Les estacions de muntanya d’FGC redueixen les emissions directes i indirectes quasi un 90% des del 2018 i fomenten els projectes innovadors com el de l’Ecovall de Vall de Núria. FGC Turisme potencia el Club Pirineu365 i fomenta la digitalització per a una millor experiència al Pirineu Català
Amb l’arribada de la temporada d’hivern, les estacions de muntanya estan preparades per oferir la millor experiència a les persones usuàries. FGC Turisme posa la natura a un sol pas en una oferta que és molt més que esquí.
La Molina, Vall de Núria, Espot Esquí, Port Ainé, Vallter i Boí Taüll, fomenten l’experiència turística al Pirineu Català amb neu, gastronomia, cultura, tradicions, espais naturals, esport, oci, família, amics, i molt més. Les estacions dinamitzen el territori i la seva oferta global tot l’any.
La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha presidit l’acte tot destacant que “FGC és una eina del Govern per a la dinamització econòmica del territori de muntanya i en aquesta presentació ho evidenciem una vegada més. És un actiu per al desenvolupament territorial, fonamentalment del Pirineu, un territori amb unes condicions especials i una necessitats específiques. FGC té un paper clau en la dinamització econòmica i social, un paper que exercim 365 dies a l’any”.
El president d’FGC, Toni Segarra i Barreto, ha manifestat que “des d’FGC Turisme fa molts anys que invertim en uns equipaments turístics per tal que siguin capdavanters en tots els seus àmbits i permetin fixar població a les valls de muntanya. Per una banda, per obtenir el millor retorn per al territori i, per altra, per oferir el millor servei a les persones que ens visiten. Aquesta nova manera de fer ve marcada per unes línies estratègiques que permeten construir un futur equilibrat tant econòmicament com social per a la gent dels Pirineus”.
El president de la Federació catalana d’Esports d’Hivern (FCEH), David Samper, ha participat tot exposant els principals eixos estratègics i les fites de la propera temporada d’hivern.
Estacions de muntanya compromeses amb el medi ambient
FGC Turisme està totalment compromesa amb la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica. Segarra, destaca que “s’ha aconseguit reduir les emissions directes i indirectes en un 88,58%. Les emissions han passat de 17.000 tones el 2018 a 1.900 tones el 2022”. Seguintl’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
Durant el 2022, s’ha aconseguit una reducció del 25% en el consum d’aigua per visitant si es compara amb l’any anterior. Addicionalment, FGC està col·laborant amb l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB–CSIC) en el projecte anomenat Laboratori de la Neu que es centra en desenvolupar una tecnologia que permet produir neu de manera més eficient.
En consonància amb el compromís amb la sostenibilitat s’ha posat en marxa el projecte ECOVALL a Vall de Núria que incorpora energies renovables i una gestió ambiental certificada. Les mesures preses en els darrers anys inclouen l’ampliació de la geotèrmia, la millora de la gestió de residus, l’objectiu d’assolir el 100% d’energies renovables i la introducció del projecte TORGO, el qual consisteix en vehicles elèctrics 4×4 que reemplaçaran la flota de vehicles de gasoil.
Club Pirineu365
FGC Turisme treballa per fer del Pirineu Català una destinació atractiva els 365 dies de l’any, amb activitats diversificades a les seves estacions de muntanya. Aquesta proposta innovadora és possible a través del ClubPirineu365, una eina versàtil i pràctica que està destinada a canviar la manera com gaudir de les estacions d’FGC Turisme.
Enguany, l’enfocament de les estacions de muntanya se centra a oferir la màxima comoditat i els avantatges més exclusius a aquells que volen fruir de la muntanya i les activitats a l’aire lliure tot l’any. Toni Santmartí, director d’FGC Turisme, ha resumit la el Club Pirineu365 en una frase: “A la natura amb avantatges”.
