Aymar Navarro, Abel Moga, Núria Castán i Pau Riba seran els quatre espanyols que participaran en la prova de fora-pista extrem internacional més espectacular, el Freeride World Tour, que per primera vegada recalarà a Espanya del pròxim 22 al 28 de gener 2022 a Baqueira Beret.

Es tracta d’una competició, dirigida tant a l’esquí com al snowboard, on els riders més destacats del món competeixen buscant les millors línies fora-pista. El Freeride World Tour porta des de 2008 organitzant esdeveniments tan espectaculars com el que es viurà a Baqueira Beret aquest gener. El circuit que passarà per cinc localitzacions repartides entre Europa i els Estats Units s’ha convertit en el referent mundial que reuneix les màximes figures tant masculines com femenines sobre esquís i surf de neu d’aquesta modalitat en la qual preval la valentia i la creativitat.

Podran participar una selecció de 44 esportistes de 14 països diferents en el FWT i a més també es disputarà per als més joves el Freeride Júnior Tour–FJT by Dynastar 3* U16. El Freeride World Tour té una manera de puntuar diferent i especial. Només es fa una baixada, i aquesta és la que serà valorada pels jutges de competició. No hi ha ni portes, ni cronòmetre, ni tan sols hi ha reconeixement del terreny. Els riders es basen en una inspecció visual del terreny i la pista, per a triar les diferents possibles línies que faran durant la seva baixada. La puntuació va de 0 a 100 punts fent una mitjana de les valoracions dels tres jutges de l’esdeveniment. Per a la puntuació es tenen en compte diversos factors: la línia, els salts, la fluïdesa, el control i la tècnica dels diferents esportistes.

L’aranès Aymar Navarro (@aymar_navarro), de 32 anys, es prepara per a inaugurar el circuit Freeride World Tour a casa, Baqueira Beret. Navarro, que va acabar 7è en el FWT temporada 2020-2021, amb podis increïbles com el del Xtreme Verbier on va fer una baixada que li va valer per a un històric 3r calaix del podi. És la referència espanyola en l’àmbit mundial del powder i té ganes de demostrar del que és capaç de fer en els seus dominis. Aymar, que treballa actualment de bomber, va ser el primer espanyol a participar en una prova del Freeride World Tour fa ja una dècada. Per a ell competir a casa és un somni fet realitat i ha estat un dels artífexs per a portar aquest esdeveniment a la Vall d’Aran, de tal manera que posarà a Vaquèira en el més alt del mapa mundial del Freeride. Parlant sobre l’esdeveniment que s’acosta: “Per a mi és un somni! Poder esquiar amb els millors del món en el FWT aquí a casa, a les nostres muntanyes. Crec que és un moment històric per a la vall i per a tots els amants de l’esquí.” Navarro va comentar també els beneficis mediàtics de la creixent exposició de la vall gràcies al freeride: “Bo és una cosa que es mereix des de fa temps, tant Vall d’Aran com Baqueira i els Pirineus. Tot l’esquí a Espanya. Això posa en el mapa el poder de muntanyes que tenim i el nivell dels esquiadors i snowboarders i a poc a poc van sortint les coses i són més coneguts. Espero que això sigui només el principi.”

Abel Moga (@abel_*moga21), el jove aranès de tan sols 20 anys, compagina el Freeride amb els seus estudis d’Enginyeria de Materials en la UPC. S’ha classificat per primera vegada en el FWT gràcies a les seves victòries en dues competicions 4 estrelles del Qualifer. A més, ho fa a casa, després de les boníssimes actuacions en el Freeride World Tour Qualifier de la passada temporada s’ha guanyat la seva carta per a competir en el més alt nivell del fora-pista. Moga, que es va formar en la www.escuelaemotion.com des dels 7 als 18 anys, on va aconseguir ser tercer del món del Freeride Júnior World Championship i quedar segon del circuit Freeride Júnior Tour, té ganes de competir per primera vegada en la primera divisió del freeride amb el gran plaer de poder fer-ho a casa. Una paraula que descriu a Abel Moga és perseverança, com bé diu Cristian Boira, el seu ex entrenador i amb el qual l’aranès col·labora intensament formant als més joves. Abel actualment entrena amb els seus ex companys de club com Pol Tellosa, Jordi Riba o Axel Tukainen i sempre ha tingut la mà amiga de Aymar dins del circuit en la qual recolzar-se.

