El Butlletí Oficial d’Aragó ha publicat l’ordre que estableix les bases i la convocatòria del Pla Remunta per a la concessió de subvencions als municipis de les comarques de la Jacetania, Alto Gállego, Sobrarbe, Ribagorça i Gúdar-Javalambre per contractar persones desocupades vinculades al sector de la neu i activitats de muntanya, afectades per les restriccions derivades de la pandèmia, tal com publica ‘Aragon Digital’.

A partir d’aquest dimecres els municipis ja poden sol·licitar aquests ajuts, equivalents a el 60% de l’import dels contractes realitzats, que compten amb un pressupost inicial de l’Institut Aragonès d’Ocupació (Inaem) de 2,5 milions d’euros. En el finançament del 40% restant, corresponent a les entitats locals, col·laboraran les Diputacions Provincials d’Osca i Terol. Per poder beneficiar-se d’aquests ajuts, les persones contractades han de complir tres requisits: haver estat aturades i inscrites com a demandants d’ocupació en el Inaem durant, al menys, els quinze dies naturals anteriors a la data de la contractació; estar empadronades al municipi; i haver finalitzat dins dels quinze mesos anteriors una relació laboral per compte d’altri en una empresa que pertanyi a algun dels sectors recollits en l’annex de l’ordre o haver cessat la seva activitat com a treballador autònom en activitats econòmiques incloses en aquests sectors.

El sector de la neu i d’activitats de muntanya a Aragó constitueixen un sector estratègic

Entre ells, figura el comerç a l’engròs i a l’detall, serveis d’allotjament, de menjars i begudes, activitats de lloguer, culturals, esportives o agències de viatge, entre d’altres.

El sector de la neu i d’activitats de muntanya a Aragó constitueixen un sector estratègic que representa més del 7% del seu Producte Interior Brut. Les obligades restriccions a la mobilitat i les mesures de prevenció adoptades per fer front a la crisi sanitària de la Covid-19 han provocat uns efectes no desitjats en l’ocupació d’aquestes comarques en les que, cada any, es generen centenars de llocs de treball vinculats a aquest sector. Així mateix, aquestes mesures també han afectat negativament el normal desenvolupament de moltes activitats vinculades a aquests sectors en àmbits com l’hostaleria, el transport o l’oci, que han vist reduït el seu volum de negoci i que també han experimentat una caiguda dels nivells d’ocupació respecte a temporades anteriors.

Davant d’aquesta situació, el Govern d’Aragó, en col·laboració amb els municipis de les comarques afectades i les Diputacions Provincials d’Osca i Terol, ha posat en marxa aquest pla d’ocupació urgent que, de forma temporal, possibiliti la contractació d’aquelles persones afectades per aquesta conjuntura, proporcionant-los uns ingressos que els ajudin a pal·liar la difícil situació que travessen.