La vuitena sessió del “Projecte Talent: l’esport del futur” reflexiona sobre l’ús social de la llengua en el món esportiu. L’Auditori Josep Irla de la Delegació del Govern de Catalunya a Girona acull la taula rodona entre referents dels sectors esportiu i cultural. La sessió, sota el nom “Esport i llengua. Jugar, aprendre i competir en català”, ha servit per analitzar la situació de l’idioma al sector esportiu català

Els sectors esportiu i cultural han reflexionat avui, dilluns 3 d’abril, sobre l’ús social del català a Girona. La vuitena sessió del Projecte Talent “Esport i llengua. Jugar, aprendre i competir en català”, organitzada conjuntament entre la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (Departament de Presidència) i la Secretària de Política Lingüística (Departament de Cultura), s’ha dut a terme a partir d’una taula rodona i de debat on les i els ponents i les persones oients han analitzat la situació del català a l’esport i el país. Tot i això, la trobada també ha servit perquè s’exposessin projectes propis i, alhora, debatre sobre els reptes de futur.

La gent veu l’esport com aquell company de viatge i eina vàlida i necessària per incentivar la parla del català

En definitiva, un punt de trobada entre referents de tots dos àmbits. Concretament, hi ha participat la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula; el secretari de Política Lingüística, Xavier Vila; el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran; el gerent de la Federació Catalana de Basquetbol, Toti Mumbrú; la vicepresidenta segona de la Federació Catalana d’Escacs, Marta Amigó; i la presidenta d’Òmnium Cultural Gironès, Núria Giol.

La secretària general d’Esport i de l’Activitat Física ha posat en valor la transversalitat de l’esport. “La gent veu l’esport com aquell company de viatge i eina vàlida i necessària per incentivar la parla del català”, ha compartit. Caula ha referenciat que “hi ha unes 15 milions de participacions esportives setmanalment, el repte col·lectiu és que el català en sigui fortalesa”.

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística ha indicat que el “català és una llengua en llibertat condicional, és a dir, en minorització”. Vila ha fet palès la importància d’aprendre i fer servir el català en tots els àmbits de la quotidianitat.

Les dues federacions esportives participants han compartit projectes com la campanya “Escacs en català”, “Aula Virtual d’Escacs” i el BQ Llengua. Òmnium per la seva banda ha fet referència a la campanya “Treu la llengua” i d’altres referències de projectes realitzats.

Conèixer el talent, compartir-lo i desgranar les línies esportives de futur

L’any passat Esportcat va posar en marxa la iniciativa “Projecte talent: l’esport del futur” amb l’objectiu de crear un espai de debat i reflexió per generar coneixement en matèria esportiva. Les sessions s’estan duent a terme amb els diferents agents esportius catalans i pretén generar xarxa amb el sector per dissenyar les polítiques públiques esportives del futur.

El Projecte Talent parteix de la recerca, expertesa i coneixement de diferents professionals de l’àmbit de l’activitat física i l’esport.

La presentació ha estat duta a terme entre els departaments de Presidència i Cultura i s’emmarca dins d’una de les mesures prioritaris del Govern. A partir d’aquesta sessió es portaran a cap més accions, com ara una enquesta en el sector esportiu sobre els usos del català, així com d’altres.