Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 505 km esquiables, amb 247 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 108.353 passatgers/hora, 79 remuntadors, 170 km de pistes innivades als complexos d’alpí amb 1.494 canons de neu que representa el 58 % de la superfície de pistes, 182 km de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 505 km esquiables, amb 247 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 108.353 passatgers/hora, 79 remuntadors, 170 km de pistes innivades als complexos d’alpí amb 1.494 canons de neu que representa el 58 % de la superfície de pistes, 182 km de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

Els complexos hivernals del Pirineu de Lleida ho tenen tot a punt de cara a la nova temporada d’esquí 2022-2023, que es va encetar el 26 de novembre, per part de l’estació de Baqueira Beret (amb 36 km. de pistes obertes), gràcies a les nevades de finals de novembre i amb l’objectiu d’estar totes operatives de cara al macropont de la Constitució i la Puríssima. La previsió és poder tancar la temporada el 10 d’abril, Dilluns de Pasqua. Per tant, la campanya d’enguany serà de 136 dies d’esquí.

La Diputació de Lleida ha presentat la nova temporada d’esquí al Pirineu de Lleida en un acte presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, juntament amb el director de l’ACEM, Joaquim Alsina, i els representants de les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida. Tots ells han expressat el seu optimisme davant la nova temporada 2022-2023.

Impacte econòmic directe de 270 milions d’euros

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat la importància del turisme d’esquí i de la neu, que s’ha convertit en un dels principals recursos i atractius turístics de les comarques del Pirineu i un dels principals motors d’activitats econòmiques i d’ocupació a les comarques pirinenques. Talarn ha recordat que “calculem que l’impacte econòmic directe de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida la temporada 2021-2022 va ser d’uns 270 milions d’euros, dels quals uns 43 milions van venir de la venda neta de forfets i la resta, de l’impacte directe de vendes, xifra a la qual caldria afegir l’impacte indirecte no estimat”.

D’altra banda el sector de l’esquí genera en un any d’activitat ordinaria uns 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada, dels quals uns 700 treballen directament a les estacions d’esquí”. En aquesta xifra s’inclouen els treballadors del conjunt dels complexos d’hivern lleidatans en tasques destinades als serveis a pistes, remuntadors, taquilles, monitors, botigues i el personal contractat també als establiments de restauració, com ara cafeteries, refugis i establiments d’hoteleria vinculats directament amb les estacions d’esquí. El president de la Diputació ha afegit que “el càlcul també s’amplia respecte als llocs de treball induït, és a dir, unes 8.000 persones en els sectors de la restauració i l’hoteleria o d’empreses amb oferta complementària a l’esquí i com a monitors d’esquí”.

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida acullen cada any a dos de cada tres esquiadors catalans i a un de cada quatre de tot l’Estat espanyol. Prenent com a referència la temporada 2021-2022, les estacions d’esquí del conjunt de l’Estat espanyol van tancar amb 5,558 milions de forfets venuts, dels quals 2,365 milions van correspondre als esquiadors que van passar per les estacions catalanes i d’aquests, 1,492 milions ho van fer per les del Pirineu de Lleida. D’acord amb aquests resultats, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana, que acullen els 11 centres nivals del Pirineu de Lleida, van atreure el 63 % dels esquiadors de Catalunya, com també el 26,84 % del nombre d’esquiadors que van practicar l’esport blanc als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol.

Temporada basada en l’optimisme, les novetats i en grans inversions

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha explicat que “la nova temporada de neu i d’esquí 2022-2023 al Pirineu de Lleida se sustenta sobre tres grans eixos: molt d’optimisme, novetats importants i fortes inversions”. No obstant això, ha dit que “vivim immersos en una crisi energètica que haurem de tenir molt present al llarg dels pròxims mesos”. Pujol s’ha mostrat confiada que la nova campanya d’esquí doni continuïtat a les bones dades turístiques que el sector turístic de la demarcació de Lleida ha obtingut fins ara durant tot aquest any 2022, que podria passar a la història com l’any rècord del turisme a Lleida, però això és tot un repte i una responsabilitat.

