Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida afronten el final de la temporada amb un bon balanç parcial i bones perspectives pel que fa a les sis setmanes de campanya que resten.

L’alt nombre de forfets venuts i l’alt grau d’ocupació durant els Carnavals i, en general, durant els caps de setmana de febrer –resultat de la climatologia suau i la bona qualitat de la neu– constitueixen una nova fita en una temporada de neu que es preveu excel·lent a falta de mes i mig per al seu tancament, previst per a mitjans d’abril. Aquests bons resultats s’afegeixen als dels primers mesos de la temporada, i molt especialment del període de Nadal, Cap d’any i Reis.

Les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida apunten a superar, si no hi ha alguna incidència forta d’última hora, els 1.350.000 forfets venuts, el que convertiria aquesta temporada en la millor dels últims tretze anys anys.

A finals de febrer totes les estacions d’esquí alpí lleidatanes resten obertes amb més de 200 pistes obertes i un bon volum de neu (gruixos de 180 a 80 cm), mentre que la gran majoria de les d’esquí nòrdic només romanen obertes per a usos turístics, com a conseqüència de la calor registrada en els darrers dies. No obstant, futures nevades podrien portar a reobrir els circuits d’esquí de fons.

A data d’avui Baqueira Beret (la Val d’Aran) té 98 pistes obertes (d’un total de 112), amb gruixos que oscil·len entre els 50 i els 150 cm de neu dura i primavera; Boí Taüll (l’Alta Ribagorça) té 41 pistes obertes (de 42), amb gruixos que van dels 80 als 180 cm de neu primavera; Espot Esquí (el Pallars Sobirà) té 20 pistes obertes (de 22), amb gruixos que oscil.len entre els 60 i els 150 cm de neu pols i dura; Port Ainé (el Pallars Sobirà) té 25 pistes obertes (de 25), amb gruixos que oscil.len entre els 60 i els 150 cm de neu pols i neu dura; Port del Comte (el Solsonès) té 20 pistes obertes (de 37), amb gruixos que oscil.la entre els 20 i els 80 cm de neu dura i primavera; Tavascan (el Pallars Sobirà) té 5 pistes obertes (de 5), amb gruixos que oscil.len entre els 20 i els 110 cm de neu dura.

Baqueira, segona estació millor valorada després de Tignes

Quant a les estacions de nòrdic, Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell) roman oberta amb 21 km. esquiables i un gruix que oscil.la entre els 30 i els 90 cm de neu, tavascan amb 14 km, mentre que Aransa (la Cerdanya), Lles de Cerdanya (la Cerdanya), Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell) i Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà) estan obertes per a la practica de raquetes i usus turístics.

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida atanes disposen actualment de 1.476 canons de neu, 61 més que la temporada anterior, que els permeten innivar 159 km, el 50 % del conjunt dels complexos d’alpí. Els onze complexos lleidatans constitueixen l’àrea esquiable més gran de l’Estat espanyol.

Segons l’estudi portat a terme enguany pel portal especialitzat en esquí i turisme de muntanya esquiades.com, Baqueira Beret es la segona estació europea més valorada, després de la de Tignes, als Alps francesos.