La snowboarder Marion Haerty desafia les normes culturals per explorar més enllà del Pico Lobuche al Nepal

març 13, 2023 | DESTACATS, PORTADA, REPORTATGES

El documental “Didi”, protagonitzat per Marion Haerty, s’endinsa en un viatge personal fora de la competició. Didi, que significa dona o germana gran al nepalès, és una història sobre l’exploració i la superació dels límits, alhora que aborda la realitat de l’alpinisme com a mitjà d’alliberament al Nepal. Junts, l’equip viatja a la cimera del Pico Lobuche, a 6.117 m, amb l’objectiu de completar el primer descens conegut del Lobuche per una dona fent surf de neu

Marion Haerty és l’atleta del Freeride World Tour més homenatjada de tots els temps amb quatre victòries al seu palmarès, a més d’altres competicions, entre elles la mítica Natural Selection. Després d’anys competint en surf de neu, anhelava una mica més gran. Didi és una recerca al cor de l’Himàlaia, trepitjant les altes muntanyes i amb el repte d’escalar i pujar un cim de 6.000 metres: el Pico Lobuche.

+ GALERIA DE FOTOS: LES MILLORS IMATGES DE L’AVENTURA DE MARION HAERTY AL NEPAL

Tot i això, la cimera més alta de la seva vida no era l’únic objectiu de la seva expedició. Nepal està impregnat d’una llarga història d’èxits a alta muntanya, i allà passa el seu temps descobrint la cultura d’aquest país llegendari que ocupa un lloc vital en la història de l’alpinisme. Per això, ha apostat per un equip 100% femení: Dawa Yangzum Sherpa (la primera i única guia nepalesa de la IUAGM), Fura (que ha escalat l’Everest i l’Ama Dablam, entre d’altres), Mingma, Maia i Phurba. Cinc dones fortes i inspiradores que treballen incansablement per trencar amb els rols assignats per qüestió de gènere i basats en estereotips, que van triar la muntanya com a mitjà d’alliberament.

Marion, que fa sis anys que competia al surf de neu freeride, explica: “El surf de neu és alguna cosa més que col·leccionar medalles en una prestatgeria, és també conèixer gent i viure moments extraordinaris. Després d’aquests quatre títols de campiona del món i el de subcampió NST , volia expressar-me en un altre lloc, celebrar aquests darrers anys d’esport i emocions, compartint aquests moments en què perds la noció del temps, només som éssers humans a la recerca de sensacions ia la recerca de llibertat”.

El documental explora les poderoses connexions dins aquest extraordinari grup de dones i el paper de la muntanya a la vida de cadascuna. La productora Alicia Cenci afegeix: “Aquesta pel·lícula tracta de l´esport com a eina de llibertat i de la importància de posar llum sobre històries inspiradores. El que no és visible no existeix als ulls dels altres, l´objectiu d´aquesta pel·lícula és fer-les visibles i construir models de conducta per a les futures generacions de dones”.