La Vall de Boí acollirà durant una setmana a més de 400 atletes de 24 països i serà la seu de proves olímpiques com els relleus i l’esprint. Oriol Cardona, Marta García, Laia Sellés, Ot Ferrer i Albert Pérez són alguns dels els atletes catalans inscrits als mundials ISMF World Championships Skimo 2023. Situada al bell mig de l’Alt Pirineu, l’estació de Boí Taüll compta amb 550 Ha. de domini esquiable i 45 km de pistes, així com 4 itineraris abalisats per la pràctica de Skimo.

Situada en un entorn natural privilegiat, l’estació catalana de Boí Taüll es convertirà del 27 de febrer al 5 de març en la seu oficial dels ISMF World Championships Skimo 2023, després d’haver estat la seu dels campionats europeus d’esquí de muntanya el febrer de 2022 amb gran èxit. Aquesta competició està organitzada, homologada i recolzada per la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF).

Amb la voluntat de seguir apostant per l’organització de campionats de caireinternacional, l’estació celebrarà els mundials ISMF de Skimo 2023 en format olímpic i acollint cinc proves: esprint, individual, vertical, relleus i equips. Tot això, establint un ordre de proves que posi en valor i respecti el rendiment dels esportistes en funció de la cadència d’aquestes, incloent també un dia de descans dins l’agenda del campionat.

L’estació celebrarà els mundials ISMF de Skimo 2023 en format olímpic i acollint cinc proves: esprint, individual, vertical, relleus i equips

En aquest sentit, la decisió del Comitè Olímpic Internacional (CIO) de donar cabuda a l’esquí de muntanya als Jocs Olímpics de Milano Cortina 2026 ha marcat un abans i un després en les competicions de skimo a tots nivells. Així, de les cinc competicions que es disputaran a Boí Taüll, dues seran les que el CIO ha decidit que formin part dels JJOO: esprint i relleus.

L’esprint es disputarà pràcticament sense modificacions en relació al format actual, mentre la prova individual adopta un format amb itineraris que mantenen desnivells i distàncies respecte dels actuals, però que es configuren prioritàriament dins el domini esquiable de l’estació. Per la seva banda, i com ja va passar en els Campionats Europeus de l’any passat, els relleus de dos competidors seran mixtos. La provavertical, amb 500 metres de desnivell, es distribuirà en diversos trams i, la prova d’equips es disputarà per parelles en gran part de l’estació de muntanya.

Els ISMF World Championships Skimo 2023 en xifres

Actualment, les xifres de participació als mundials de Skimo 2023 a l’estació de Boí Taüll comprenen uns 400 atletes de 24 equips. A més, es preveu que hi hagi involucrades més de 140 persones pel que fa a l’organització, i que es reuneixin a la Vall de Boí més de 60 tècnics de les seleccions. En total, aquest territori privilegiat situat al bell mig del pirineu català serà durant una setmana el refugi esportiu d’unes650 persones acreditades implicades en aquesta competició.

Pel que fa a esportistes catalans participants, Oriol Cardona (Banyoles) està classificat com a 8è de la general de la Copa del Món. L’any passat va aconseguir la medalla d’or a la prova d’Esprint i aquest any és un dels clars candidats a endur-se la medalla en les proves d’Esprint i Relleus Mixtes. Per la seva banda, Marta Garcia(Calldetenes) demostrarà les seves possibilitats i intentarà col·locar-se al capdavant a les proves d’Esprint i Relleus Mixtes.

Les xifres de participació als mundials de Skimo 2023 a l’estació de Boí Taüll comprenen uns 400 atletes de 24 equips

També cal destacar el paper d’Albert Pérez (Valls), amb moltes possibilitats de fer medalla a la prova vertical en la categoria U23, i d’Ot Ferrer (Berga), que va quedar primer als Jocs Olímpics de la Joventut el 2020, amb moltes opcions de fer pòdium a la prova Vertical i Esprint també en la categoria U23. Per la seva banda, la jove Laia Sellés (Lles de Cerdanya), en la categoria U18, ve d’endur-se 4 medalles d’or als Campionats d’Europa de la Joventut, i pot ser una clara candidata a endur-se també la medalla als mundials.

Boí Taüll, una vall de somni pels amants de l’esquí de muntanya

La Vall de Boí se situa en un entorn privilegiat al bell mig de l’Alta Ribagorça is’ha convertit en un exemple de sinèrgia entre esport i cultura reconegut mundialment. De fet, no només gaudeix del protagonisme del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, sinó que també presumeix d’un escenari envejable que destaca per les seves valls i muntanyes, sense oblidar l’estació d’esquí de Boí Taüll.

L’estació ribagorçana disposa de tots els serveis necessaris per acollir un esdeveniment com els ISMF World Championships Skimo 2023. La seva ubicació, la seva alçada i la seva orientació garanteixen unes condicions idònies pel que fa a la neu. A més, la morfologia del seu domini esquiable la converteix en la seu perfecta per a albergar grans esdeveniments esportius, tenint en compte també els serveis, allotjaments i centres operatius que faciliten les dinàmiques organitzatives d’una competició d’aquestes característiques.

Una estació amb recorregut internacional

El febrer de 2022 l’estació va esdevenir la seu oficial dels European Championships Skimo Boí Taüll, els campionats europeus d’esquí de muntanya organitzats per la ISMF. Es tracta d’una competició de gran format en què hi van participar atletes de 19 països i va ser sens dubte el precedent que va convertir Boí Taüll en una estació d’esquí totalment preparada per a acollir enguany els mundials de Skimo de la ISMF.

Sobre Boí Taüll

Sota la gestió de FGC Turisme i situada al Pirineu de Lleida, l’estació de muntanya de Boí Taüll ofereix tot allò necessari per a l’esport d’hivern. Gaudeix d’una localització privilegiada, encarada al nord i a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Es troba a la comarca de l’Alta Ribagorça i ofereix un domini esquiable de 550 Ha., amb més de 45 quilòmetres de pistes d’esquí. A més, compta amb una de les cotes més altes del Pirineu (cota màxima de 2.751 m i cota mínima de 2.035 m), 42 pistes d’esquí i 4 itineraris d’esquí de muntanya: Bassetes, Port d’Erta, Mussoles i Torlluçà.