Els esports d’hivern i l’esquí en particular són uns dels esports més macos i més agraïts que hi ha, però com tota pràctica requereix una correcta posada en pràctica, que ara recordem en set recomanacions.

Set, que podrien ser moltes més, però entenem que amb aquestes set l’esquiador o snowboarder ja pot garantir força una bona i segura, sempre aquest segura entre cometes, perquè no hem d’oblidar que l’esquí i l’snowboard són esports de risc, en el que no tot es té sempre sota control per més que es pensi.

 

Preparar-se amb antelació

Veritat que no se’ns passaria pel cap un dia començar a fer running com bojos al llarg de molts quilòmetres i hores? Doncs el mateix passa amb l’esquí. Abans de gaudir d’una jornada d’esquí el més aconsellable és haver-se preparat físicament, haver fet una posada a punt al gimnàs o per compte pròpia, sempre és millor sota la mirada d’un professional. Una millor forma física ens aporta gaudir millor de l’activitat a la neu, amb més seguretat.

 

Informar-se

Avui dia, qui ni s’informa de com són les pistes d’una estació d’esquí és perquè no vol. Als mapes tradicionals, sempre aconsellables per més que tinguem al nostre abast totes les Apps possibles, podem veure la distribució de les pistes i podem traçar el nostre pla d’acció. Com sempre és aconsellable anar de menys a més i, de la mateixa manera que informem de com és l’estació, consultar el temps que farà, abans i un cop estem a l’estació no pot fer cap mal. Tanmateix, vigileu l’horari d’obertura i tancament dels remuntadors. I, qualsevol dubte, pregunteu-lo als treballadors de les estacions. Que no us faci vergonya.

 

Cal omplir el combustible

Les jornades d’esquí poden ser més o menys llargues i en el seu decurs cal hidratar-se i alimentar-se. Dues són les formes de fer-ho: duent a la motxilla alguna cosa de menjar –ja sigui algun fruit sec, alguna barreta, entrepà o quelcom de xocolata– i una mica de beguda, com ara aigua, alguna beguda isotònica o bé alguna cosa calenteta. I que no us faci mandra aturar-se en un dels bars de les estacions encara que estigueu gaudint com mai. Busqueu un bar que tingui quelcom especial, per exemple, que no estigui massificat, que tingui un ambient únic o ofereixi unes vistes úniques de l’entorn.

 

Escalfar el cos

Conec gent que, tan bon punt arriba a la seva destinació i es fa amb els esquís, ja comença a esquiar com si res, amunt i avall. Després pateixen alguna lesió muscular i es pregunten perquè. L’esquí o l’snowboard demana de l’entrada en acció d’uns músculs concrets, que fan una força en concret, per aquesta raó uns estiraments previs mai estaran de més i no faran cap mal

 

Material a punt

I en bones condicions. Sempre aconsellem que abans de començar la temporada porteu els vostres esquís al taller i els hi feu una posada a punt. Els primers que ho agraireu sereu vosaltres, ja que les soles dels esquís lliscaran molt millor damunt tot tipus de neus i els cantells faran la seva feina com mai. I a l’hora de regular les fixacions, ni les porteu molt fluixes que saltin a la mínima ni tant fortes com si fos la vostra caixa forta. Tanmateix, penseu que algun dia haureu de renovar el material i no deixeu d’aprofitar els testos que les marques fan a les estacions d’esquí, us permetran provar un material que de ben segur us sorprendrà i us pot obrir encara més els ulls

 

Ulleres de sol i crema

L’altre dia li vaig regalar a una mica unes ulleres de sol bones que em sobraven i ella m’ho va agrair força, ja que encara recordava un dia que estava a la neu i no veia del tot bé, i encara recordo un dia quan era jove que un amic sonat es va posar crema per posar-se moreno a la neu: va acabar vermell com un pebrot. Aquests dos exemples poden servir per recordar la necessitat de fer servir unes bones ulleres de sol, màscares si voleu, que filtrin bé els rajos solars. Si teniu algun problema amb la visió com jo, miopia, estudieu les diferents solucions que hi ha al mercat; i protegiu la pell com cal de les cremades del sol

 

Una assegurança

Per desgracia, només es valoren un cop les has de fer servir. Les lesions, les caigudes formen part d’aquest esport i davant aquests infortunis una assegurança és més que necessària. Existeixen infinitat d’ofertes al mercat, amb més o menys cobertures i més o menys barates. Compareu i agafeu la que més us convingui. Penseu que si patiu un accident, el rescat en pista us pot costar un ull de la cara i sinó en teniu quan compreu el forfet i us ofereixen l’assegurança agafeu-la. I que no us faci mandra, més val estar assegurat, a més les assegurances d’avui dia ofereixen molts més serveis que fa uns anys: allargant la seva temporalitat, cobrint altres esports i oferint tota mena de descomptes.

El casc sempre, sobretot amb els petits Si en un adult l’ús del casc sempre és aconsellable, més encara ho és en els més petits, ja que són el col·lectiu més dèbil a l’hora de patir una caiguda o una topada. L’ús del casc està més que demostrat, la seva eficàcia està fora de tota dubte i normalment quan es lloga el material sempre ens diuen si volem un casc pel nostre fill. La resposta en aquests casos ha de ser clara: sí. Aquest sí pot valer el seu preu en or.