Amb l’arribada de l’estiu les comarques lleidatanes de muntanya incrementen la seva oferta turística en àmbits tan suggeridors com la visita a les esglésies romàniques de Boí, l’ascens en telefèric a l’únic parc nacional de Catalunya, el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, o portar a terme un fantàstic viatge entre congostos i embassaments amb el Tren dels Llacs
Les esglésies de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, han ampliat a partir d’aquest mes de juliol els horaris d’obertura i ofereixen un atractiu programa de visites guiades i concerts. Així, de l’1 de juliol al 3 de setembre estaran de nou oberts al públic els temples de Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll, de dimecres a diumenge. L’horari general d’obertura de les esglésies s’amplia a la tarda fins les 20 h, i s’implementen dos passis addicionals per veure el video mapping a Sant Climent de Taüll (a les 19 i 19.30 h).

Concretament de l’1 al 3 de juliol Sant Climent de Taüll obrirà de 10 a 14 i de 16 a 20 h; Sant Joan de Boí, de 10 a 14 i de 16 a 20 h; Santa Eulàlia d’Erill la Vall, de 10 a 14 i de 16 a 20 h; Sant Feliu de Barruera, de 10 a 14 h; la Nativitat de Durro, de 16 a 20 h; Santa Maria de Taüll, de 10 a 20 h, i el Centre del Romànic de la Vall de Boí, de 9 a 14 i de 17 a 19 h. Aquests espais estaran oberts tots els dies de la setmana. Per la seva banda, de dimecres a diumenge obriran Santa Maria de Cardet (de 10 a 14 h) i l’Assumpció de Cóll (de 16 a 20 h). En aquestes dates s’ofereix una entrada conjunta per visitar totes les esglésies per 12 €.

De l’1 de juliol al 3 de setembre, des del Centre del Romànic de la Vall de Boí s’organitzen diàriament visites guiades per descobrir el conjunt romànic de la vall

De l’1 de juliol al 3 de setembre, des del Centre del Romànic de la Vall de Boí s’organitzen diàriament visites guiades per descobrir el conjunt romànic de la vall. Aquestes visites guiades no necessiten reserva prèvia i les entrades es poden adquirir directament a la porta de cada església al moment de la visita. Es recomana consultar els horaris al web www.centreromanic.com

Els diumenges de juliol se celebra també el Festival OJC Patrimoni Romànic Vall de Boí.

El conjunt de temples religiosos de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de 2000, destaca per la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen per l’acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.

Un dels atractius complementaris per al visitant és veure en directe el video mapping que recrea els frescos originals del segle XII de l’absis major i el presbiteri de la nau central de l’església de Sant Climent de Taüll, amb l’emblemàtic Pantocràtor com a element central. El mapping es pot veure a les 10.15, 11, 12, 12.45, 13.30, 16.15, 17, 17.45, 18.30, 19 i 19.30 h.

El telefèric de la Vall Fosca

El telefèric de la Vall Fosca (el Pallars Jussà) ha iniciat el funcionament el proppassat dissabte i oferirà 10 serveis diaris d’anada i tornada el juliol i l’agost, mentre que el setembre seran 9 serveis diaris d’anada i tornada. El telefèric funcionarà per al públic en general fins al 30 de setembre. Els mesos de juliol i agost les primeres sortides es faran a les 8 h (pujada) i 8.15 h (baixada) i les darreres, a les 18.30 (pujada) i 19 h (baixada), mentre que al setembre les primeres sortides es faran a les 8 h (pujada) i 8.15 h (baixada) i les darreres a les 17.30 (pujada) i 18 h (baixada). Els dies 25 de juliol, 29 d’agost i 26 de setembre, excepcionalment, es faran tasques de manteniment i el telefèric estarà fora de servei de les 9 a les 14 h.

