L’àmplia oferta d’esquí i l’inici de la campanya de turisme actiu repercuteixen positivament en les reserves d’allotjament, que s’esperen que siguin ben altes. I les precipitacions de finals de març també han contribuït a garantir el normal funcionament dels complexos de muntanya fins arribar a Setmana Santa.

Port del Comte, al Solsonès, que és l’estació d’esquí situada en una cota més baixa, ofereix entre 60 i 95 centímetres després de sumar-ne més de 30 de neu nova. Té obertes tretze de les disset pistes.

L’estació d’Espot, al Pallars Sobirà, redueix horaris i tarifes a partir del 28 de març, de manera que es podrà esquiar de 9.00 a 13.30 hores de dilluns a divendres i el forfet d’adult passa de 35 a 28 euros. La mesura busca optimitzar recursos aprofitant que al complex ja no hi ha cursos per a escolars. Port Ainé, també al Sobirà, presenta igualment bons gruixos en cotes altes i seguirà amb la majoria de pistes i remuntadors a ple rendiment.

Pel que fa a Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, romandrà oberta l’estació d’esquí i també el complex hoteler durant aquestes vacances.

Baqueira Beret mantindrà els seus quatre sectors oberts fins al darrer dia, tot i que en un principi s’havia plantejat donar per acabada la temporada el 27 de març. Finalment, l’estació aranesa manté pràcticament obertes totes les pistes i remuntadors, així com els serveis de restauració.La situació en aquests moments no és tant bona a les estacions de nòrdic, ja que la majoria han tancat els circuits d’esquí de fons. Només ofereixen aquesta modalitat les estacions de Lles, Tuixent-la Vansa i Tavascan. Els complexos d’Aransa, Guils Fontanera i Sant Joan de l’Erm estan oberts per a la pràctica de caminades amb raquetes i serveis turístics, mentre que Virós-Vallferrera ja ha tancat. No obstant les condicions poden millorar amb les precipitacions previstes  per aquests dies al Pirineu.

Homenatge a Pau Donés

Més d’un miler de cantants i músics van interpretar el passat dissabte 26 de març al Pla de Beret la cançó “Grita” del compositor Pau Donés, líder de la banda Jarabe de Palo, que va morir a causa d’un càncer l’any 2020. Donés era un apassionat de la Val d’Aran i per això diversos músics, liderats pel guitarrista Mario Carnero, van organitzar l’enregistrament d’un videoclip d’homenatge que va comptar amb el suport de Baqueira Beret. L’estació d’esquí aranesa i pallaresa va col·laborar en aquest esdeveniment, fins i tot facilitant un helicòpter que va traslladar un piano de cua fins al lloc de l’acte, enmig de la neu. L’homenatge a Pau Donés va aplegar diversos músics i membres de l’escola de l’Orfeó Lleidatà, que es van encarregar de la part instrumental amb percussió, guitarres, baixos, teclats, saxos i clarinets, mentre que la resta d’inscrits ho van donar tot cantant la coneguda peça de Pau Donés.

Objectius per a enguany

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, juntament amb el sector turístic de la demarcació, havien planificat la nova temporada de neu al Pirineu de Lleida amb optimisme i l’objectiu de recuperar la màxima normalitat després que la campanya anterior resultés atípica a causa de la COVID-19, que va comportar un descens d’esquiadors d’un 70% aproximadament respecte a les campanyes d’anys anteriors. En aquesta temporada 2021-2022 el Patronat de Turisme espera tancar amb uns resultats similars als d’abans de l’inici de la pandèmia i apropar-se als 1.300.000 forfets venuts, el que voldria dir que es tornaria a les xifres de les temporades 2017-18 i 2018-19, que van ser les millors dels darrers 15 anys.

Les estacions han invertit aquesta campanya més de 13,5 milions d’euros en millores a les instal·lacions per poder obrir 144 dies, és a dir, que aquesta haurà estat una de les temporades més llargues dels darrers anys, ja que la Setmana Santa s’escau a mitjans d’abril. Aquesta gran inversió representa el 35% del que han gastat el conjunt de les estacions d’esquí de l’Estat espanyol (38,2 milions), la xifra més alta dels darrers exercicis. I bona part d’aquesta despesa s’ha dedicat a millores en aspectes vinculats a la sostenibilitat i a la modernització.

El Pirineu lleidatà continua representant una de les millors ofertes de neu de l’Estat espanyol, com també a escala internacional, per practicar l’esquí alpí i nòrdic i gaudir de l’ampli ventall d’activitats complementàries a la neu amb els 11 centres d’hivern i 140 empreses especialitzades en esports d’hivern, distribuïdes entre la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana. D’altra banda, els complexos hivernals a Lleida generen uns 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. A més, s’estima que hi ha altres 8.000 feines induïdes, per mitjà dels sectors de la restauració i l’hoteleria o d’empreses amb oferta complementària a l’esquí.

En aquest sentit, d’aquestes 2.000 persones que treballen als centres d’hivern del Pirineu de Lleida, entre personal fix i de temporada, més de 900 són monitors de les diferents escoles d’esquí, i s’ofereixen més de 26.000 places d’allotjament turístic reglat a les proximitats de les diverses estacions, al marge de les segones residències.

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen en conjunt per a aquesta temporada 2021-2022 un total de 505 km d’esquí, distribuïts en un total de 245 pistes a les instal·lacions d’alpí i nombrosos circuits als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.453 viatgers/hora, per mitjà de 81 remuntadors.

El Pirineu de Lleida atreu dos de cada tres esquiadors catalans i un de cada quatre de tot l’Estat espanyol. D’aquesta manera, les estacions d’esquí del conjunt de l’Estat van tancar amb 4,67 milions de forfets venuts, segons el balanç de la temporada 2019-2020, dels quals 2,038 milions van correspondre als esquiadors que van passar per les estacions catalanes i d’aquests, 1,253 milions de forfets es van expedir a les del Pirineu de Lleida. D’acord amb aquests resultats, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana, que acullen els 11 centres nivals del Pirineu de Lleida, van atreure el 61,50% dels esquiadors de Catalunya, com també el 26,8% dels que van practicar l’esport blanc als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol.

Més informació:
https://www.aralleida.cat/hivern/activitats-de-neu/