Observatori de l’Impacte Econòmic, Ambiental i Social
Ferrocarrils ha creat el Servei d’Observatori de l’Impacte Econòmic, Ambiental i Social de les seves explotacions turístiques per mesurar com incideix la seva activitat en el territori. D’aquesta manera es pot copsar l’efecte de dinamització socioeconòmica d’FGC a les comarques d’ubicació i calcular el retorn social i econòmic de la inversió pública. Aquest observatori permet avaluar l’impacte socioeconòmic de les explotacions turístiques i calcular el retorn social i econòmic de la inversió pública.
Conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra, l’últim estudi de l’observatori mostra queles estacions de muntanya del grup han generat una despesa total de 148 milions d’euros a Catalunya el 2022, amb un impacte econòmic de 322 milions d’euros de producció, 181 milions d’euros de PIB (valor afegit) i la creació de 2.721 llocs de treball.
L’objectiu de l’observatori és promoure l’activitat turística en el medi natural, sensibilitzar el visitant de la importància de la preservació del medi divulgant bones pràctiques i posar en valor el patrimoni natural del Pirineu Català. Són quatre parcs naturals que col·laboren les estacions de muntanya; el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Les activitats saludables i l’esport de competició
FGC participa també a escala local juntament amb ajuntaments, consells comarcals i altres entitats locals en la difusió de campanyes de promoció del turisme que tenen per objectiu fomentar la demanda turística de mercats emissors de proximitat al territori.
Les estacions d’FGC acullen diverses activitats, des de la pràctica de l’esport d’hivern fins a esdeveniments de competició com les Copes del Món d’esquí de muntanya a Boí Taüll i les de Para Esquí Alpí a La Molina, que generen impacte econòmic i mediàtic. Com ha ditel president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, David Samper, “més d’un 80% de les competicions d’esquí alpí i snowboard que es fan a Catalunya es realitzaran a les estacions de FGC”.
A més, es fomenten les activitats saludables i es disposa de més de 35 activitats esportives i de lleure. També s’han establert acords de col·laboració amb institucions com l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i altres entitats per a la formació i el foment dels esports de muntanya, així com convenis amb entitats locals, privades i universitats per al desenvolupament d’objectius al territori.
La FCEH, per encàrrec de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, porten a terme el programa de promoció esportiva Esport Blanc Escolar per acostar la neu a 2.500 alumnes i ho fan principalment a les estacions de muntanya d’FGC.
Novetats temporada 2023-2024
L’estació de La Molina, referent en esport blanc adaptat, serà l’amfitriona de les proves de velocitat de la Copa del Món de Para Esquí Alpí FIS del 12 al 17 de gener, amb dos descensos i un supergegant. Al nou estadi Lluís Breitfuss de la Pista Barcelona que acaba de ser homologada per la FIS per a competicions internacionals.
L’estació veïna de la Vall de Núria està immersa en el Projecte Ecovall, amb l’objectiu de promoure pràctiques sostenibles. També promou activitats socials i culturals, amb la benvinguda als visitants amb un nou punt d’informació a l’arribada del cremallera i repeteix “El Nadal a Vall de Núria” després de l’èxit aconseguit l’any passat en la seva primera edició. També obre el nou restaurant de cuina catalana de proximitat “El Racó de la Vall”, imostra les pel·lícules i documentals del Festival de cinema de muntanya BBVA de Torelló.
Per la seva banda, Vallter ha innivat totalment la mítica Pista Xalet, la pista més llarga de l’estació. Altrament, s’adapta als nous temps obrint un espai de Co-Working a la cafeteria de La Portella, permetent als nòmades digitals i altres professionals treballar en un espai flexible i ben equipat mentre gaudeixen del paisatge de la muntanya.
A les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Espot Esquí reperfila la part alta de la Pista Bruseres donant-li més amplada i introdueix un nou mirador panoràmic a la Creu de l’Eixol creant una experiència immersiva i harmònica amb la natura.
Port Ainé, coneguda per la seva orientació nord i una neu de molt bona qualitat gràcies a la forma d’olla de la seva orografia, fa una renovació de senyalització i mòduls freestyle a l’Snowpark.
Boí Taüll, l’estació més alta del Pirineu, s’ha convertit un referent per a l’Skimo i serà la seu de dues proves de la Copa del Món d’esquí de muntanya el 27 i 28 de gener.