Segons l’informe anual presentat per l’Associació Turística d’Estacions d’Esquí i Muntanya (ATUDEM), el 28% dels visitants de les estacions d’esquí a Espanya són menors d’eda.

L’esquí no té edat. No hi ha una edat establerta per iniciar-se en aquest esport. Entre els 3 i els 5 anys és, segons ATUDEM, una bona edat per començar a esquiar, encara que això sempre dependrà de les habilitats de cada nen i de la freqüència amb la que visiti les estacions d’esquí. Si bé entre els 3 i els 5 anys és l’edat ideal per familiaritzar-se, des de l’associació apunten que entre els 6 i els 8 anys és quan es comencen a veure els primers progressos, per qüestions de desenvolupament personal i psicomotriu.

Els 5 consells

1. Iniciar-poc a poc en aquest esport: Perquè els més petits de la casa es converteixin en amants de l’esquí és important que vegin aquest esport com un joc. ATUDEM recomana que el primer contacte amb la neu sigui en els parcs o jardins de neu de les estacions, generalment un espai tancat amb diferents instal·lacions, com cintes o cabanes de joc, on els nens poden experimentar amb la neu i fer les primeres passes amb els esquís. Un cop perduda la por, les estacions disposen de pistes per a debutants, en què els més petits (i principiants) poden començar a esquiar i habituar-se a agafar un arrossegament.

2. Contractar classes: Les estacions d’esquí disposen de classes d’esquí, tant privades com col·lectives, per als més petits. Segons ATUDEM, contractar un professor o monitor és la millor opció perquè els nens aprenguin a esquiar correctament, ja que tenen el coneixement i la tècnica necessària per ensenyar aquest esport de manera divertida.

3. Vestir amb l’equip adequat: Com qualsevol adult, els nens han de comptar amb l’equip adequat per a la pràctica d’aquest esport. El primer que s’ha de fer és habituar el nen a la roba necessària per a aquest esport (anorac, botes, gorra, ulleres, etc.), que en general la perceben com una cosa molest i incòmode que li dificulta la mobilitat. Tant si el material és llogat o de propietat, la roba per a la neu ha aïllar del fred, el vent i la humitat, així com retenir la calor corporal i permetre la transpiració.

4. És important dur sempre dos parells de guants, ja que els nens sempre acaben amb les mans mullades a l’estar en contacte permanent amb la neu. Així mateix, aconsellen equipar els petits amb un tapaboques per sota el casc, per protegir el cap del fred, i ulleres de torb, per evitar que es perdin. En aquest sentit, des de l’associació recorden la importància de l’ús de protectors solars per a pell i llavis.

5. Esquiar de forma segura: Per gaudir de la neu sense preocupacions, des ATUDEM es recomana contractar una assegurança d’esquí, que es pot adquirir a la mateixa estació. Depenent del contracte, aquesta assegurança cobreix a l’esquiador davant accidents, recerca i rescat, transport sanitari o pèrdua de forfet, entre d’altres.

A més, el Reglament de Funcionament de la estacions ATUDEM estableix que els nens han d’estar en tot moment sota la supervisió d’un adult responsable i recomana l’ús de casc i altres elements de seguretat, com la tortuga, per protegir-los en cas de caigudes.