La consellera de la Presidència i el conseller de Drets Socials han presentat la nova edició dels Jocs Special Olympics 2023, que se celebraran a Granollers del 30 de març al 2 d’abril. Enguany, es preveu la presència de 1.500 esportistes amb discapacitat intel·lectual d’arreu del món, que prendran part en 14 disciplines esportives
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, han presidit avui al Palau de la Generalitat la presentació dels Jocs Special Olympics 2023, que se celebraran a Granollers del 30 de març al 2 d’abril.
Vilagrà ha destacat que els Jocs Special Olympics són un “gran exemple” dels valors que construeixen l’esport d’un país com Catalunya, que entén l’esport com un pilar fonamental per aconseguir la “igualtat d’oportunitats”. “Aquests jocs són esport i, alhora, són més que esport, perquè posen les persones amb discapacitat intel·lectual al centre de tot”, ha valorat.
Per a la consellera,“l’esport és una eina transformadora de les vides de les persones. És salut física i mental, però també és cohesió social”. En aquest sentit, Vilagrà ha recordat que una de les prioritats del Govern és seguir “normalitzant l’esport inclusiu”. Aquest compromís permet atendre la diversitat i intentar assolir una normalitat que vagi més enllà de les paraules i esdevingui una realitat en la pràctica. “Fent-ho, construïm una millor societat per a tothom”, ha assegurat.
Per la seva banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha remarcat que la fortalesa del moviment dels Special Olympics va molt lligada a la fortalesa de les fundacions, entitats i associacions del món de les persones amb discapacitat i “transcendeix l’activitat esportiva”: “Són imprescindibles per cada vegada poder fer més coses pensades perquè no s’hi produeixin discriminacions invisibles”, ha afirmat.
Durant l’acte, en el qual han participat la presidenta de la Federació Catalana d’esports per persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), Marina Gómez Hernández; el president d’Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau, i els esportistes Martí Iglesias i Sergi Font, també s’ha presentat l’espot televisiu, que posa com a protagonistes els atletes que participaran en els Jocs. Sota el lema “Encén la teva flama”, anima les persones a sumar-s’hi i viure l’experiència dels Jocs. Cal destacar també que els mateixos esportistes han estat els encarregats de decidir el logotip dels Jocs, fruit de la participació en un taller amb la mateixa agència.
Jocs Special Olympics 2023
Granollers serà l’escenari de la dotzena edició dels Jocs Special Olympics, que se celebren cada quatre anys amb la participació d’esportistes amb discapacitat intel·lectual per promoure la igualtat i la inclusió d’aquest col·lectiu. Enguany, es preveu la presència de 1.500 esportistes amb discapacitat intel·lectual d’arreu del món que prendran part en 14 disciplines esportives.
Els Jocs Special Olympics, organitzats per la Federació Catalana d’esports per persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), Special Olympics Catalunya i l’Ajuntament de Granollers, promouran l’esport i serviran d’altaveu per les persones amb discapacitat intel·lectual.
Paral·lelament al calendari competitiu, els Jocs també inclouen una programació que facilitarà la participació de la ciutadania amb els Jocs. A banda de la participació decisiva del voluntariat -més de 600 persones-, que mostren el vessant social de l’esdeveniment, les ciutats de Catalunya són un element clau per les entitats organitzadores, de manera que la Torxa dels Jocs recorrerà quinze poblacions catalanes una setmana abans de l’acte inaugural de la dotzena edició. Les ciutats per les quals passarà la Torxa són la Seu d’Urgell i Andorra la Vella (seus de l’anterior edició del 2018), Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Mataró, Figueres, Lloret de Mar, Calella, Badalona, Igualada, Reus, Sant Just Desvern i Granollers.
Els Jocs Special Olympics són l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual i un estímul al seu treball diari. Per al col·lectiu, és un premi a les diferents competicions locals i territorials i una excel·lent oportunitat per demostrar a la societat les capacitats i els valors dels atletes amb discapacitat i, per tant, aconseguir complicitats solidàries i de respecte.
El suport del Govern als Jocs Special Olympics s’emmarca en l’objectiu d’Esportcat, que sota el concepte “Esport circular” vol ampliar la mirada i que els grans esdeveniments no siguin un punt final sinó aprofitar-los per a la promoció de l’esport base i per compartir experiències amb esportistes de diversos països.