La Vall de Boí acollirà durant una setmana a més de 400 esportistes, entre atletes i tècnics, de 27 països. La primera prova en disputar-se serà l’Esprint, que tindrà lloc el 28 de febrer a les 8:30 h Oriol Cardona, Marta García, Laia Sellés, Ot Ferrer i Albert Pérez són alguns dels els atletes catalans inscrits als mundials ISMF World Championships Skimo 2023

Aquesta tarda de 27 de febrer ha tingut lloc la cerimònia inaugural dels ISMF World Championships Skimo Boí Taüll 2023, els mundials d’esquí de muntanya que se celebren aquesta setmana a l’estació de Boí Taüll. Situada en un entorn natural privilegiat, l’estació catalana es convertirà des d’avui fins al 5 de març en la seu oficial d’aquesta competició, després d’haver estat la seu dels campionats europeus d’esquí de muntanya el febrer de 2022 amb gran èxit.

Ara fa un any acolliem els campionats Europeus de 2022. De nou Boí Taüll es posiciona en l’epicentre del calendari internacional d’esquí de muntanya. Un reconeixement per al territori i per Boí Taüll per la seva polivalència

A la cerimònia d’obertura d’aquesta competició hi han participat diverses personalitats vinculades als mundials: Regula Meier, presidenta de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF); Toni Segarra i Barreto, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); Sònia Burguera, alcaldessa de la Vall de Boí; Josep Casanovas i Redondo, vicepresident primer de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC); Alberto Ayora Hirsch, president de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya (FEDME); i Juli Fernàndez i Olivares, Conseller de Territori i President del Comitè Organitzador.

El Conseller de Territori i president del comitè organitzador, Juli Fernàndez i Olivares, ha declarat que “Ara fa un any acolliem els campionats Europeus de 2022. De nou Boí Taüll es posiciona en l’epicentre del calendari internacional d’esquí de muntanya. Un reconeixement per al territori i per Boí Taüll per la seva polivalència”. El president de FGC, Antoni Segarra i Barreto, ha explicat que “l’èxit apareix quan oportunitat i treball es troben i cal agrair les oportunitats que s’han donat per fer possible aquest campionat del món. Gràcies per l’oportunitat que ens dona aquest entorn incomparable de la Vall de Boí, patrimoni de la humanitat per l’UNESCO”.

Ens dirigim amb passos ferms cap al debut olímpic de l’esquí de muntanya, i no podria ser més emocionant. Sabem que tenim als millors atletes i els millors escenaris per a les seves victòries. Boí Taüll és un gran exemple d’això

El vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas i Redondo, ha assenyalat que “Catalunya ha estat i és un autèntic bressol dels esports de muntanya al sud d’Europa i especialment de l’esquí de muntanya al Pirineu”, aprofitant per desitjar sort als esportistes i, especialment, als 19 atletes catalans inscrits als mundials. Per la seva banda, la presidenta de la ISMF, Regula Meier, ha afegit que “ens dirigim amb passos ferms cap al debut olímpic de l’esquí de muntanya, i el camí fins a aquest no podria ser més emocionant. Sabem que tenim als millors atletes i els millors escenaris per a les seves victòries. Boí Taüll és un gran exemple d’això”.

Participaran 400 esportistes i tècnics (298 atletes) de 27 equips

El president de la FEDME, Alberto Ayora Hirsch, ha desitjat sort als concursants i ha detallat que “ara només queda fer gala dels valors olímpics, valors que com a nova federació olímpica ens obliguen a esforçar-nos encara més i aconseguir l’excel·lència, a valorar per sobre de tot l’amistat i el respecte entre totes les persones”. Amb la voluntat de seguir apostant per l’organització de campionats de caire internacional, l’estació celebrarà els mundials ISMF de Skimo 2023 en format olímpic i acollint cinc proves: esprint, individual, vertical, relleus i equips. Tot això, establint un ordre de proves que posi en valor i respecti el rendiment dels esportistes en funció de la cadència d’aquestes, incloent també un dia de descans dins l’agenda del campionat, que es pot consultar aquí. Disciplines i proves L’esprint es disputarà pràcticament sense modificacions en relació al format actual, mentre la prova individual adopta un format amb itineraris que mantenen desnivells i distàncies respecte dels actuals, però que es configuren prioritàriament dins el domini esquiable de l’estació. Per la seva banda, i com ja va passar en els Campionats Europeus de l’any passat, els relleus de dos competidors seran mixtos. La prova vertical, amb 500 metres de desnivell, es distribuirà en diversos trams i, la prova d’equips es disputarà per parelles en gran part de l’estació de muntanya.

Esprint, la primera prova dels mundials

Demà, 28 de febrer, la prova d’Esprint donarà el tret de sortida a les competicions dels mundials. La prova d’Esprint dura al voltant de 3 minuts per cada atleta i es disputa en un màxim de 70 metres de desnivell positiu. La localització d’aquesta prova ha estat escollida de manera que el públic pugui gaudir de la cursa sense necessitat de realitzar desplaçaments per l’estació, i es podrà observar des de la base de la mateixa. El traçat de la prova començarà essent suau fins que el terreny agafi una pendent considerable que se salvarà a través d’esglaons retallats sobre neu dura. A l’última part de l’ascens, la pendent serà exigent, mentres la baixada es traçarà per un terreny inicial de neu sense trepitjar, que exigirà control i precisió als participants.

Dades d’interès dels mundials ISMF Skimo Boí Taüll

Actualment, les xifres de participació als mundials de Skimo 2023 a l’estació de Boí Taüll comprenen uns 400 esportistes i tècnics (298 atletes) de 27 equips. A més, es preveu que hi hagi involucrades més de 140 persones pel que fa a l’organització, i que es reuneixin a la Vall de Boí més de 60 tècnics de les seleccions. En total, aquest territori privilegiat situat al bell mig del Pirineu català serà durant una setmana el refugi esportiu d’unes 650 persones acreditades implicades en aquesta competició.

Pel que fa a esportistes catalans participants, Oriol Cardona (Banyoles) està classificat com a 8è de la general de la Copa del Món. L’any passat va aconseguir la medalla d’or a la prova d’Esprint i aquest any és un dels clars candidats a endur-se la medalla en les proves d’Esprint i Relleus Mixtes. Per la seva banda, Marta Garcia (Calldetenes) demostrarà les seves possibilitats i intentarà col·locar-se al capdavant a les proves d’Esprint i Relleus Mixtes. També cal destacar el paper d’Albert Pérez (Valls), amb moltes possibilitats de fer medalla a la prova vertical en la categoria U23, i d’Ot Ferrer (Berga), que va quedar primer als Jocs Olímpics de la Joventut el 2020, amb moltes opcions de fer pòdium a la prova Vertical i Esprint també en la categoria U23. Per la seva banda, la jove Laia Sellés (Lles de Cerdanya), en la categoria U18, ve d’endur-se 4 medalles d’or als Campionats d’Europa de la Joventut, i pot ser una clara candidata a endur-se també la medalla als mundials.