La marca de taules de surf de neu HELP uneix forces amb l’escola d’esquí Snow and Go per portar joves tutelats a la neu

Aquest cap de setmana, cinc joves provinents de centres d’acollida per a menors no acompanyats, que ara viuen a pisos tutelats, han pogut veure la neu i provar el surf de neu per primera vegada gràcies a la iniciativa de HELP Snowboards. La marca barcelonina de taules de surf de neu ha unit forces amb l’escola d’esquí i surf de neu Snow and Go per treure aquesta iniciativa endavant.

Allidu, Ismail, Mamadou, Brahim i Youssef, tots ells membres del projecte social Enforma Inspira, han realitzat quatre hores de classes guiades en què han pogut iniciar-se al món dels esports d’hivern amb un professor experimentat de Snow and Go, que els ha ensenyat les tècniques bàsiques del surf de neu a l’estació de La Molina.

HELP Snowboards, la marca darrere aquesta iniciativa
Des de la fundació de HELP, una marca de surf de neu nascuda als Pirineus, els seus impulsors van tenir clar que volien invertir una part del seu temps i ingressos en l’acció social i solidària. És per això que, des dels inicis, col·laboren amb Play & Train, una entitat social que fomenta l’accés a l’esport de persones amb diversitat funcional, independentment de la capacitat, el gènere i l’edat, amb activitats recreatives i de competició. Aquest any, seguint amb el seu objectiu de fer arribar el surf de neu a tothom, han arrencat aquesta nova iniciativa.

Allidu, Ismail, Mamadou, Brahim i Youssef, membres del projecte social Enforma Inspira, han realitzat quatre hores de classes guiades en què han pogut iniciar-se al món dels esports d’hivern amb un professor experimentat

“El surf de neu ajuda a superar-se, a portar una vida activa ia millorar la capacitat psicomotriu”, apunta Climent Raventós, fundador de HELP Snowboards. Afegeix que, “el treball amb Play & Train ens ha aportat, al llarg d’aquests anys, moltíssims aprenentatges de gran valor. Per això hem decidit fer un pas més, i continuar generant oportunitats directes perquè les persones amb menys possibilitats d’accedir-hi als esports d’hivern puguin aprendre i gaudir del surf de neu”.

L’esport com a eina de canvi social
Els cinc joves que han pogut tastar el surf de neu formen part del projecte Enforma Inspira. Aquesta jornada de surf de neu i neu, on potser no havien somiat mai, els arriba després d’un llarg camí que comença, no fa tants anys, amb la seva arribada a Barcelona i l’ingrés en un centre d’acollida per a menors no acompanyats. És exactament el mateix camí que va seguir Shahid Ashraf, fundador d’Enforma Inspira, que va arribar a Barcelona des del Pakistan amb 17 anys i al qual la seva passió pel trail running li ha canviat la vida.

El surf de neu ajuda a superar-se, a portar una vida activa ia millorar la capacitat psicomotriu

Shahid va veure que l’esport i la muntanya eren dues eines molt potents per obrir els cercles socials, forjar amistats i crear hàbits i costums saludables. És per això que va voler reproduir la seva experiència amb altres joves en una situació semblant a la seva. Va ser així com va treure endavant el projecte Enforma Inspira, un club de running per a joves en risc d’exclusió social. A més, compta amb l’ajut de la Fundació Èxit i de l’Escola Pia de Sarrià, que els ajuden a aconseguir beques perquè aquells membres del grup interessats a estudiar puguin fer-ho sense tenir un impediment econòmic.

Una jornada intensa i molt especial
Diumenge a les 6.06 del matí, Allidu, Ismail, Mamadou, Brahim i Youssef pujaven en un dels vagons de la R3, a Plaça Catalunya, direcció a l’estació de La Molina, on ja els esperaven Climent i Bernat, de HELP Snowboards, amb cinc taules i tot el material necessari per lliscar sobre les pistes blanques.

Tot i això, la preparació ja havia començat alguns mesos abans, quan es van posar en contacte amb Shahid Ashraf i van començar a treballar perquè tots els detalls d’aquest bateig de surf de neu estiguessin a punt. D’aquesta manera, els joves tutelats han pogut gaudir del dia de manera segura i correctament equipats.

Així doncs, després de conèixer l’equip de HELP i la primera professora del dia, els cinc joves han començat a lliscar per primera vegada sobre la taula amb una temperatura molt agradable i un sol radiant. Les baixades han anat millorant a mesura que avançava el matí, i els més agosarats han acabat el dia baixant de manera autònoma per la pista de principiants. Tant el professor com els seus cinc lliurats alumnes han pogut gaudir d’un dia excel·lent.

Un dels protagonistes de la jornada, Allidu, comentava que: “aquesta és una oportunitat genial, ja que nosaltres som esportistes i per tant ens agrada tastar tots els esports”. Així mateix, afegia: “estic molt content de formar part d’Enforma Inspira i vull donar les gràcies HELP Snowboards per oferir-nos una oportunitat com aquesta”.

Per la seva banda, el fundador d’Enforma Inspira, Shahid Ashraf, deia: “és un orgull veure que empreses com HELP Snowboards tenen aquesta inquietud per acostar-se al nostre projecte, perquè vol dir que creuen en nosaltres i que estem fent bé les coses”. A més, també assegura que: “igual que treballem perquè els joves creïn la seva xarxa a la ciutat, també nosaltres com a entitat hem de crear la nostra pròpia xarxa i aquesta ha estat una oportunitat genial. Esperem poder tornar a fer coses junts”.

També des de HELP Snowboards, veient l’èxit que ha tingut la iniciativa, esperen poder repetir aviat amb més accions com aquesta, que acostin el surf de neu a tothom, tinguin un impacte positiu sobre la societat i inspirin altres marques i negocis a seguir la seva mateix exemple.