Malgrat la sequera, els esports d’aventura han viscut en general un bon estiu, amb un repunt del turisme estranger i les previsions d’assolir xifres similars a les de l’any passat
La campanya estiuenca de turisme actiu a les comarques de Lleida afronta la recta final amb un bon balanç i uns resultats que poden ser molt similars als del 2022. Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, parla d’“uns resultats en general satisfactoris pel que fa a les activitats en rius, barrancs i embassaments, tot i la contínua amenaça de la sequera, que suposava un risc per a les disciplines d’aigua”. L’activitat registrada al Pallars Sobirà durant la temporada estiuenca pot voltar a l’entorn dels 325.000 serveis.

Cal recordar que les activitats d’aigua finalitzen el 15 d’octubre, tot i que la temporada de turisme actiu continua amb una atractiva oferta de disciplines de terra i d’aire.

Dolcet explica que la perfecta coordinació entre Endesa, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’associació que presideix, amb un control diari de les reserves d’aigua per regular el cabal i evitar-ne el mal ús, ha estat la clau que ha permès desenvolupar la campanya sense incidents. El conveni amb Endesa garanteix un cabal diari de 22 m3 per segon durant quatre hores a la Noguera Pallaresa, excepte en situacions extremes.

El president de l’associació assenyala que l’activitat fins i tot ha repuntat en alguns pantans com la Torrassa o Sant Antoni, en part per les altes temperatures, que han afavorit les pràctiques aquàtiques. També explica que hi ha hagut un petit increment de visitants estrangers, especialment d’Alemanya, Bèlgica, Països Baixos i Israel.

El Parc Olímpic del Segre (Ràfting Parc) de la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell) també ha operat tot l’estiu amb normalitat. Les activitats estrella del parc són el piragüisme en aigües tranquil·les i, sobretot, el ràfting al canal d’aigües braves. La instal·lació també ofereix lloguer de bicicletes, rocòdrom i activitats com el pàdel-surf, estrenat l’any passat.

Les excepcions a la relativa normalitat registrada al Pallars Sobirà, la Val d’Aran i la Seu d’Urgell han estat la Llosa del Cavall i Sant Ponç, al Solsonès, embassaments que durant un període de l’agost van haver de reduir i fins i tot aturar les activitats d’oci a les seves aigües a causa de la sequera que registra Catalunya i, en el cas de Sant Ponç, per l’activació del Pla Alfa. Cal recordar que les empreses que operen en aquests embassaments i al congost de Mont-rebei i el pantà de Canelles (la Noguera) també van tenir problemes a l’inici de la temporada per manca d’aigua.

Les disciplines aèries i terrestres s’han vist menys afectades pel tema de la sequera i han viscut també una temporada relativament normal. De fet, la bona climatologia del mes de setembre ha afavorit la presència de visitants i ha allargat una mica la campanya d’estiu.

La temporada de turisme actiu i esports d’aventura, iniciada el mes de març, ha disposat de 276 empreses distribuïdes per les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. D’aquesta xifra, 66 empreses (el 24% del total) operen al Pallars Sobirà. En el conjunt de la demarcació, la mitjana anual pel que fa a la contractació de serveis supera els 750.000, incloent-hi les activitats de terra, aire i aigua.

Lleida, referent del turisme actiu

Amb el ràfting com a protagonista indiscutible, esport que té en la Noguera Pallaresa el seu marc ideal, el territori acull també disciplines d’aigua com el descens de barrancs, el caiac, el piragüisme d’aigües braves, l’hidrospeed, l’hidrotrineu i el busseig en embassaments i estanys d’alta muntanya. Aquells que busquen esports en espais més tranquils, com els pantans, poden optar pel piragüisme, motos d’aigua, activitats subaquàtiques, caiac, esquí aquàtic, vela, hidrobob, pàdel-surf, windsurf i ultra-tub.

La singular orografia i les excel·lents condicions de vent afavoreixen activitats com el parapent, ala delta, passejades en globus o ultralleugers.

I per als que prefereixen veure la terra de més a prop tenen la possibilitat de gaudir de nombroses rutes de trekking-senderisme i nordic walking, la BTT, l’hípica, el golf, les excursions en quads i en 4×4, el salt de pont, l’espeleologia, les vies ferrades i l’escalada.

La xarxa hídrica del territori de Lleida (rius, torrents, llacs i embassaments), especialment pel que fa a les comarques del Pirineu, el patrimoni natural i paisatgístic i l’excel·lent oferta d’empreses, equipaments i serveis turístics han consolidat la demarcació lleidatana com un referent indiscutible a l’Estat espanyol i al sud d’Europa en l’àmbit del turisme actiu i els esports d’aventura.

El Tren dels Llacs finalitza la temporada

El Tren dels Llacs, comboi que connecta les ciutats de Lleida (el Segrià) i la Pobla de Segur (el Pallars Jussà), finalitza la temporada aquest mes d’octubre. Els dissabtes 7, 14 i 21 funcionarà el Tren Històric, i el dia 28 el Tren Panoràmic. El Tren Històric està format per vagons de més de 50 anys remolcats per dues locomotores dièsel acoblades dels models 10817 i 10820 que es van construir l’any 1968 i que estaven concebudes per prestar serveis mixtos de línia i maniobres. Són conegudes també com a “ye-yes”. El material remolcat està format per cotxes d’època de la sèrie 6000. El Tren Panoràmic, format per unitats noves estrenades el 2016, funciona també la resta de l’any com a servei regular entre Lleida i la Pobla de Segur.

Aquest servei, que va iniciar la campanya el 3 d’abril i finalitzarà el 28 d’octubre, farà un total de 27 circulacions. Al llarg del recorregut, que dura unes 2 hores, el tren travessa paisatges agrícoles, en el primer tram, i espectaculars paratges fluvials i de muntanya (espadats, gorges i embassaments). La línia està gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
www.aralleida.cat