Impulsat per la idea de millorar l’experiència de l’esquí de travessia i permetre un ascens més ràpid, sense complicacions i segur, la startup bavaresa Qwicklane ha desenvolupat la primera fixació per a esquí de travessia amb ajustament electrònic d’alçada per als suports. Com a sòcia exclusiva, l’experta en esquí de travessia DYNAFIT dóna suport a la jove empresa amb els seus coneixements tècnics, l’estructura de proves i l’experiència a la indústria

Del problema a la innovació: a l’esquí de travessia, l’ajust dels suports pot resultar una veritable molèstia. Ja sigui amb bastó d’esquí oa mà, sovint es necessiten diversos intents, cosa que no només altera el ritme a l’ascens, sinó que fins i tot pot ser perillós en terrenys difícils. Això canvia amb Qwicklane Easy, la primera fixació per a l’esquí de travessa amb suport electrònic. Darrere del projecte hi ha Lukas, Dominik i Johannes, tres amics i apassionats de l’esquí del sud de Munic. Amb la seva fixació volen revolucionar l’esquí de travessia: “El nostre objectiu és desenvolupar la fixació amb l’experiència d’ascens més segura i senzilla. Amb el nostre mecanisme resolem un problema amb què molts esquiadors han de bregar, ja siguin principiants o professionals”, ens explica Lukas Ernst, un dels tres cofundadors de Qwicklane.

Qwicklane Easy es troba encara a la fase de proves. A partir de l’hivern 2024/25, la fixació es podrà adquirir en línia a Qwicklane i en distribuïdors especialitzats seleccionats.

AIXÍ FUNCIONA QWICKLANE EASY
Qwicklane Easy segueix el principi d’una fixació clàssica amb passadors. Per a l’ascens, s’acobla una bateria externa a banda i banda. El mecanisme s’acciona mitjançant un motor lleuger i compacte. L’ajust dels suports funciona mitjançant un comandament a distància que es pot fixar al bastó, la motxilla, el guant o la jaqueta. Només prement un botó, els suports giren en un segon fins al següent nivell d’alçada mentre es camina. Els sensors especials detecten si la bota és sobre la fixació. El moviment s’atura i només s’acciona quan la bota es torna a aixecar. T’has oblidat la bateria? Cap problema. La fixació es pot ajustar a mà i, per tant, està sempre llesta per al seu ús fins i tot sense components electrònics.

Qwicklane Easy compta amb tres nivells d’alçada convencionals i és compatible amb les botes d’esquí de travessa estàndard amb inserits i passadors.

GRAN TECNOLOGIA EN POC ESPAI
La idea del suport automatitzat no és nova a la indústria de l’esquí de travessia. Alguns fabricants importants ja han intentat desenvolupar-lo, però fins ara no hi ha hagut cap solució fiable. El desafiament més gran el representen la bateria i els components electrònics, que han de suportar situacions extremes com gel, fred i humitat durant moltes hores. Qwicklane ha dominat aquest obstacle amb unes bateries especials, que mantenen tot el rendiment en temperatures de fins a –20 graus. Es poden fer fins a 120 ajustaments per càrrega de bateria, cosa que equival a aproximadament tres travesses d’esquí. L’aigua i la humitat no poden penetrar a l’engranatge, cosa que evita que el mecanisme es congeli. Tot això amb un pes total inferior a 500 grams per costat (570 grams inclòs el fre).

QWICKLANE X DYNAFIT: EL FUTUR NECESSITA SOCIS VISSIONARIS
Com que, en general, els grans canvis no s’aconsegueixen sols, sinó amb companys forts, la startup té al costat l’experta en esports de muntanya DYNAFIT. Els joves fundadors tenen a la vostra disposició l’experiència i el coneixement del sector per part d’una empresa que s’ha mantingut al mercat de fixacions durant diverses dècades. «La fixació de Qwicklane promet més seguretat, comoditat i eficiència, i es podria convertir en una veritable fita en la història de l’esquí de travessia. Estem orgullosos com a socis oficials de Qwicklane d’ajudar una empresa jove i local, i de poder impulsar una innovació excel·lent», comenta Alexander Nehls, International Màrqueting Director de DYNAFIT, sobre la col·laboració. Qwicklane Easy se subministra de sèrie amb la part davantera i la del darrere, de les quals la part davantera i el fre d’esquí són de DYNAFIT.

REVOLUCIÓ DES DE FA 40 ANYS
Juntament amb Fritz Barthel, DYNAFIT va revolucionar el mercat fa 40 anys amb la invenció de la fixació amb passadors. Des de llavors, l’empresa ha estat pionera al camp de les fixacions d’esquí de travessia funcionals, lleugeres i fiables. Des de la invenció de les fixacions amb passadors, l’objectiu ja era fer que l’experiència d’ascens fos tan fàcil i còmoda com fos possible. La fixació de Qwicklane segueix el mateix principi avui dia. DYNAFIT compta amb les estructures, experiència i capacitats tècniques per portar al següent nivell innovacions com les de Qwicklane i, per tant, també l’esquí de travessia.