Gran debut de Jaume Pueyo, esquiador del CEFUC-FCEH, als seus primers Jocs Olímpics d’Hivern. El de la Seu d’Urgell ha debutat a la prova de Sprint estil lliure d’esquí de fons el dimarts 8 de febrer, al Centre Nacional d’esquí de fons de Zhangjiakou, a la província de Hebei al nord-est de Beijing.

Sortia amb el dorsal 52, i ha remuntat fins a la 37a posició quedant a tan sols 1.32 segons de la seva classificació per a la final masculina de Sprint. Pueyo ha marcat un temps de 2:55.76. Pueyo tenia un objectiu clar, “arribar al Top 30, escalant les màximes posicions”.

Em poso un notable, tot l’esforç que li he ficat, totes les ganes i tot el suport que he rebut ho he agraït molt. Ho he donat tot a la pista

Encara sense complir el seu màxim objectiu, considera que sí que ha complert amb si mateix. El jove va expressar abans de la competició, “l’única cosa que em preocupa és no donar el màxim de mi mateix, aquesta és la meva única preocupació”. Posa nota a la seva actuació, “dono un notable, tot l’esforç que li he ficat, totes les ganes i tot el suport que he rebut ho he agraït molt. Ho he donat tot a la pista”.

GALERIA DE FOTOS. LES MILLOR IMATGES DE L’ACTUACIÓ DE JAUME PUEYO

Per concloure amb un “tinc només 20 anys, continuaré treballant”.

El responsable tècnic de fons de l’equip espanyol, Franco Puntel, ha manifestat que Jaume havia fet “una competició impecable; és molt jove i encara té molt camí per recórrer, a la competició d’avui ha quedat molt a prop de corredors d’altíssim nivell al qual Pueyo està entrenant molt fort per arribar. Està a un pas com demostra aquest escàs segon que l’ha separat d’entrar a finals”.

La competició de dimarts es va celebrar en un circuit molt exigent amb forts desnivells ia una altitud de 1.800 m, molt més alt que els estadis de fons de la Copa del Món. El circuit començava amb una pujada molt llarga, on era molt important regular-se, per poder lluitar la resta del circuit, que té un últim minut clau on els fondistes ho havien de donar tot i arribar en un últim i titànic esforç sense perdre el ritme. . Tal com va apuntar Pueyo “la clau a l’esprint és donar-ho tot fins a la meta, i fondre’s aquí, no abans”.

Les condicions de la neu no van canviar gaire els darrers dies, encara que les temperatures van pujar uns graus de -15ºC fins a -5ºC la neu es va mantenir, molt abrasiva a causa del clima sec de la zona. Han pres la sortida 90 esquiadors, procedents de 44 països diferents. La victòria a la classificació ha estat per al francès Lucas Chanavat (2:45.09), seguit del rus Sergey Ustiugov (2:46.51) i del noruec Johannes Hoesflot Klaebo (2:46.74).

Calendari d’esquí de fons

El divendres 11, Rojo tornarà a córrer, aquesta vegada a la prova de 15 km Clàssic, a les 15:00h, hora local, (8:00h hora espanyola) i tancarà la participació espanyola una altra vegada vermell amb la prova reina dels 50 km estil lliure del 19 de febrer que es disputarà a les 14h a la Xina 7h a la península. Totes les competicions es podran continuar en directe per Eurosport.

Sobre Jaume:

Jove fondista català de tan sols 20 anys, membre del Club d’Esquí de Fons Urgellet Cerdanya (CEFUC) de la Federació Catalana. A la seva quarta temporada amb la RFEDI s’ha classificat per als seus primers Jocs Olímpics. Amb tres participacions a la Copa del Món d’esquí de fons i participant també als mundials d’Oberstdorf, Alemanya la temporada 2021. A la temporada 2021 va aconseguir acabar el número 1 del rànquing FIS en modalitat sprint de la seva edat (2001) i inferiors. El seu millor resultat la temporada passada va ser una victòria a l’Alpen Cup sprint (Copa d’Europa) a Pokyluca, Eslovènia. Aquest any de moment ja ha aconseguit Top 5 a Ulrichen, Goms, Suïssa i un Top 10 St. Ulrich, Àustria tots dos a OPA Alpen Cup.