El tren Cremallera de Núria celebra enguany els seus 90 anys sent el transport de la vall per excel·lència i l’únic mitjà per accedir a l’estació de muntanya de Vall de Núria. Coincidint amb aquesta efemèride, es realitzarà una exposició commemorativa sobre la història del tren Cremallera que es podrà visitar a partir del mes de juny i s’inaugurarà oficialment per Sant Gil, patró de la Vall de Núria.

Un referent entre els ferrocarrils de muntanya

El 22 de març del 1931 es va inaugurar el Cremallera de Núria, un ferrocarril amb unes característiques tècniques excepcionals que ben aviat es va convertir en un referent entre els ferrocarrils de muntanya d’arreu d’Europa. L’augment de peregrins que visitaven el Santuari de Núria i el creixement dels esports d’hivern havien fet palesa la necessitat de disposar d’un mitjà de transport per arribar a la Vall de Núria, fins llavors només accessible a peu.

La inauguració havia de comptar inicialment amb el rei Alfons XIII, qui no hi va poder assistir a causa de la inestabilitat política que va culminar amb el seu exili i amb la proclamació de la Segona República.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en va assumir la gestió l’any 1986, fet que va propiciar un ampli procés de modernització que va suposar l’arribada de nou material mòbil i la modernització de les instal·lacions. Es van posar en servei quatre nous automotors, es van modernitzar les locomotores i els cotxes de viatgers, es van construir els tallers i es van substituir les vies.

Anys dEsprés es va construir la nova cotxera de Ribes-Enllaç, es va remodelar l’estació de Queralbs, va entrar en servei el nou túnel del Roc del Dui i es van adquirir nous automotors.

El tren Cremallera en l’actualitat

Entre les actuacions més recents realitzades a la línia del Cremallera destaquen la renovació i adequació de les estacions de Queralbs i Ribes-Vila i l’adquisició d’una nova locomotora híbrida, dos cotxes de viatgers i dos remolcs intermedis; així com la renovació de part de les vies i la substitució de catenàries i instal·lacions elèctriques més antigues.

L’any passat es va posar en funcionament un nou sistema de venda de bitllets en línia i, des de l’estiu, el trajecte en cremallera compta amb una àudioguia gratuïta que, mitjançant contingut audiovisual innovador, ofereix als passatgers històries inèdites, imatges històriques i curiositats de les muntanyes i de l’entorn a través d’una aplicació mòbil.

El tren Cremallera de Núria, que anualment rep més de 280.000 visitants, realitza una travessa de 12,5 km i supera un desnivell de 1.000 metres en 40 minuts. Durant el seu recorregut passa per les estacions de Ribes-Enllaç, Ribes-Vila, Queralbs i Núria. El cremallera és un mitjà sostenible que no produeix emissions de CO2 a l’atmosfera ja que el seu consum elèctric prové d’energia solar. Aquest aspecte, juntament amb el projecte d’instal·lació d’un sistema d’energia geotèrmica com a font energètica dels edificis que formen el complex de Vall de Núria, fan que es preservi l’entorn i el medi ambient de la vall.