La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha celebrat avui que el pas del confinament municipal al comarcal que entrarà en vigor dilluns vinent permetrà recuperar les activitats del programa Esport Blanc Escolar (EBE), mitjançant el qual s’impulsa la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern en la població infantil de 3r i 4t de primària. “Això és important perquè es comença a mobilitzar persones cap a les estacions d’esquí i es comença a incrementar l’activitat econòmica”, ha destacat.

La consellera ha fet aquestes declaracions en el marc d’una visita institucional a la Cerdanya, durant la qual s’ha reunit amb representants del món de l’esquí a la Molina per abordar els canvis en les restriccions contra la Covid-19 que va aprovar ahir el Procicat i com afecten el sector. La també màxima responsable de les polítiques esportives del Govern ha recordat que alumnes que no visquin a la Cerdanya també podran desplaçar-se a les estacions d’esquí de la comarca, ja que les sortides escolars estaran permeses fora de l’àmbit comarcal sempre que no hi hagi pernoctacions. Per a la resta d’activitats d’esport a l’aire lliure , però, caldrà respectar el confinament comarcal a l’espera que les dades epidemiològiques possibilitin una major mobilitat entre territoris.

És important perquè es comença a mobilitzar persones cap a les estacions d’esquí i es comença a incrementar l’activitat econòmica

El programa Esport Blanc Escolar, que fins ara ha celebrat set edicions consecutives, compta amb la participació d’alumnes de les escoles públiques i concertades de les nou comarques pirinenques. Emmarcada en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, l’activitat està integrada en el programa d’educació física dels centres, es realitza en horari lectiu i consta de sessions d’esquí nòrdic, d’esquí alpí i de surf de neu.

Tot i valorar positivament la tímida represa de l’activitat, la consellera ha reconegut que és insuficient per salvar la temporada de les estacions d’esquí privades, motiu pel qual s’ha compromès a valorar de quina manera s’afronta l’afectació econòmica que han patit. Budó ha volgut posar en relleu el suport del Govern al sector “malgrat les dificultats” i que les finances de la Generalitat“són les que són i donen pel que donen”: “Hem donat un ajut directe de 7.500 euros a totes les escoles de muntanya de les estacions d’esquí del nostre país. Sé que no és suficient i que no és una quantitat que resolgui els problemes, però sí que és un acompanyament amb recursos per part del Govern”, ha detallat.

Aquests ajuts formen part d’un paquet de gairebé 1.500 milions d’euros que el Govern ha mobilitzat per acompanyar econòmicament totes les mesures de tancament d’activitat que ha hagut de prendre per frenar la transmissió de la pandèmia. “Som conscients que no és suficient, però de moment fins aquí és el que hem pogut mobilitzar fent gairebé economia de guerra, perquè hem hagut de gratar de tot arreu per poder destinar aquests recursos directament a tots els sectors afectats”, ha assegurat Budó.

En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha tornat a reclamar al Govern espanyol que destini tots els recursos econòmics necessaris per donar suport als sectors afectats, com estan fent altres estats: “França, Alemanya, Portugal… estan injectant liquiditat a les empreses i el Govern de l’estat espanyol sembla que en aquesta segona i tercera onada s’hi ha posat de perfil i no està donant resposta a les necessitats reals del país”, ha denunciat.

La consellera de la Presidència també ha visitat l’Ajuntament d’Alp, on ha estat rebuda per l’alcalde del municipi, Carles Adserà.