Aquest divendres comença una nova temporada del Freeride World Tour (FWT) a Ordino Arcalís. Aymar Navarro acudeix a la cita amb ganes d’obtenir un bon resultat, però també amb molts interrogants, mentre mostra la seva preocupació per les nefastes conseqüències de la pandèmia de la Covid-19 a les estacions d’esquí.

Aymar, com afrontes el debut del Freeride World Tour (FWT) a Ordino?

Aquest any és diferent perquè els altres anys hem començat al gener i ara ho fem a mitjans de febrer. Hem tingut més dies d’esquí, però tot serà molt estrany amb les noves mesures, encara que estic amb ganes de tornar a Ordino i fer-ho el millor possible. La neu està, i Ordino Arcalís i Andorra han fet un treball perquè es pugui realitzar la competició.

No sé fins a on puc arribar a Ordino. Sempre intento no posar-me metes i menys aquest any. Encara que quan et poses un dorsal sempre vols estar el més amunt.

En quin moment arribes a l’estrena, millor o pitjor que altres anys?

Igual, la veritat. Físicament estic bé, sense cap tipus de lesió. Sí que és veritat que aquest any no he esquiat a l’estiu, però és veritat també que portem un mes més de temporada. La neu que ens trobarem és primavera i és la que he estat esquiant aquests dies. Caldrà estar molt atents als horaris de sortida per veure què és el que ens trobarem.

Com estàs portant aquesta temporada marcada un altre cop per la Covid-19?

Una mica vas dia a dia, ja que amb tants canvis i restriccions és complicat fer una planificació. Sí que estem una fent un projecte nou de gravació a la Vall d’Aran. Les condicions tampoc s’estan donant com esperàvem i està una mica complicat, però estem tirant endavant amb moltes ganes i, ja et dic, aquest any estic més focalitzat en l’enregistrament que en les competicions. També em serveix per aclarir el cap i tornar amb més ganes.

Com ‘local’ de Baqueira has de sentir pena davant la situació que es viu a l’estació i la vall per la pandèmia?

Sí. La veritat és que és una llàstima veure les petites valls de muntanya que viuen de l’hivern, veure les estacions d’esquí buides. Nosaltres encara tenim la sort que Baqueira està oberta, tot i sabent que van a tenir pèrdues. Han apostat pels nens, pels clubs i és d’agrair eternament. És una llàstima perquè igual el cap de setmana et creues amb algú a les pistes, però ho veus desert. Cal ser positiu i espero que l’any que ve tot canviï, però també és veritat que hem tocat fons.

Per cert, què tal l’esquiada sobre la pols de la sorra del Sàhara?

Les fotos van quedar boniques, però l’experiència va ser un desastre. La neu era ‘papa’, amb dos dits de neu sorra que et frena, però em va aportar una nova experiència. Vaig sortir de el parc de bombers (on treballa) i a l’veure les muntanyes marrons em va entrar una depressió, però com et deia, d’un desastre com el que vivim sempre cal treure la part positiva.

Les fotos de l’esquiada damunt la sorra del Sahara van quedar boniques, però l’experiència va ser un desastre. La neu era ‘papa’, amb dos dits de neu sorra que et frena, però em va aportar una nova experiència

Fins on creus que pots arribar a Ordino?

No ho sé. Sempre intento no posar-me metes i menys aquest any. Encara que quan et poses un dorsal sempre vols estar el més amunt. No sé com van a esquiar els joves, serà la primera competició per veure on sóc jo i on està la resta. I cal veure també com es defensa la gent en aquest tipus de neu, que no és fàcil d’esquiar.

I, amb quin material vas a competir?

Tinc els meus dubtes. Com he estat esquiant molt amb material de travessa i no he entrenat molt, a nivell de competició no faré cap canvi. Esquiaré amb els Backland 117. Són uns esquís llargs, que els agrada la velocitat, i a l’hora de planxar dels salts és una passada. Són uns esquís que et donen confiança de poder anar ràpid i jugar amb ells. Amb les botes tinc més dubtes, sense unes Redster o les Hawx Ultra XTD 120. Si agafo la Redster és perquè és més dura. Està dissenyada per a la competició i el feeling amb l’esquí és més bo, però aquest any he esquiat poc amb ella i no li tinc tant el punt agafat com amb les Hawx Ulktra XTD 120. Encara que sigui 120 és més tova, els dies que he esquiat amb elles en els peus he estat molt còmode.