la catedral de l’esquí alpí de competició als Pirineus en poc més d’una dècada. Un camí en la història de l’esquí relativament curt però intens, amb la celebració de la Copa d’Europa en les edicions del 2008, 2009, 2010, 2011 i 2013; la Copa del Món del 2012; les Finals de la Copa d’Europa del 2014 i 2018 i les Finals de la Copa del Món del 2019.

Les corredores Marlies Schild (AUT) i Tessa Worley (FRA) passaran a la història com a primeres guanyadores d’una prova de Copa del Món a Andorra el 2012 en les modalitats d’eslàlom i eslàlom gegant, respectivament. A les Finals del 2019 es van endur la victòria en la categoria masculina Clément Noël (FR) en eslàlom i Alexis Pinturault (FR) en eslàlom gegant. En la femenina, Mikaela Shiffrin (EUA) va pujar al més alt del podi en les dues proves tècniques.

La pista Avet és actualment una pista connectada amb el poble de Soldeu gràcies a la construcció d’una plataforma esquiable de 14.000 m2 de superfície inaugurada la temporada 2018-19, que a més d’ampliar la zona de frenada de la pista de Copa del Món, ha permès dotar la zona d’arribada de tots aquells elements necessaris per acollir les proves tècniques el gran circ blanc amb les màximes garanties. A més, aquesta zona nova ha permès ampliar la seva capacitat d’aparcament amb 450 noves places, fent l’accés al sector Soldeu de Grandvalira més còmode.

El peu de pista presenta diverses novetats en aquesta segona edició de les Finals de la Copa del Món. D’una banda, la capacitat de places a les graderies serà de més de 1.850 (s’amplia més de 300 seients respecte el 2019), i un sector de les graderies es destinarà a les entrades VIP. A més, durant el cap de setmana es podrà gaudir del World Cup Village, un espai d’entreteniment i animacions amb estands de les firmes d’esquí, associacions sense ànim de lucre i gastronomia, entre altres.

Característiques tècniques

El perfil del GS

Sortida: 2.265 m
Arribada: 1.837 m
Longitud: 1.242 m
Desnivell: 428 m
Pendent mitjà: 37%
Pendent màxim: 65%

Orientació: N/E

El perfil de l’SL

Sortida: 2.047 m
Arribada: 1.837 m
Longitud: 609 m
Desnivell: 210 m
Pendent mitjà: 37%
Pendent màxim: 65%

Orientació: N/E

A la part alta de la pista s’accedeix amb el telecabina de Soldeu, de vuit places, i amb el telecadira de Soldeu, de sis. El traçat té una orientació nord-est, fet que garanteix la qualitat de la neu.

Han dit de l’Avet…

Maria Höfl-Riesch el 2012 (ex corredora alemanya guanyadora 3 medalles or Jocs Olímpics…): “És una de les millors pistes de gegant que existeix al circuit”.

Lara Gut-Behrami el 2012 (corredora suïssa Copa Món que va guanyar amb 17 anys la primera Copa d’Europa a Soldeu 2008, or Jocs Olímpics…): “La Copa d’Europa va estar molt ben organitzada i la pista estava perfecta”.

Tessa Worley (corredora francesa Copa del Món, guanyadora del GS a Soldeu 2012): “La pista m’ha agradat molt, tant o més que la passió que ha mostrat el públic”.

Tina Maze (ex corredora eslovena 2 medalles or Jocs Olímpics…): “M’ha encantat competir aquí: una gran pista, gent fantàstica i gran ambient. Espero que la Copa del Món segueixi visitant Andorra en el futur”.

Marcel Hirscher el 2019 (ex corredor austríac, 8 globus cristal overall, 3 Jocs Olímpics…): “L’estat de la neu ha estat per sobre de les expectatives. No esperava que hi haguessin condicions hivernals amb un temps primaveral”.

Carolina Ruiz (ex corredora espanyola Copa Món, ex olímpica):  “Té una sortida intensa, molt exigent. Des de dalt es veu gairebé el 80% de la pista de gegant. És una sortida amb un mur impressionant. Aquí es guanya o es perd part de la cursa”.

 

Les curses a l’Avet:

Dissabte, 18 de març

9h a 12h Eslàlom gegant masculí

10:30h a 13:30h Eslàlom femení

Diumenge, 19 de març

9h a 12h Eslàlom gegant femení

10:30h a 13:30h Eslàlom masculí