“Vull deixar molt clara una cosa: aquest Govern no vincula el futur ni del Pirineus ni del conjunt del model productiu del país a un esdeveniment que pot ser rellevant, molt important, però no és l’únic. Sabem que tenim deures amb els Pirineus i els farem hi hagi JJOO o no”. Amb aquestes paraules la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha volgut deixar clar aquesta tarda al Parlament que el Govern aposta pels Jocs d’Hivern del 2030 però si no es fan l’Executiu català seguirà “treballant per la diversificació econòmica del Pirineu, pel desenvolupament sostenible i per la lluita contra el despoblament en aquelles comarques”.
La candidatura pels Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030 pot ser una oportunitat de posar els Pirineus catalans al mapa internacional
La consellera Vilagrà ha recordat que va ser la majoria del Parlament qui va decidir tirar endavant la candidatura dels Jocs d’Hivern 2030 i que el Govern va recollir “el guant”. “El recollim i decidim liderar-lo per fer-ho de la millor manera possible. Liderar-lo per fer-ho participatiu i respectuós amb les necessitats del territori. Liderar-lo per assegurar que no hi hagi interessos especulatius amagats”, ha afirmat la titular de Presidència. I ha afegit: “liderar-lo per garantir que no farem res que no tingui en compte la crisi climàtica. I també liderar-lo des de Catalunya, perquè som un país esportiu”. A tot això, ha recordat que Catalunya ja té experiència en l’organització d’uns jocs olímpics, com van ser els de Barcelona 92, i ha expressat el convenciment de l’Executiu català que “ la candidatura pels Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030, pot ser una oportunitat de posar els Pirineus catalans al mapa internacional”.
El COI té clar que les olimpíades han de complir escrupolosament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
La consellera de la Presidència ha destacat, però, que tan important com fer els Jocs, per la projecció territorial que podran donar, és el llegat que deixaran, un llegat de major equilibri territorial entre el Pirineu i la resta del país. En aquest sentit, ha assenyalat que la millora de les comunicacions dins el Pirineu, fer arribar la fibra òptica a tot arreu i traçar plans de diversificació econòmica són algunes de les accions que el Govern català preveu dur a terme al Pirineu perquè no depengui únicament del turisme i de la neu la pròxima dècada.
No es construirà cap gran infraestructura esportiva al Pirineu català que després dels jocs no tinguin ús
La consellera ha recordat que la consulta que es farà als veïns de l’Alt Pirineu i l’Aran serà un dels elements que determinaran si la candidatura tira endavant, una acció que es durà a terme amb el convenciment de la importància que té “la cogovernança amb el món local i el fer el camí plegats en la construcció de polítiques”. En aquest sentit, ha refermat l’interès d’escoltar també la veu de les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès. Vilagrà ha indicat que “en les darreres setmanes estem intensificant les reunions amb molts d’aquests actors, alcaldies, territoris per parlar i implicar diferents sensibilitats i, escoltarem absolutament tothom, també les veus més crítiques”.
Davant la preocupació per l’impacte ambiental que els Jocs puguin tenir, Vilagrà ha afirmat que “el COI té clar que les olimpíades han de complir escrupolosament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”, i ha manifestat amb contundència que “no es construirà cap gran infraestructura esportiva al Pirineu català que després dels jocs no tinguin ús“.