A l’obertura de Baqueira Beret, que va tenir lloc el 25 de novembre, s’afegeix la setmana passada la de totes les estacions lleidatanes d’esquí alpí (Boí Taüll, Espot Esquí, Port Ainé i Port del Comte), excepte la mixta de Tavascan. Les nevades que han caigut aquests dies, combinades amb el reforç de la innivació artificial, faciliten que els complexos hivernals iniciïn la campanya amb diverses pistes obertes. Les estacions d’esquí nòrdic han obert per a usos turístics en espera de nevades més importants.

Amb l’objectiu de vendre 1,5 milions de forfets i de gaudir d’una campanya de 135 dies —si la climatologia permet cloure la temporada el 7 d’abril, el segon Dilluns de Pasqua— s’ha posat en marxa la temporada 2023-2024 a les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, que en conjunt ofereixen 500 km esquiables, amb 248 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.603 passatgers/hora, 81 remuntadors, 172 km de pistes innivades als complexos d’alpí amb 1.505 canons de neu (el que representa el 50 % de la superfície de pistes), 177 km de circuits de raquetes, més d’un miler de monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

Aquestes dades fan del Pirineu de Lleida una de les destinacions més importants del conjunt de l’Estat espanyol, com també a escala internacional, per practicar l’esquí alpí i el nòrdic i gaudir de l’ampli ventall d’activitats complementàries a la neu.

Enguany l’estructura de la setmana del pont de la Constitució i de la Puríssima, que suposa nou dies seguits amb només tres laborables, ha afavorit que l’ocupació als establiments a peu de pistes arribés a fregar la plena ocupació i que el conjunt de les estacions d’esquí alpí del Pirineu, excepte Tavascan, hagin obert de manera parcial, amb una venda de 62.000 forfets entre el 6 i el 10 de desembre. Cal dir que aquesta setmana representa per a les estacions d’esquí el 7% de la facturació de tota la temporada.

Amb una venda de 62.000 forfets entre el 6 i el 10 de desembre al Pirineu de Lleida

Les estacions d’esquí nòrdic, que de moment funcionen per a usos turístics, també han rebut molts visitants que han volgut gaudir dels parcs, dels trineus i de l’entorn de l’estació, entre altres activitats.

Els centres hivernals de Lleida han fet aquesta campanya una inversió de 17,36 milions en equipaments i serveis, segon va destacar el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, en el decurs de la presentació de la temporada. En aquest apartat cal destacar Baqueira Beret, que ha dedicat una partida de gairebé 13 milions d’euros. La inversió de les estacions s’ha adreçat bàsicament a la modernització i millora de les seves instal·lacions i serveis, “amb una especial atenció a la sostenibilitat i també a la digitalització per seguir mantenint el lideratge del Pirineu de Lleida en l’àmbit de l’esquí a escala de tot l’Estat”.

Talarn també va destacar els 2.750 llocs de treball directes, aproximadament, que generen el conjunt de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, entre personal fix i de temporada, a més de 7.500 llocs de treball induït, repartits entre els sectors de la restauració, l’hoteleria i les empreses amb oferta complementària a l’esquí. A més, l’impacte econòmic directe dels complexos hivernals del Pirineu de Lleida és molt important, ja que la temporada 2022-2023, per exemple, va tancar amb un registre d’uns 280 milions d’euros, dels quals 44,5 milions procedien de la venda neta de forfets i els altres 235,5 milions, de l’impacte directe de vendes.

Més enllà de les 11 estacions i dels 500 quilòmetres esquiables, el Pirineu de Lleida ofereix un ampli ventall d’activitats complementàries per gaudir de la neu i de la natura

Amb relació a la innivació amb neu produïda, un factor que ha provocat un cert debat sobre l’ús correcte de l’aigua en temps de sequera, els representants de les estacions d’esquí van destacar que aquestes disposen d’un circuit tancat per a la producció de neu, procedent de basses que s’alimenten de l’aigua del desgel, “amb la qual cosa no hi ha malbaratament d’aigua, ja que es reutilitza contínuament”.

Altres actuacions destinades a assolir una sostenibilitat més gran en la gestió dels centres d’hivern han estat l’aprofitament dels residus vegetals de la neteja del bosc per produir biomassa destinada a protegir les zones amb alt risc d’erosió, la producció d’energia a partir de fonts renovables (hidràulica i solar) o l’increment de l’eficiència energètica per mitjà de la instal·lació d’aïllament tèrmic en edificis o de la col·locació d’enllumenat led.

Més enllà de les 11 estacions i dels 500 quilòmetres esquiables, el Pirineu de Lleida ofereix un ampli ventall d’activitats complementàries per gaudir de la neu i de la natura, des de raquetes de neu, amb una oferta de 177 km aquesta temporada, fins al telemarc, passant per la visualització de fauna, les excursions amb trineus o l’escalada en gel, entre moltes altres opcions. Una oferta complementària integrada per 141 empreses especialitzades en els esports d’hivern, que permeten als visitants divertir-se amb la neu i a la natura en llibertat i amb les millors garanties.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                            www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                     973 29 70 85                             www.boitaull.cat
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)               973 62 40 58                              www.espotesqui.cat
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                    973 62 11 99                              www.portaine.cat
Port del Comte (el Solsonès)                   973 49 23 01                              www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                    973 62 30 37 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                                973 29 30 51                              www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)              973 29 31 00                             www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)             973 29 80 15                              www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                973 37 00 30                              www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)      686 97 87 30                              www.skipallars.cat
Tot Nòrdic                                                   973 35 15 11 / 647 93 21 44       www.totnordic.com
Patronat de Turisme                                 973 24 54 08                              www.aralleida.cat