Setmana Santa ja és a prop i és gairebé la darrera oportunitat de gaudir de la neu aquesta temporada. Cauterets, Piau-Engaly i Pic di Midi, a la regió d’Alts Pirineus, són les tres estacions de neu i muntanya del Pirineu francès on pots esquiar i fins i tot, aviciar els estels aquestes festes. Per la seva banda, els ressorts de Gourette, La Pierre Saint-Martin, Le Somport-Candanchu i Les Angles estaran oberts fins al diumenge de Pasqua, el 10 d’abril.

Berlingots i Setmana Santa, a Cauterets

En el cor del parc nacional dels Pirineus, el domini esquiable de Cauterets, és l’últim en acomiadar la temporada i la Setmana Santa aquí està garantida. En són molts els motius. La seva orientació nord als Alts Pirineus, li permet acumular neu i fruir-la a la primavera. 36 km en 20 pistes d’avets i salts d’aigua que recorren el Circ de Lys, coronades pels cinc colossos: Vignemale (3.298 m), Chabarrou (2.910 m), Cabaliros (2.333 m), Monné (2.723 m) i Péguère (2.316 m); i una gran àrea per a principiants, ideal per als infants. I per si no n’hi hagués prou, del 5 al 17 d’abril, les animacions seran presents a l’estació, amb yooner, ioga, parkour infantil i mini tirolina.

Però hi ha més motius llaminers per gaudir de la Setmana Santa a Cauterets com ara, l’elegància present en el patrimoni arquitectònic del segle XIX i el seu inconfusible estil Belle Epoque. Fes-te fotos en els luxosos edificis i hotels: el Gran Hotel d’Anglaterra o el Gran Hotel Continental, no tenen pèrdua.

Un altre motiu, són les aigües termals. Cauterets és una destinació perfecta per a l’Ski & Spa. Les seves aigües, a més de reconfortants, eren i són indicades per a la cura de les vies respiratòries i del coll. El gran centro termal Bains du Rocher té jacuzzis exteriors i ofereix l’”Enjoy & Spa”, un forfet pels no esquiadors, amb accés als telefèrics de Lys i Puntas, i al centre termal.

P.V.P. Forfet 6 dies: 59 €. INFO: www.cauterets.com I www.n-py.com

La raó més llaminera de totes per visitar Cauterets són els berlingots. El caramel translúcid en forma de piràmide, de colors variats, franges blanques i textura forta, que des de fa dos segles es prenia per amagar el sabor amarg i sulfurós de l’aigua rica en sofre i que, avui dia, encara entusiasma als visitants de Cauterets.

INFO: +33 (0)5 62 92 50 50 I infos@cauterets.com I www.cauterets.com

Neu natural a Piau-Engaly, l’estació més alta dels Pirineus

Sense ni mou-rens de la regió d’Alts Pirineus, a 2.600 metres d’altitud i al costat de la frontera espanyola, hi ha l’estació de neu més alta dels Pirineus francesos. És Piau-Engaly. Amb orientació nord, protegida del vent i el desglaç, acumula neu natural fins ben entrada la primavera, garantint així la pràctica de l’esquí i del freeride fins al final de la temporada. Els seus 60 quilòmetres i 41 pistes d’esquí estan preservades de la massificació i dels cotxes; i, ofereixen un gran i bonic paisatge sobre el parc nacional dels Pirineus i la vall de l’Aure.

Aquí hi ha l’Skylodge by N’PY que, inspirant-se en els “refugis urbans” de les principals capitals europees, constitueix un hostal atípic, 100% pirenaic; una nova forma d’allotjament a les muntanyes, a peu de pistes. L’ambient és relaxat i amable, combina di­sseny i innovació, serveis a la carta i preus assequibles. P.V.P. 2 dies / 2 nits (fórmula de dor­mitori 8-10 persones) en B&B, forfet de 2 dies d’esquí a Piau-Engaly, lloguer de material i accés a la sauna de l’Skylodge: a partir de 159 € / pers. (base 2 persones).

INFO: +33 05 87 03 00 87 / www.skylodge.fr/es

Una altra de les novetats a Piau-Engaly és el circuit de miradors, adaptats amb cinc taules de pícnic des d’on contemplar la cima de Piau, tant si esquies com si no. La ruta s’inicia a la part alta del telecadira del Pic de Piau i passa per la Big Blue per a finalitzar en el bucle de Badet, amb un desnivell de 700 metres d’altitud.

INFO: +33 (0)5 62 39 61 69 I infos@piau-engaly.com I www.piau-engaly.com

Setmana Santa de somni a Pic di Midi

La Setmana Santa en el millor mirador panoràmic del sud dels Pirineus, a 2.877 metres d’altitud és un somni. El Pic du Midi és la joia dels Pirineus francesos, el mite fet realitat; la meca dels freeriders que somnien en lliscar pel paradís, per ambdós costats de Col du Tourmalet (2.115 m) i de Grand Tourmalet (Barèges-La Mongie), a 1.800 metres sobre el nivell del mar, quasi 300 hectàrees de cims nevats, més de 100 km de descens, 69 pistes i 34 remuntadors per quedar bocabadat.

A la coneguda “Muntanya del mal retorn” hi ha l’àrea de freeride del Pic du Midi, única en els Pirineus. Un espectacle increïble que recorda el de l’Aiguille du Midi, a Chamonix; o La Grave, als Alps. En el cim, a 2.877 m, neixen dos descensos. “Coume du Pic” que té una pista de 10 km i 1.700 m de desnivell i uneix La Mongie i Artigues-Campan; i el de Barèges, que comença al costat del telecadira Tourmalet. Els esquiadors menys experimentats poden iniciar el descens a l’estació intermèdia de Taoulet, a 2.341 m, i agafar les rutes de “La Jaune”, “La Verte” o “La Violette”.

P.V.P. 2 forfets: Pic Unlimited 46 € i Pic Unlimited + Estació de Grand Tourmalet, 58 €.

Una altra barbaritat al Pic di Midi és la nova cascada de gel a gairebé 3.000 metres d’altura. Es troba a la cara nord, al costat de l’espectacular passarel·la del Ponton dans le Ciel, convertida ara en la tribuna més insòlita des d’on admirar els reptes d’alpinistes i escaladors. P.V.P.: 220 € (2 persones màxim). Inclou mitja jornada de supervisió per un guia. L’activitat inclou: passejada en telefèric fins al Pic du Midi, descoberta del material i de l’equip d’alpinisme, aprenentatge de les tècniques i moviments d’escalada i entrenament en les diferents parets de la cascada de gel.

Reserves i informació: www.picdumidi.com/vivre-intense­ment/cascade-de-glace

I, si hi ha algun fet memorable per dur a terme aquesta Setmana Santa és veure la posta de sol de l’ànima dels Pirineus francesos des de les terrasses panoràmiques del Pic du Midi; i, aviciar els estels a la Réserve Internationale de Ciel Étoilé (RICE) del Pic du Midi, la més gran d’Europa. L’emplaçament ideal on observar el firmament i descobrir la fauna nocturna. Patrocinat per Hubert Reeves i etiquetat el 2013; és un espai dedicat a la protec­ció i preservació de la qualitat de la nit. El 65% d’aquest espai (3.300 km i 247 municipis), conformen una zona totalment fosca de 600 km2. Aquestes iniciatives que ja es multipliquen es duen a terme per gaudir de la nit i del cel estrella.

INFO: +33 (0)5 62 91 94 15 I +33 (0)5 62 95 50 71 I info@tourmaletpicdumidi.fr I www.tourmaletpicdumidi.fr