Era el 1998 que a la Vall de Núria reuníem 40 riders, tots snowboarders per participar a la primera edició de ELDORADO FREERIDE EVENT. Érem inconscients de l’evolució que el freeride tindria en el futur. Practicàvem l’snowboard fora pista en busca de neu verge per traçar línies i poder gaudir les sensacions en sentir la neu picant a la cara i quedar completament tacats de blanc.

Amb els anys, EDF (ELDORADO FREERIDE) va evolucionar tant en gestió organitzativa com a nivell de participants.

L’any 2000, EDF es va traslladar a l’estació d’Espot Esqui. Sols és va poder celebrar l’edició del 2001 ja que l’any 2000 i 2002 la manca de neu al Pirineu va ser notable. Seguidament i per tal de trobar la millor orientació nord ens vam traslladar a Tavascan durant els anys 2003 a 2005. Amb la participació d’esquiadors (anteriorment sols es participava amb snowboard) l’espectacle va donar un gir de 369 graus.

Des de l’any 2006 el creixement no es va aturar i EDF es va donar a conèixer a nivell internacional i va situar l’estació d’Ordino Arcalís i Andorra en el mapa del freeride mundial. L’any 2010 EDF es va sumar al circuit mundial del FWQ (FREERIDE WORLD QUAILIFIER) gestionat pel FWT (FREERIDE WORLD TOUR).

El FWQ te per objectiu, captar i filtrar riders, els quals sumen punts en el seu rànquing per a poder accedir al FWT.

Actualment, realitzem un CAMP de formació freeride i d’alta muntanya a l’estació de Tavascan

La imatge que oferia EDF i la gran gestió organitzativa en les edicions 2010 a 2014 va demostrar que una parada del circuit mundial del FWT a Andorra era factible. Així dons, el 2015, el FWT va aterrar a Andorra i EDF es va trobar obligat a deixar lloc al mundial ja que el país dels Pirineus sols donava suport a una competició d’àmbit mundial.

Però l’any 2013 va renéixer una nova categoria.

Veient que els joves pujaven amb força i molt de nivell, vàrem creure oportú fer una competició – formació dirigida a nous talents i allí mateix, a Ordino Arcalís, vàrem celebrar la primera edició de ELDORADO FREERIDE JUNIOR.

Novament ens vàrem sumar al FWT fins l’any 2019 via el seu circuit júnior FJT. De nou, la competició va agafar empenta i vàrem creant un circuit per diverses estacions d’esquí del Pirineu. Baqueira Beret, Boí Taüll, Cerler i Ordino Arcalís. El 2019, EDF es va desvincular oficialment del circuit mundial FWT i de l’estació de Ordino Arcalís.

L’any 2020 i just abans que tanquessin les estacions d’esquí per la pandèmia del COVID19 vàrem poder celebrar a Boí Taüll la primera edició enfocada exclusivament a joves d’entre 11 a 16 anys. Lluny de la pressió del circuit mundial i dels patrocinadors per tal d’oferir una difusió per justificar el patrocini econòmic, dediquem tot l’esforç a fer la millor formació en alta muntanya i freeride.

Actualment, realitzem un CAMP de formació freeride i d’alta muntanya a l’estació de Tavascan.

Promocionem la pràctica del freeride, formem als joves en la seva trajectòria esportiva fomentant el respecte i la seguretat. Estudiem la nivologia, la seguretat fora pista, el protocol de rescat en cas d’accident, realitzem recerques fictícies en un camp de DVA utilitzant DVA’s, sonda i pala i finalitzem amb la tècnica de competició tant en esquí com en snowboard.

Realitzem tallers de reparació d’encerat i cantells per mantenir el material en les millors condicions. Ensenyem quins són els criteris que s’utilitzen per jutjar una competició internacional de freeride en base als seus punts claus; Línia, Aire i Estil, Fluïdesa, Control i Tècnica.

L’ensenyament és la base principal per conscienciar d’aquests possibles riscos i ensenyar-los a actuar per tal que sàpiguen minimitzar possibles accidents, quelcom tant fonamental per créixer amb valors i educar als mes joves. Cohesionem i consolidem la participació entre els joves participants per a l’aprenentatge en unes jornades de formació. Viure en estat pur l’alta muntanya, descobrir espais i racons del Pirineu i conviure junts en un refugi d’alta muntanya.

Celebrem 25 anys!! Feliços de tot el que hem aprés, de tot el que hem conegut, de tot el que ens ha passat en aquest quart de segle i de poder seguir creant planter.