Núria Castán (@nurcastan), la snowboarder de 24 anys nascuda a Almoster (Tarragona), es va estrenar en el més alt del Freeride World Tour fa dues temporades després de diversos anys en el Freeride World Qualifier, on ha aconseguit 17 podis amb 7 victòries guanyant 4 proves de 4 estrelles. Va començar el 2013 com a júnior en el FJT des de llavors Núria ha compaginat estudis i la seva passió pel freeride fins avui que viu en Innsbruck, on està estudiant un màster en disseny gràfic. Per primera vegada té la sort de poder competir a casa gràcies a la WildCard. Castán serà l’única noia i snowboarder representant Espanya i destaca que l’esportista és ambaixadora del Freeride World Tour en sostenibilitat. Núria parla del que el FWT significa per a ella: “Per a mi és molt especial tenir l’ocasió de tornar al Freeride World Tour i competir als Pirineus, a Baqueira Beret. No em vaig quedar satisfeta amb la meva actuació la passada temporada, i aquesta Wildcard suposa una altra oportunitat per a demostrar el que sóc capaç de fer…”.
Més info en www.nuriacastan.com

 Pau Riba (@pauribax), el Wild Card d’Espanya de 18 anys, també competirà en el Baciver. El snowboarder va aconseguir, amb un estil molt propi, la segona posició en el Freeride Júnior World Championship després que li convidessin pel seu bon resultat en Verbier, darrere de Neo Emery. Riba es va formar a l’Escola Drop-In Snowboard i actualment entrena a Baqueira per lliure i en temes de preparació física està sota la supervisió del seu germà Jordi Riba. S’espera veure la seva progressió i quina línia decideix en una muntanya que coneix a la perfecció i en una línia interessant plena d’aeris i grabs. Segons Riba: “Tenir l’oportunitat de participar en aquest esdeveniment és una cosa increïble! Ha estat al·lucinant rebre una Wildcard per a poder competir amb els millors del món, entre ells els que han estat els ídols de la meva infància. Estic desitjant mostrar a tothom tot el que els Pirineus poden oferir.”

En el Freeride World Tour Júnior participarà Alex Dedieu (@alexdedieu). El jove aranès de 17 anys, amb ja prèvia experiència en el circuit per a joves, es continua formant i millorant el seu Freeride amb l’Escola Emotion, on treballa la seguretat, la visió general, la tècnica, l’aire i el control en situacions extremes. Alex va ser el guanyador del circuit Freeride Júnior Tour sub 16. Aquesta temporada està seleccionat per a la final mundial i continua corrent el circuit, on li acompanya el seu germà Axel i també Hugo Solorzano (de 14 anys tots dos). Que sens dubte són ja les noves promeses del freeride nacional.

Els defensors del títol:

Kristofer Turdell (@kristoferturdell) de Suècia, el campió de 2018 i de l’any passat estarà intentant defensar el seu títol en la categoria masculina d’esquí. En la seva primera temporada participant en l’etapa mundial del Freeride World Tour, Turdell va guanyar a Andorra i va acabar en la quarta posició en la general. En les seves pròpies paraules: “Estic motivat a triomfar, però el que em mou no són els títols i les victòries. El rendiment es pot mesurar de moltes maneres, i en cada competició em concentro al 100% en el moment vivint al màxim cada dia.”

Elizabeth Gerritzen (@egerritzen), esquiadora Suïssa, defensa el títol per primera vegada després de la seva extraordinària victòria l’any passat a la seva ciutat natal, Verbier. No sols va guanyar el FWT, sinó que la Suïssa també es va convertir en la primera dona a guanyar el Verbier Xtreme per segona vegada en el Bec donis Rosses. Parla sobre com el seu triomf ha canviat la seva actitud: “Guanyar el títol em va aportar una cosa positiva i em va ajudar a incorporar trucs nous i a triar línies més atrevides. Sempre he competit contra mi mateixa, no tant contra els altres. No crec que el fet de defensar el títol canviï aquest enfocament.”

