Quattro és Audi, i Audi és quattro. El sistema de tracció a les quatre rodes és una de les principals àrees d’experiència de la marca i garanteix una subjecció òptima a qualsevol superfície. Per primera vegada, a l’Audi RS 3 es combina la tracció quattro amb el sistema RS Torque Splitter. Derrapar en un cotxe de tracció total? Així és com ho fa el RS 3… Només cal accedir al menú del sistema de conducció dinàmica de l’Audi drive select.

Hi ha set modes disponibles: efficiency, comfort, auto, dynamic, RS Individual, i els dos modes de conducció específics de l’RS 3: el RS Performance per a circuit i el RS Torque Rear per al seu ús en carreteres tancades al trànsit. Aquest darrer mode és la configuració perfecta per derrapar amb l’Audi RS 3. La característica tècnica que ho permet és el RS Torque Splitter, una de les principals innovacions de l’Audi RS 3. Encara que el sistema de tracció quattro és idèntic al del seu predecessor pel que fa a l’eix del darrere, el diferencial amb un embragatge multidisc s’ha substituït per dos embragatges multidisc controlats electrònicament, situats a cadascun dels semieixos de la transmissió. Això permet que el RS Torque Splitter distribueixi el parell motor que s’envia a l’eix del darrere entre les dues rodes de forma completament variable.

Audi RS 3: dancing in the snow

Audi RS 3: dancing in the snow

El resultat és una major estabilitat, especialment sobre sòl mullat, i una major agilitat en revolts ràpids. Tècnicament parlant, el sistema funciona de la manera següent: el parell que lliura el motor es converteix en funció de la marxa seleccionada i es transfereix al diferencial de l’eix davanter, que s’encarrega de distribuir-lo a les rodes d’aquest eix.

Quan els embragatges del RS Torque Splitter estan tancats, el parell també es reparteix a les rodes del darrere a través d’un mecanisme de transmissió angular amb un eix cardan. L’eix cardan es connecta a l’RS Torque Splitter sense necessitat d’utilitzar una caixa transfer. Un engranatge cònic transfereix directament el parell que es desviarà a l’eix del darrere a una corona dentada situada en aquest eix; si una de les rodes davanteres perd adherència, el parell que es perdria es pot distribuir a una oa les dues rodes de l’eix del darrere. El mecanisme permet transferir un màxim del 50% del parell motor a l’eix del darrere.

El mode RS Torque Rear, dissenyat específicament per conduir de forma esportiva en carreteres virades i tancades al trànsit, transfereix tot el parell motor que arriba a l’eix del darrere a la roda situada a l’exterior de la corba, provocant així un comportament marcadament sobrevirador.

l drifting i la conducció esportiva resulten així especialment divertits, i més encara gràcies al motor de cinc cilindres turboalimentat de 400 CV, als frens ceràmics i la suspensió esportiva RS.