Des de l’estació superior es poden fer nombroses excursions per veure els 32 estanys que formen aquest espectacular paratge

El telefèric, que és propietat d’Endesa i està gestionat per l’Ajuntament de la Torre de Capdella, ofereix la possibilitat d’accedir a 2.200 m, a l’únic Parc Nacional de Catalunya, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En 14 minuts salva un desnivell de 450 m. Des de l’estació superior es poden fer nombroses excursions per veure els 32 estanys que formen aquest espectacular paratge; rutes com la via verda del Carrilet, de 5 quilòmetres i ideal per fer en família; pics de prop dels 3.000 m com el Peguera o Montsent de Pallars, o la ruta pels refugis del Parc Nacional, la coneguda Carros de Foc.

Torna el Bus del Parc de la Vall Fosca

Aquest estiu el Bus del Parc de la Vall Fosca, que comunica l’estació de ferrocarrils de FGC de la Pobla de Segur amb el telefèric, torna a donar servei, de l’1 de juliol fins al 30 de setembre, les mateixes dates en què funciona el telefèric per al turisme. Els horaris del bus de la Vall Fosca s’han coordinat amb les arribades i sortides del tren, així com també amb el telefèric. Hi haurà dos viatges, un que sortirà al matí per agafar el telefèric de les 11 hores i un segon, a la tarda, per recollir els viatgers del matí o altres que vinguin de fer una travessa des d’un altre punt del parc.

La Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya va ampliar l’any passat els serveis entre el Pla de l’Ermita i el Pont de Suert i el Pla de l’Ermita, Vielha, Esterri, Espot i la Pobla de Segur. D’aquesta manera s’ofereix als visitants una major connectivitat en transport públic, amb millor mobilitat i més possibilitats de gaudir de l’entorn que ofereix tant el Parc d’Aigüestortes com la Vall Fosca. Per tancar el cercle del Parc, es van incorporar més serveis de transport públic col·lectiu entre les poblacions de la Pobla de Segur i el Pont de Suert, per la part sud del Parc, passant pel coll de la Creu de Perves.

El Tren dels Llacs

Aquest tren turístic gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) circula els dissabtes entre el 22 d’abril i el 28 d’octubre. Durant la temporada, el Tren Històric farà 22 circulacions, mentre que el Tren Panoràmic durà a terme 5 circulacions els dies 22 i 29 de juliol, 5 i 12 d’agost i 28 d’octubre, quan finalitzarà la temporada d’estiu. Aquest transport turístic recorre el cor de Catalunya, des de la Plana de Lleida fins al Prepirineu. El viatge transcorre per la dreta del riu Segre, des de la ciutat de Lleida fins a Balaguer. Després, continua el seu recorregut seguint el riu Noguera Pallaresa fins arribar a la Pobla de Segur, al cor del Pallars Jussà, amb 17 estacions al llarg del recorregut.

El Tren Històric recorre la línia Lleida-la Pobla de Segur amb material mòbil de més de 50 anys remolcat per dues locomotores dièsel acoblades dels models 10817 i 10820, que es van construir l’any 1968 i que estaven concebudes per prestar serveis mixtos de línia i maniobres. Són conegudes també com a “ie-ies”. El material remolcat està format per cinc cotxes d’època de la sèrie 6000. El tren passa per un total de 40 túnels i 75 ponts durant 89 quilòmetres de trajecte en dues hores aproximadament.

El Tren dels Llacs és un servei orientat al turisme familiar que consisteix en un recorregut amb tren entre Lleida i la Pobla de Segur, amb l’atractiu d’un paisatge singular i múltiples possibilitats lúdiques i gastronòmiques per als visitants al llarg del recorregut per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà. El tren passa pels embassaments de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni, voreja el riu Noguera Pallaresa i travessa els impressionants congostos de Terradets i Collegats.

 

Més informació:

Centre del Romànic de la Vall de Boí
Tel. 973 69 67 15
Web: www.centreromanic.com

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Tel. 93 205 15 15
Web: www.trendelsllacs.cat

Oficina d’Informació Turística de la Pobla de Segur
Tel. 973 68 02 57
Web: www.lapobladesegur.cat