Les estacions de muntanya gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han obtingut el certificat de qualitat d’AENOR com a espais segurs davant la Covid-19. Aquest reconeixement certifica que els protocols i les mesures implementades per FGC Turisme des de l’inici de la crisi sanitària, encaminades a minimitzar el risc de contagi, són les adequades.

Basant-se en les recomanacions d’organismes nacionals i internacionals, AENOR ha certificat la gestió d’FGC davant els riscos derivats de la Covid-19, amb una anàlisi completa i rigorosa de totes les mesures que Ferrocarrils ha aplicat en diferents àmbits com el de la neteja, la desinfecció o la senyalització, vetllant sempre per la seguretat tant de les persones usuàries com del personal de les estacions de muntanya.

FGC Turisme també està treballant per certificar les 6 estacions de muntanya amb el segell “Safe Tourism Certified”, promogut per l’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE).

Un hivern segur a les estacions de muntanya d’FGC

La divisió de turisme de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha dissenyat un pla de prevenció davant la pandèmia de la Covid-19 per garantir, tant a les persones usuàries, la ciutadania local així com per al personal de les estacions de muntanya, que es troben en un entorn segur. S’han definit un seguit de mesures en matèria de prevenció i sensibilització que s’aplicaran a les 6 estacions del grup (La Molina, Vall de Núria, Espot Esquí, Port Ainé, Vallter 2000 i Boí Taüll) un cop les condicions meteorològiques i d’innivació, d’una banda, i les condicions marcades per l’evolució de la Covid-19, de l’altra, permetin obrir-les.

D’aquesta manera, FGC posarà a disposició dels usuaris totes les facilitats possibles perquè puguin practicar esports d’hivern de manera segura, ja que són activitats que es practiquen a l’aire lliure, amb equips com guants i ulleres, que ajuden a protegir als usuaris.

Aquestes seran les principals mesures de prevenció a les estacions d’FGC Turisme:

 • Serà obligatori cobrir-se el rostre amb mascareta, o bé amb un tapacoll homologat, per als infants majors de 6 anys a remuntadors, zones d’espera i als embarcaments de les instal·lacions mecàniques. Així com en espais tancats, edificis i zones comunes com restaurants, botigues, punts d’atenció al client i taquilles.
 • No s’aplicaran mesures de limitació d’aforament a les pistes d’esquí i surf de neu de l’estació per a la pràctica d’esports d’hivern.
 • No es limitarà l’aforament als remuntadors, seguint les recomanacions de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), però si és obligatori l’ús de mascareta en aquest tipus de transport.
 • Al Cremallera i els Funiculars de Montserrat, al Cremallera de Núria i a telecabines i telefèrics es recomanarà mantenir el silenci, evitar parlar amb les altres persones i reduir la interacció social per reduir el risc de contagi i afegir seguretat en el transport.
 • Es limitarà l’aforament als espais tancats com restaurants, botigues o espais de lloguer de material, on es recomana mantenir una distància mínima d’1.5 metres entre persones.
 • Es reforçarà el servei de neteja i desinfecció d’espais comuns.
 • Hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic a les taquilles i als edificis i restaurants de les estacions.
 • Es recomana la compra i reserva online de forfets, bitllet i altres serveis als llocs web de les estacions per evitar aglomeracions a taquilles i a d’altres espais.
 • S’implementarà transversalment a totes les estacions i es reforçarà el servei de Check-In automatitzat a les estacions amb la incorporació de noves màquines de venda i recollida de forfets i bitllets als diferents accessos a l’estació. També es mantindrà el control d’aforament al tren cremallera de Núria amb la reserva prèvia de data i seient a través del web.
 • Es recomana el pagament a través de tarja de crèdit amb sistema contactless per evitar la manipulació d’efectiu per part del personal treballador.
 • Es recomana l’ús de les aplicacions mòbils de les diferents estacions del grup com a suport d’informació de referència per als visitants on hi trobaran tota l’actualitat de l’estació, estat d’obertura de serveis i consultar el mapa de pistes, i així evitar concentracions de persones usuàries en els espais d’informació.


Noves condicions de contractació i cancel·lació de productes i serveis

Enguany, i atenent a la singularitat de la situació causada per  la Covid-19, s’han previst noves condicions de cancel·lació per a la compra de forfets de temporada a les estacions d’FGC. S’ha aprovat una política de compensació als clients compradors d’aquest producte d’aquelles estacions no puguin oferir 90 dies d’esquí durant la temporada per causes derivades de la pandèmia de la Covid-19. En aquests casos, es contempla el reemborsament parcial de l’import de l’abonament. El saldo a reemborsar es defineix en proporció als dies d’utilització de cada forfet i el tipus d’abonament.

Esdeveniments esportius

Aquest hivern les estacions d’FGC Turisme mantenen el desenvolupament d’esdeveniments esportius que pel seu format no impliquin massificació de participants ni públic assistent, seguint la normativa de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, del Consejo Superior de Deportes (CSD) així com els protocols específics definits per la Real Federación Española de Deportes de Invierno (RFEDI) i de la Federació Internacional d’Esquí (FIS).

Entorn segur

L’experiència de visita a les estacions de muntanya és complementària a les estades al territori, on seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries competents, les administracions duen a terme mesures de prevenció de la propagació de Covid19 per garantir la seguretat de tots els visitants en els espais turístics, restauració i allotjaments. En aquest sentit, es recomana informar-se prèviament i respectar les normes que siguin vigents durant l’hivern als territoris de muntanya per tal de contribuir al manteniment del turisme segur per a tothom.

 

Laneualdia