Si hi ha un esquiador que està fent parlar aquest any, sens dubte, és el grec Alexandre AJ Ginnis que es troba aquests dies a Grandvalira per disputar les finals de la Copa del Món. L’esquiador revelació patrocinat per Spyder ha fet història en aconseguir la primera medalla d’esquí per a Grècia als Mundials de Courchevel-Meribel.

AJ Ginnis: Una història de superació personal

Ginnis va néixer i va créixer a Grècia on entre els múltiples esports que li agradaven, va aprendre a esquiar. Després de viure una temporada a Àustria, es trasllada als Estats Units on comença a competir a la Copa del Món d’Esquí Alpí. Aconsegueix la medalla de bronze als mundials júnior d’Esquí Alpí el 2015, però diverses lesions el porten a abandonar la selecció americana.

La meva primera lesió va ser amb 17 anys i després he estat lesionat moltes vegades. Al principi, era molt jove i vaig cometre molts errors, però vaig aprendre. No volia consells ni recomanacions

“La meva primera lesió va ser amb 17 anys i després he estat lesionat moltes vegades. Al principi, era molt jove i vaig cometre molts errors, però vaig aprendre. No volia consells ni recomanacions. Ara me’l prenc com un joc d’equip entre el meu cos, els meus metges i els meus físis. Entendre que ells volen el millor per a mi i que he de seguir les seves recomanacions, i si alguna cosa no em va bé, dir-ho i buscar altres opcions. Quan era més jove la comunicació amb els meus metges i físies era molt dolenta i no els feia gaire cas, per la qual cosa tornava a lesionar-me. Vaig aprendre a fer-los cas i seguir les seves recomanacions i funciona.” Ginnis ha explicat en una reunió amb la premsa.

El 2020 comença a competir sota la bandera grega amb un equip propi amb només 3 persones, explicant-ho a ell.

“Nosaltres som tres. Estic jo, l’atleta i el recaptador de fons; Gaby Coulet, que és entrenador i organitzador, i Sandy, que també és entrenador i esquiador i és el responsable de tot. Així que sí, som un equip genial, ia més tots dos són els meus millors amics així que estem molt units.”

L’esquí és un esport molt car, com tots sabem. El preu és una cosa en què mai penses fins que comences a fer comptes i veus que tot augmenta de manera molt ràpida

Ni l’aparició del Covid ni les diverses operacions de genoll van frenar l’esquiador que el gener del 2021 aconsegueix un històric 11è lloc a l’Eslàlom de Flachau, sent el millor resultat aconseguit mai per un esquiador grec. Aquesta temporada, AJ Ginnis supera el seu propi rècord en aconseguir un excel·lent segon lloc a la Copa del Món de Chamonix i als Campionats del Món de Courchevel i Méribel.

“Chamonix va ser una absoluta bogeria, però el Campionat del Món és una mica més de pressió. Quan vaig creuar la línia de meta no vaig pensar que havia fet una bona baixada, però quan vaig mirar la pantalla el primer que vaig veure va ser el número 12 i vaig pensar: “Llàstima, no vas estrènyer prou i no vas arribar”. Però de sobte vaig veure que hi havia el segon. Pel que vaig passar de pensar vas perdre la carrera a “Déu meu, ho vas aconseguir”. I de cop va venir tot de cop, la primera medalla d’esports d’hivern per a Grècia i va ser com una sensació d’alleujament i felicitat increïble.”

Pel que fa als problemes a què s’ha enfrontat des que va decidir muntar el seu propi equip, AJ Ginnis ho té clar.

“Quan ets membre d’un equip gran com el dels EUA, tens una gran estructura amb personal que s’encarrega de totes les tasques administratives de reserves de bitllets i allotjaments, entrenadors, persones que s’encarreguen del material… Quan comencem a crear el equip, estàvem sols” explica Ginnis.

De fet, el tema financer és un aspecte primordial del qual cal preocupar-se, a més dels resultats esportius.

“L’esquí és un esport molt car, com tots sabem. El preu és una cosa en què mai penses fins que comences a fer comptes i veus que tot augmenta de manera molt ràpida, i per a una persona en la meva posició, que els diners prové dels espònsors, fer que arribi al compte bancari i després gastar-ho de manera intel·ligent és estressant” afirma Ginnis.

“Quan vaig començar a competir per a Grècia, tenia 25-26 anys, de manera que els meus companys i jo hem anat aprenent sobre la marxa. Nosaltres solem allotjar-nos en apartaments, al principi ho vam fer perquè era més barat que els hotels, però ara pensem que és una cosa divertida, et prepares tu el menjar, tens una zona comuna de descans i no és tan solitari com passar-te el dia només a la habitació de l’hotel i reunir-te a l’hora de dinar. Per descomptat que hi ha coses que trobo a faltar una gran estructura com la dels EUA i és dur, però alhora estic molt feliç de fer les coses com les estem fent.”

El fet de comptar amb marques aliades com Spyder suposa un gran alleujament per a l’atleta.

“Porto amb Spyder des del 2015, sempre he portat les seves coses i estic molt content, així que quan vam començar a competir per a Grècia, va ser una cosa molt natural. Per mi Spyder és dues coses; en primer lloc, qualitat i seguretat. Senti genial i em fa esquiar amb confiança. I, en segon lloc, quan estàs creant un equip, cal tenir una imatge potent i la jaqueta és extremadament important i que Spyder em pugui proporcionar això també és increïble.”

Una altra de les diferències amb els equips més grans és que els equips petits solen entrenar-se amb altres equips més grans.

“Un dels equips amb què més hem entrenat són els britànics, David i jo som molt bons amics i funciona perquè tots dos tenim equips petits i esquiem amb material similar o igual, així que està molt bé entrenar amb ells. Però a més hem estat molt afortunats al entrenar amb l’equip francès, l’equip suís, l’equip suec, els italians també, equips que són més grans i que podria haver estat molt fàcil per a ells dir-nos “No, no podeu entrenar aquí”, però han estat super amables i honestament extremadament útils.”

“Estic segur que abans ens miraven i pensaven “aquests paios estan absolutament bojos”, però ara és com “Oh, suposo que hi ha un mètode darrere de la bogeria que a ells els funciona bé”, conclou