Rosa Pujol ha recordat que la campanya de neu 2021-2022 es va tancar a l’abril amb el millor resultat de tots els temps: gairebé 1,5 milions de forfets venuts. També la temporada d’estiu va assolir xifres rècord per segon any consecutiu. “Tots aquests bons resultats han situat els primers nou mesos d’aquest any amb el millor resultat de sempre”. Pujol ha confiat a seguir amb aquest mateix bon ritme amb la nova campanya de neu al Pirineu, però ha dit també que malgrat tots aquests resultats favorables “som molt conscients que aquestes dades no reflecteixen la situació econòmica que pateix actualment el sector turístic en el seu conjunt per causa de l’increment del preu de l’energia i l’escalada dels preus de tots els productes, elements que han fet minvar considerablement els beneficis empresarials i posen en risc el futur de molts negocis”. Davant aquesta conjuntura, “compartim de ple la preocupació per la situació global que afecta el sector turístic”, ha reblat.

En aquest sentit, ha subratllat que la nova temporada de neu i d’esquí 2022-2023 al Pirineu de Lleida “volem que sigui un missatge d’esperança per a tothom, i un incentiu per a la recuperació social i econòmica tan necessària per al país i les famílies”.

D’altra banda, ha destacat l’esforç que un any més ha fet el sector de l’esquí i de la neu del Pirineu de Lleida per la modernització i la millora de les seves instal·lacions i serveis, amb una inversió de 24 milions per a la nova temporada, “la xifra més important fins ara que demostra una aposta clara per mantenir el lideratge estatal del Pirineu de Lleida en el segment de l’esquí i per fer unes estacions d’hivern més ecosostenibles”.

Més de 500 km de pistes d’esquí i 137 empreses d’oferta complementària

Les 11 estacions d’hivern del Pirineu de Lleida ofereixen en conjunt per a aquesta nova temporada un total de 505 km d’esquí, distribuïts en 346 km i 247 pistes als centres d’alpí i 164 km als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.353 viatgers/hora per mitjà de 79 remuntadors. Aquesta superfície esquiable continua situant el Pirineu de Lleida com una de les destinacions més importants del conjunt de l’Estat espanyol, com també a escala internacional, per practicar l’esquí alpí i el nòrdic i gaudir de l’ampli ventall d’activitats complementàries a la neu.

Més enllà de les 11 estacions i dels 505 quilòmetres esquiables, el Pirineu de Lleida ofereix un ampli ventall d’activitats complementàries per gaudir de la neu i de la natura. Des de raquetes de neu, amb una oferta de 182,2 km aquesta temporada, fins al telemarc, passant per la visualització de fauna, les excursions amb trineus o l’escalada en gel, entre moltes altres opcions. Una oferta complementària integrada per 137 empreses especialitzades en els esports d’hivern, que permeten als visitants divertir-se amb la neu i a la natura en llibertat i amb les millors garanties.

A aquesta gran oferta d’esquí i d’activitats a l’entorn de la neu s’hi ha d’afegir un ampli assortiment d’allotjaments, que sumen més de 26.000 places entre hotels, cases de turisme rural, apartaments turístics i places de càmping (principalment bungalous en aquesta època de l’any), al marge de les segones residències.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                       www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                     973 297 085                         www.boitaull.cat
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)              973 62 40 58                        www.espotesqui.cat
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                   973 62 11 99                        www.portaine.cat
Port del Comte (el Solsonès)                 973 49 23 01                        www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                  973 62 30 37 / 665 67 01 93 www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                             973 29 30 51                         www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)             973 29 31 00                         www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)              973 29 80 15                  www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                  973 37 00 30                  www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)         686 97 87 30                         www.skipallars.cat
Tot Nòrdic                                                973 35 15 11 / 647 93 21 44  www.totnordic.com
Patronat de Turisme                                973 24 54 08                          www.aralleida.cat