La modalitat d’esquí creada per en Sondre Norheim es podrà practicar del 28 al 29 de gener a l’estació francesa dels Pirineus Atlàntics

Aquests anys se celebra el 198è aniversari de la data de creació de la modalitat d’esquí més antiga: el telemarc; i, per celebrar-ho, no podia haver-hi escenari millor que els vessants del llegendari Col d’Aubisque i el bressol del corredor professional Jean-Michel Gouadail. L’estació pirinenca de Gourette, al cor d’un paratge natural preservat dels Pirineus Atlàntics, tornarà a reunir als seguidors de Sondre Norheim, aquesta vegada a la trobada internacional de telemarc, els dies 28 i 29 de gener. Seran quasi 40 hores dedicades a aquesta modalitat en les 125 hectàrees de l’estació amfiteatre dels Pirineus, custodiada pels pics que envolten la gran Vall d’Ossau, entre els 1.350 i 2.450 metres sobre el nivell del mar (www.gourette.com).

La trobada que organitza de manera anual el Club Alpin français Vallée d’Ossau, està obert a tots, ja que el programa inclou activitats d’iniciació els dos dies. A més, compta amb sessions de perfeccionament i vàries excursions. La recepció està prevista pel divendres, 27, a partir de les 17.30 hores, en el xalet del CAF de Gourette. A les 8 hores del matí del dissabte es repartiran els forfets, el material i es crearan els grups tant d’iniciació com de perfeccionament, els quals iniciaran la seva activitat a partir de les 9.00 hores.

Per aprofitar al màxim l’estança i les sessions, tant el dissabte com el diumenge s’organitzarà un pícnic al migdia. El dissabte tindrà lloc entre les 12.30 i les 13.30 hores. A partir d’aquesta hora es reprendran les classes o la caminada, si s’opta per aquesta opció. El darrer descens de la jornada serà a les 16.30 hores; mentre que el sopar se celebrarà a les 19.30 hores.

El diumenge, a les 10.00 hores, es re-emprendran les classes d’iniciació o perfeccionament; o, es farà telemarc per lliure, segons es triï. A les 14.00 hores serà l’hora del pícnic que comptarà amb una sorpresa. A la tarda es practicarà el telemarc per lliure fins a les 16.30 hores que és quan tindrà lloc el darrer descens abans de donar per finalitzada la trobada internacional a les 17.00 hores, quan caldrà retornar el material.

Inscripcions: www.pyreneeschrono.fr. Més informació: Oficina de Turisme de Gourette. T. +33 (05) 59 05 12 17 I info@gourette.com I telemarkgourette@gmail.com

Màxima llibertat

El telemarc és una tècnica d’esquí en la que el taló s’allibera de l’esquí, inventada pel pare de l’esquí modern, Sondre Northeim. La seva particularitat radica en els girs; es flexiona la part interna del genoll, de manera que l’esquí inferior queda més enrere que el genoll exterior. La tècnica que compta cada vegada amb més seguidors, va tornar a agafar impuls als anys setanta als Estats Units, gràcies a la llibertat de moviment i a la complexitat que aquesta pràctica comporta.

Nou telecadira i 3 pistes blaves

Una de les novetats principals de la temporada és la zona de debutants del pla de Bezou que compta amb el nou telecadira de Bosses i tres pistes blaves. Esdevé, així, la zona “evolutiva” més confortable i bonica on aprendre a esquiar. El nou telecadira de Bosses connecta tots els sectors d’aquest ressort familiar, amb el Happy Place, un espai reservat als esquiadors principiants, amb catorze hectàrees de descensos suaus, perfectes per a perfeccionar les habilitats de manera segura.

Els més experimentats troben el seu paradís en el llac de Pène-Blanque i Cotch, amb pistes tècniques i variades, en un amfiteatre natural orientat al nord; mentre que els amants de la natura troben a Gourette un espai dedicat a les activitats nòrdiques (2 rutes de raquetes de neu de 2,2 i 2,6 km; pista d’esquí nòrdic i pista de patinatge).

On dormir?

En els xalets Iskö

En el cor de la Vall d’Ossau, a 400 metres del telecabina que porta al peu de pistes de Gourette, hi ha els confortables xalets Iskö per a 2, 4 o 6 persones. Encarnen l’hospitalitat de muntanya en Claus de generositat i convivència; i, que són una mostra de l’energia i l’autenticitat, la història, la bellesa i la cultura de la Vall d’Ossau. Aquí, la natura es fa omnipresent i es palpa el Compromís amb l’enfocament Green Globe, de manera que tot ha estat dissenyat per preservar el medi ambient, des dels materials utilitzats fins a l’optimització tèrmica.

Informació: www.isko.fr

En una tipi

Un altre lloc inhòspit per passar la nit a Gourette és en una tipi. L’Aventure Nordique ofereix una experiència pirinenca que consisteix en una sortida amb raquetes de neu, un sopar tradicional, bany nòrdic i sauna, a més d’allotjar-se en un tipi. Informació: www.laventurenordique.fr

Altres esdeveniments previstos a Gourette

19 de març: Pyrénéa Triathlon

Triatló de VTT I esquí, en modalitat individual o en equips de 3. Dues curses d’esquí de muntanya en el punt d’arribada de l’estació.

26 de març: La Gourettoise

100 competidors participen en aquesta cursa d’esquí de muntanya en categoria individual o en equip de 3 (2 homes i 1 dona), organitzada pel club alpí Vall d’Ossau. Informació: +33 (0)5 59 05 12 17.

1 de maig: Trail du Bénou