El proppassat 15 de març es va posar en marxa la temporada de ràfting, la disciplina estrella del turisme actiu a la demarcació de Lleida, i va donar així el tret de sortida a una temporada d’esports d’aventura que, segons el sector, comença amb perspectives força bones

El gruix d’usuaris del ràfting durant les primeres setmanes han estat els grups escolars que fan estades al Pirineu de Lleida, mentre que durant la Setmana Santa el públic és més divers i inclou grups familiars i d’amics. El volum de reserves prèvies per a aquests dies festius ha estat elevat i superior a les de l’any passat, tot i que la previsió de pluja ha rebaixat una mica les expectatives. Malgrat tot, el sector confia a viure una temporada excel·lent.

Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, ha explicat que l’increment de les pluges i de les reserves d’aigua registrades en els darrers dies, juntament amb el conveni amb Endesa, que garanteix un cabal d’aigua suficient per a la pràctica dels esports fluvials a la Noguera Pallaresa, auguren una bona temporada, “fins i tot millor que la de l’any passat”, en la qual es van contractar 750.000 serveis. Cal recordar que la campanya es desenvolupa entre el 15 de març i el 15 d’octubre.

La demarcació de Lleida disposa d’unes 270 empreses que ofereixen una cinquantena d’activitats de terra, aire i aigua, distribuïdes entre el conjunt de les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida

Al Ràfting Parc de la Seu d’Urgell, un altre dels grans pols d’atracció pel que fa als esports aquàtics, “es preveu una bona temporada, igual o millor que la de l’any passat, en la qual van passar per les nostres instal·lacions uns 40.000 usuaris”, explica Jordi Carrascal, director comercial de l’equipament. Carrascal pronostica una nombrosa presència de grups escolars els mesos d’abril, maig i juny, i també una bona resposta pel que fa al públic en general, bàsicament famílies i parelles, i també grups d’amics.

Les activitats estrella són el piragüisme en aigües tranquil·les i, sobretot, el ràfting al canal d’aigües braves, tot i que el parc també ofereix lloguer de bicicletes —amb més de 1.000 quilòmetres de camins senyalitzats—, rocòdrom i activitats com el pàdel-surf, estrenat fa dos anys. Cal recordar que el parc olímpic funciona tot l’any per a entrenaments i competicions esportives. Entre el 19 i el 22 de setembre hi tindrà lloc la Copa del Món de Piragüisme.

La demarcació de Lleida disposa d’unes 270 empreses que ofereixen una cinquantena d’activitats de terra, aire i aigua, distribuïdes entre el conjunt de les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. Les empreses vinculades amb les activitats d’aigua, que enceten la campanya pràcticament amb les vacances de Setmana Santa, estan plenament operatives per aquestes dates amb una plantilla que estarà sobre el 50 % del personal contractat en plena temporada, atès que molts dels monitors inicien la feina a les empreses de turisme actiu una vegada finalitzada la temporada d’esquí.

El ràfting continua essent el rei dels esports aquàtics, junt amb el descens de barrancs, les piragües, el caiac i l’hidrospeed. La seva pràctica està molt vinculada aquests dies amb les condicions meteorològiques. Des del sector del turisme actiu han destacat que les reserves d’aigua en forma de neu s’han incrementat notablement en els darrers dies a causa de les últimes nevades, cosa que representa una bona notícia de cara a la nova temporada que acaba de començar. Altres activitats que tindran una forta demanda en aquestes dates són les relacionades amb la BTT, l’hípica, el senderisme i el trekking, com també les disciplines aèries com ara el parapent, entre d’altres.

La xarxa d’empreses i d’equipaments, així com les condicions orogràfiques i l’espectacularitat dels paisatges i la natura, fan de la demarcació de Lleida, i especialment de les comarques del Pirineu, un referent a l’Estat espanyol i al sud d’Europa en l’àmbit del turisme actiu i els esports d’aventura.

Cal consignar que en els darrers anys han crescut els grups familiars, que solen optar per activitats com el senderisme, el ràfting, l’hípica o els parcs d’aventura (tirolines), així com el turisme escolar i, des del 2023, la clientela estrangera.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
www.aralleida.cat

Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 10 02

Ràfting Parc de la Seu d’Urgell
Tel. 973 36 00 92
https://raftingparc.cat