Victor De Le Rue (@victordelerue), snowboarder de 24 anys i local dels Pirineus Francesos, ha acabat en les dues primeres posicions en els últims 3 anys, guanyant en 2019 i 2021. Està constantment explorant els límits mentre experimenta idees noves i és considerat un dels talents més interessants i originals en el món del Surf de neu. L’any passat va començar la seva línia amb un drop enorme seguit d’un 360 que es creu que li va fer guanyar el títol. S’espera atentament per a veure el que té planejat per a la cara de Baciver.

Marion Haerty (@marion_*haerty), snowboarder francesa de 29 anys, ha acabat en posició de podi els últims cinc anys de la competició, incloent 4 victòries en el FWT. El fet que va començar en snowboard cross li ha ajudat a construir una base tècnica molt sòlida en l’esport, a través de la qual va desenvolupar habilitats que aplica també al freestyle i al freeride. El seu excel·lent rendiment constant ve no sols de les seves habilitats amb la taula, sinó també d’una forta mentalitat de millora constant. En les seves pròpies paraules: “La meva actitud aquest hivern és impulsar les meves habilitats, materialitzar línies boniques, i viure moments excepcionals gràcies al meu esport.”

Programa (segons la meteorologia pot haver canvis)

Dimecres 19 de Gener

Arribada i Acreditació dels riders FWT – Hotel Montarto

Dijous 20 De Gener

8 – 12h: Audi Driving Experience per als riders

9 – 16h: Workshop seguretat riders

19 – 20h: Riders Meeting – Hotel Montarto

19:30h: FWT Sopar benvingut

Divendres 21 de Gener

9h – 13h: FWT “Face Inspection” + riders meeting

18h: Ceremonía inaugural – Salardú

18:30h: Signatures riders – Salardú

19h: Aperitiu ofert per Naut Aran – Salardú

19h: FJT Riders Meeting – Salardú

Dissabte 22 de Gener

09h: FWT Elit Competition*

09h: FJT Baqueira Beret by Dynastar 3* Competition**

09h – 15h: Ski and Surf de neu test – Beret

12h – 12:30h: FWT Lliurament premis TV

15h: FJT Lliurament Premis

Diumenge 23 de Gener

10h – 15h: Test d’esquís i snowboard – Beret

La majoria dels actes d’aquesta prova inaugural del Freeride World Tour en el qual s’inclou la presentació oficial es faran en el municipi de Naut Aran i aquesta última concretament tindrà lloc en la localitat de Salardú. Serà una gran oportunitat per al territori i el municipi perquè sens dubte promocionarà internacionacionalment la vall i tindrà una repercussió social i econòmica durant els pròxims anys. Així mateix, l’estació d’esquí aranesa de Baqueira Beret, situada dins d’aquest municipi, tornarà a acollir una prova de molt alt nivell després de l’èxit que van tenir els mundials de Snowboardcross al 2019.

Patrocinadors i col·laboradors

El patrocinador principal del FWT 2022 és Catalana Occidente. També donen suport a l’esdeveniment Audi, Ajuntament de Naut Aran, Diputació de Lleida, Vall d’Aran Torisme, Consell Català de l’Esport, San Miguel, Peak Performance, Black Diamond, Alpina Watches, Ieti, Dynastar, Lange, Vibram, Sungod, GoPro, Recco i Crazy.

Com a marques d’esquís que seran presents en el test previst per al diumenge 23/1 són: Liken, Salomon, Atomic, Blizzard, Tecnica, Nordica, Scott, Fischer, Aerosize, Elan, Head, Volkl, K2, Ride, BCA, Rossignol i Dynastar.

Més informació de l’esdeveniment: www.freerideworldtour.com