Diumenge 7 d’abril l’estació de la Val d’Aran i Valls d’Àneu va finalitzar la temporada 2023-2024, amb un cap de setmana d’èxit musical amb el Polar Sound ple de gom a gom, superant el milió d’esquiadors amb xifra final d’1.055.180 registrant el seu rècord històric d’afluència des de la seva obertura el 1964 en un hivern que ha estat més sec del que és normal a la zona

L’Estació va posar en marxa els seus remuntadors aquest hivern el dia 25 de novembre i fins al tancament el 7 d’abril ha registrat 135 dies de funcionament als sectors de Baqueira i Baciver i 125 als de Beret i Bonaigua. No ha hagut de tancar cap dia per meteorologia adversa, tot i que en alguns dies puntuals s’han hagut de tancar algun remuntador o zona concreta. Això ha permès als visitants gaudir en un alt percentatge de l’amplitud de les 2.273 Ha d’àrea esquiable de què disposa el domini.

Les inversions en producció de neu i la millora d’instal·lacions en els darrers anys han estat fonamentals en la quantitat i qualitat de pistes a disposició dels esquiadors i snowboarders des de principi de temporada en un hivern sec i amb temperatures superiors al normal.

Cal destacar que l’Estació ha protagonitzat les temporades d’afluència històrica després de la pandèmia amb l’anterior rècord registrat el 2021-2022 amb 1.033.453 dies d’esquí venuts i la temporada 2022-2023 següent, la segona millor temporada fins aquell moment, amb 990.032. Aquest fet reforça la tendència que les activitats de turisme a l’aire lliure han augmentat el nombre d’aficionats des del confinament del 2020 i que els esports d’hivern tenen bona salut.

Les inversions en producció de neu i la millora d’instal·lacions en els darrers anys han estat fonamentals en la quantitat i qualitat de pistes a disposició dels esquiadors i snowboarders des de principi de temporada en un hivern sec i amb temperatures superiors al normal

Combinació entre les borrasques i la producció de neu
Ha estat una temporada amb temperatures benignes i amb una part central de l’hivern amb poca precipitació. Tot i això, el remarcable treball dels equips de producció de neu i preparació de pistes, juntament amb les borrasques de desembre i inicis de gener i especialment les de març, han deixat una suma de nevades de gairebé 5 metres amb uns gruixos a cota 1800 de fins a 150 cm. La temperatura mínima assolida en aquesta mateixa cota de Baqueira ha estat de -9º C.

Amb aquest panorama, l’estació va poder obrir 65 km per al pont de la Constitució i va superar els 100 km ja a mitjans de desembre per arribar a Nadal amb fins a 120 km i, després de la nevada de 80 cm a Reis i especialment les de març, es van arribar a posar a la disposició dels esquiadors fins a 160 km de pistes amb els 36 remuntadors de l’estació oberts.

El secret del sol
Paradoxalment, el rècord històric d’esquiadors s’ha donat en una temporada que no serà recordada per grans gruixos i sí per una qualitat de neu canviant al vaivé de l’oscil·lació de temperatures. Sí que ha estat clau per animar els esquiadors i snowboarders a pujar a pistes la quantitat de dies assolellats o parcialment ennuvolats registrats que han sumat 96 jornades amb bona meteorologia. Pel que fa a dies de nevades, se n’han comptabilitzat 25 amb l’estació en funcionament i un total de 36 dies des de l’octubre. El dia amb més afluència a pistes va ser el 30 de desembre amb 18.000 esquiadors i la mitjana diària al llarg de l’hivern ha vorejat els 8.000.

Una Estació molt activa
D’altra banda, molts visitants de l’estació han valorat l’àmplia oferta d’esdeveniments en marxa a Baqueira Beret. S’han registrat 39 competicions esportives i 11 esdeveniments culturals o de lleure. Entre els esdeveniments esportius han destacat la Marxa Beret, i han superat els 700 participants, la 16a edició del Trofeu Jesús Serra Fundació Occident amb abundants beques d’estudis per als guanyadors o el Baqueira Race by Movistar que ha portat la diversió a través del descobriment de l’estació .

Pel que fa a proves FIS, cal destacar la mateixa Marxa Beret que va ser esdeveniment internacional de Llarga Distància, juntament amb els Campionats d’Espanya de Sprint, Clàssic i Patinador també d’esquí de fons o la prova Top CAEI d’esquí alpí o bé les Copes d’Espanya SBX-SX Movistar.

És cert que es va haver de cancel·lar l’esperada competició del Freeride World Tour Pro a causa del tipus de neu en un cap de setmana que l’estació disposava de 120 km de pistes per a l’esquí turístic, però és destacable remarcar que sí que es va competir a les categories Júnior i Qualifier i que les animacions a Beret es van realitzar amb concerts i DJ i un test d’esquís espectacular on van estar presents fins a 25 marques del sector.

Pel que fa als concerts, cal destacar el tancament de l’estació a ritme de Polar Sound que divendres 5 i dissabte 6 d’abril ha omplert l’estació d’assidus als festivals amb 16.000 entrades venudes. També cal tenir en compte els concerts de Marlon, Smile i les sessions de DJ periòdiques al Moët Winter Lounge i el cada vegada més popular Baqueira Bar 1500.

Qualitat al servei
L’estació ha prestat durant tot l’hivern els seus serveis de restauració de qualitat als més de 25 punts disponibles, destacant els restaurants temàtics Refugi San Miguel a Bonaigua, Restaurant Grill 5 Jotas a Baqueira, el Moët Winter Lounge a Orri i el restaurant Pla de Beret. Per la seva banda, l’exclusiva Baqueira Store, al centre comercial de Ruda, a més del lloguer i guarda esquís de Ski Service repartit per tota l’estació ha estat a disposició dels visitants a les seves 6 botigues.

L’estiu 2024 a Baqueira Beret
Finalment, l’estiu cada cop compta més a Baqueira Beret, és per això que l’estació obrirà les portes al juliol coincidint amb la celebració de l’esdeveniment de trail running Val d’Aran by UTMB. Serà a partir del dimecres 3 de juliol en què obrirà l’Hotel Montarto i s’engegaran els serveis d’activitats d’estiu inclosos els remuntadors de Bosc a Baqueira i Clot der Os a Beret amb accés a multitud de senders per a BTT i excursionistes.

Per a més informació i reserva d’allotjaments: www.baqueira.es