Jaca es convertirà els propers dies 14 i 15 de setembre a capital nacional de l’esquí de fons sobre rodes amb el Campionat d’Espanya de Rollerski Loteries 2019-2020-Trofeu Ciutat de Jaca.

 

La RFEDI ha delegat a la Federació Aragonesa d’Esports d’Hivern (FADI) i al Club pirineista Mayencos l’organització del Campionat d’Espanya de Rollerski Loteries 2019-2020 Trofeu Ciutat de Jaca. Una prova que es disputarà sota el Reglament de Competició de la FIS i d’acord amb la normativa de la RFEDI, i oberta a la participació categories des U10 fins absoluta. La celebració a Jaca d’aquest important esdeveniment suposarà no només l’arribada a Aragó d’esportistes de primer nivell procedents de diferents llocs d’Espanya, sinó que es traduirà en una important projecció per a la ciutat i per tota la Vall de l’Aragó.

El rollerski, disciplina nascuda originàriament com a mètode d’entrenament dels esquiadors de fons durant l’època estival, s’ha consolidat en una modalitat amb nom propi a gran part d’Europa; especialment, en els països en els quals els esports nòrdics tenen més tradició, on es pràctica des de fa dècades. Les competicions de rollerski són tremendament espectaculars, el que les converteix en idònies per celebrar-les al casc urbà de les ciutats.

Després d’un parèntesi de quatre anys -el darrer Campionat d’Espanya es va celebrar a Reinosa a 2015-, la nova direcció tècnica de la FADI va proposar recuperar aquesta competició al Club pirineista Mayencos, donada la seva experiència prèvia en aquest esport, avalada per l’èxit en la organització de diverses edicions de la Pujada a Rapitán.

Programa de la competició
La competició es disputarà a Jaca en dues jornades (14 i 15 de setembre). La classificació final serà la suma de temps de cadascuna d’elles. Les dues curses es decidiran a les 13 corbes de ferradura de la pujada final, en una ziga-zaga de 2,6 quilòmetres, amb un pendent mitjà del 6%, fins a la meta, que s’ubicarà al costat del emblemàtic Fort de Rapitán. Com a curiositat, cal recordar que aquesta espectacular arribada va ser escenari de la meta de la 6a etapa de la Volta Ciclista a Espanya de 2012, amb Joaquim Purito Rodríguez com a vencedor. Mayencos ha organitzat, en base a aquest itinerari, diverses edicions de la seva carrera de rollerski, en un traçat que compta amb un asfalt en excel·lent estat, ideal per a aquesta modalitat.

Dissabte, 14 de setembre, tindrà lloc una cronoescalada individual en tècnica clàssica, el recorregut coincidirà amb la Pujada al Fort de Rapitán, amb un recorregut de 2.600 metres. Diumenge, 15 de setembre, se celebrarà una cursa en tècnica lliure amb sortida en massa des de la seu del Club pirineista Mayencos. Els participants arribaran amb la plaça de Biscós per a, en un ràpid recorregut per la ciutat, encarar de nou la pujada a Rapitán fins a la meta, instal·lada en el mateix lloc que el dissabte. Durant la prova, es completaran altres 5.400 metres.

Participants en el Campionat d’Espanya
L’organització del Campionat d’Espanya de Rollerski 2019 espera comptar amb la presència a aquest important esdeveniment esportiu de l’elit de l’esquí de fons espanyol. Entre els participants, es troba l’Equip Nacional d’Esquí de Fons, amb l’esquiador de Benasc Martí Vigo (HBEN-FADI Aragó) olímpic Pyeongchang 2018 entre les seves files i també els joveníssims Maria Iglesias (ANEC-FCEH), Gral Sellés (BELLV- FCEH) i Jaume Pueyo (CEFUC-FCEH). A més d’altres esportistes del Grup de Seguiment #futurfedi i del tolosà i també olímpic Imanol Rojo (Uzturre-FVDI-NKEF) que està pendent de confirmar la seva participació.

Han confirmat la seva assistència els jacetanos Alba Puigdefábregas (CEC-FADI Aragó) i l’experimentat corredor de l’equip de la Guàrdia Civil Diego Ruiz (GMG.Civil) olímpic a Nagano 98, Torí 2006 i Vancouver 2010. Així mateix, s’espera comptar amb la participació d’altres destacats noms propis dels esports d’hivern, com el campió del món de trail running Luis Alberto Hernando (olímpic a biatló a Torí 2006).

La cursa compta amb el patrocini de Loteries de l’Estat i la botiga jacetana de material de rollerski Bonés Sport, així com amb la col·laboració de diferents institucions, com l’Ajuntament de Jaca i la Comarca de la Jacetania.