El comitè tècnic aspirant a l’organització dels Campionats del Món d’esquí alpí posa en marxa la iniciativa que té com a objectiu limitar el malbaratament dels aliments a l’estació i establir un circuit solidari de gastronomia social. Grandvalira ENSISA lliura un total de 150 menús nutricionalment saludables a persones que pateixen una situació de precarietat alimentària a Andorra
A Andorra es troben en situació de precarietat alimentària moltes persones. Càritas Andorrana atén al seu dia a dia famílies que requereixen també el seu suport. Prenent consciència d’aquesta realitat, i més enllà de la promoció de la candidatura per optar a l’organització d’uns Campionats del Món d’esquí alpí el 2029, un dels eixos fixats al projecte és sumar-se a la feina que fan les institucions i treballar a favor del benestar social. El comitè tècnic d’Andorra 2029 ha estat l’ideòleg de MenjAND solidari, una iniciativa que s’ha engegat aquest dimecres amb una primera col·laboració amb Càritas Andorrana. És un programa social que neix amb la voluntat d’ajudar les persones que pateixen una situació econòmica complicada, i que té com a objectiu generar i distribuir aliments entre aquests col·lectius. Una de les claus per poder tirar endavant el projecte és limitar el malbaratament d’aliments a l’estació de Grandvalira als sectors de Canillo, Soldeu i El Tarter, fent possible el seu reaprofitament establint un circuit solidari perquè arribin d’una forma nutricionalment saludable a aquestes persones i famílies.
La primera de les accions, que serveix com a aprenentatge per a noves col·laboracions, s’ha activat amb Càritas Andorrana. L’equip de restauració de Grandvalira ENSISA ha lliurat a diferents usuaris associats a l’entitat un total de 150 menús elaborats a les cuines de l’estació (ravioli de carbassa, mandonguilles amb sípia i coca de Perafita).
L’impulsor del projecte, Àlex Orúe ha explicat que en el dia a dia de l’estació es mou molt de producte i matèria primera per donar servei als clients, i “hem pogut analitzar quins són els possibles excedents que en algun moment de la temporada, sobretot al tram final, podem tenir”.
En aquest sentit, ha assenyalat que “estem interactuant amb les entitats que ofereixen serveis socials, que tenen identificades aquestes persones que pateixen aquesta situació, i això ens facilita poder arribar a aquests usuaris per poder cobrir algunes dʻaquestes necessitats amb els menjars”. Aquest és el compromís en què treballa l’equip de la candidatura Andorra 2029, de manera que es vetlli per fer arribar el conjunt de persones que ho necessiten estan vinculades a diferents associacions del país, els aliments que els clients de l’estació d’esquí no consumiran i que es convertirien en excedent.
La vicepresidenta de Càritas Andorrana, Canòlich Baró ha rebut amb “molta il·lusió” la iniciativa que segons ha comentat, “ja es volia fer feia temps, però per la pandèmia no es va poder dur a terme. Aquests aliments ja cuinats entre avui i demà en sortiran perquè aquestes persones puguin celebrar Setmana Santa”.
Així, doncs, per fer possible aquest circuit solidari intervenen diferents actors: l’estació com a promotora del projecte i de la producció dels menús; els proveïdors que aporten aliments; les persones que es troben en situació de vulnerabilitat; i els agents socials com són les entitats i les associacions que tenen l’enllaç directe amb aquests col·lectius.
MenjAND solidari forma part de l’argumentari del pla director de la candidatura dels Campionats del Món Andorra 2029 amb una sèrie d´accions plantejades també durant el desenvolupament de l´esdeveniment.