Amb més de 1000 quilòmetres de pistes i senders, les 14 estacions nòrdiques obertes a l’estiu fan del Pirineu francès el destí nòrdic més gran del Sud d’Europa.

És la meca de la muntanya i el senderisme, la destinació on gaudir del Pirineu en majúscules fins a finals de setembre. Iraty, Issarbe, La Pierre-Saint Martin i Le Somport ofereixen grans experiències a la regió francesa dels Pirineus Atlàntics; el mateix que les estacions nòrdiques de Cauterets Pont d’Espagne, Hautacam, Nistos i Val d’Azun, a Alts Pirineus; Beille, Etang de Lers, Le Chioula i Mijanès-Donezan, a l’Ariège; i, Font-Romeu Pyrénées 2000 i l’estació nòrdica du Capcir, als Pirineus Orientals.

Les quatre joies dels Pirineus Atlàntics

La fageda més gran d’Europa; les vistes úniques a les valls d’Haute Soule, Aspe, Ossau i Orhy; les deheses, params, penyals i les cabanes del Col d’Organbidexka, on cada any es retroben més de 250 espècies d’aus migratòries; i, els 35 xalets de fusta que conformen el poble idíl·lic de Les Chalets d’Iraty. És la suma de tot això, el que fa d’Iraty, la destinació transfronterera fora de sèrie, on descobrir la muntanya basca amb els seus llacs, els camins entre boscos i les vint pistes de BTT de tots els nivells de les valls de Zuberoa, Salazar, Cize i Aezkoa. Una oferta que inclou, també, la possibilitat d’explorar les vinyes d’Irouléguy amb escúter elèctrica; recórrer a cavall els ports de muntanya i les pistes forestals, acompanyat d’en Gérard; conèixer la història secular de la Selva d’Irati, a través del camí interpretatiu d’Errekaidorra o descobrir el viatge de les aus a peu. Un suggeriment: Descarrega’t l’aplicació 3D Irati!

Més informació: www.chalets-iraty.com

Entre el Béarn i el País Basc francès hi ha la bella Issarbe, el paradís del parapent, del senderisme abalisat, del passeig amb gossos i de les BTT. La immensa vall del Barétous que s’estén fins al País Basc francès; el Pic Anie que culmina a 2.504 metres; el bosc de Lanne-en-Barétous; o, les goles del Kakueta, són algunes de les joies a visitar en aquesta part del Pirineu Atlàntic, que compta amb 31 km d’altiplà que s’enfilen entre els 1.450 i 1.500 metres.

Més informació: www.pyrenees-bearnaises.com

Un altre imprescindible pels mesos de juliol i agost és el passeig en el telecadira d’Arlas a La Pierre Saint-Martin, que permet a vianants i ciclistes de muntanya accedir sense esforç als peus del Pic d’Arlas (2.044 m). Els més atrevits poden seguir el recorregut a peu durant 20 minuts per fer el cim d’aquesta Terra de pastors. Els ciclistes de muntanya disposen dels camins del Bike Park. La resta de visitants poden gaudir del minigolf, dels patinets elèctrics, del tir amb carabina làser, del trineu d’estiu o dels llits elàstics amb una tarifa única.

Més informació: www.lapierrestmartin.com/la-pierre-saint-martin/la-station/domaine-en-ete/

Tres estacions i l’espai nòrdic més assolellat d’Alts Pirineus

Val d’Azun, Cauterets Pont d’Espagne, Hautacam i Nistos són els espais nòrdics en la regió francesa d’Alts Pirineus. Amb un total de 90 km, Val d’Azun és l’espai nòrdic més assolellat del Pirineu i té dos dominis: Col du Soulor, a Arrens-Marsous (1.474 m) i Col de Couraduque, a Aucun (1.367 m). El Déval’cable és una tirolina de 300 metres que permet viure l’emoció del vol i la llibertat en l’impressionant paisatge del Col du Soulor, albirant ramats i grans aus de rapinya. Hi ha dues rutes senyalitzades (verda i blava) per recórrer amb escúter elèctrica o a peu els paisatges, els magnífics miradors, el petit llac de Soum o un port de muntanya, a la vegada que observes la rica fauna del Col du Soulor. Per la seva banda, el Col de Couraduque té 100 km de bucles i senders assenyalats amb bellesa pirenaica.

Més informació: www.station-valdazun.com

Una altra joia dels Pirineus Atlàntics és el Parc Nacional del Pirineu, a Le Somport. Aquest altar natural de 34 km de pistes i 5 km de senders, entre 1.600 i 1.700 metros d’altitud, inclou el camí interpretatiu “Territori de trobades”; a més d’un recorregut de cinc etapes, escape game per a menors a partir de vuit anys i rutes fàcils, entre les quals s’inclou un recorregut circular d’entre 3 i 10 km.

Més informació: https://lesomport.com/es

Gaudir del pícnic més insòlit del Pirineu en les taules suspeses que hi ha a la cascada de tirolines bessones; fer barranquisme a les aigües cristal·lines dels Gaves pirenaics (Cauterets té una escola de barranquisme); descobrir el llac Gaube, amb les seves aigües de to verd maragda on es reflexa el Vignemale, el pic més alt del Pirineu francès; baixar en bicicleta 1.500 metres d’altitud en només 45 minuts; recórrer amb escúter elèctrica la cascada del Pont d’Espanya, les valls de les Oulettes, la Vall del Marcadau o l’Altiplà del Coágul són alguns dels imprescindibles a Cauterets. L’estació de muntanya obre els set dies de la setmana fins al 29 de setembre.

Més informació: www.cauterets.com

A partir del 6 de juliol i fins al 8 de setembre pots gaudir a Hautacam de la que és la gran novetat de l’estiu: la bicicleta zippy, amb la que et pots elevar sobre el buit. Altres activitats per fer aquí són el trineu sobre raïls, per a menors a partir de 3 anys; la realitat virtual a través d’un trineu; el tubby jump o la idea de volar per la pista; el sherpa, un artefacte antic a mig camí entre un patinet i una bicicleta de muntanya per baixar pistes en forma de zigzagat.

Més informació: www.hautacam.com

Canoa, pesca i escalada són les activitats que aquest estiu pots practicar a l’estació nòrdica de Nistos, també a la regió d’Alts Pirineus. Té 43 quilòmetres de pistes i 12 més de senders.

Més informació: www.nistos-ski.fr

Mushing d’estiu i més a l’Ariège

Beille, Etang de Lers, Le Chioula i Mijanès-Donezan són les quatre estacions nòrdiques imprescindibles de l’Ariège, els mesos d’estiu. El pròxim 14 de juliol està previst que el Tour de França arribi a l’altiplà de Beille, una excusa perfecta per relaxar-se i gaudir de 42,2 km de natura, entre 1.800 i 2.000 metres, descobrir el pastoralisme i els productes locals. Gaudeix dels passeigs a peu o en bicicleta de muntanya, de l’equitació, del múixing d’estiu o dels recorreguts en carruatge tirat per cavalls de Mérens, el príncep negre que et portarà a les muntanyes escarpades d’Aston.

Més informació: www.beille.fr

Per la seva banda, Le Chioula amb 48 km situats entre 1.240 i 1.750 metres d’altitud, constitueix l’espai nòrdic de les Vallées d’Ax, a dues passes de l’estació d’Ax-3 Domaines, en el cor d’una natura benèvola i tranquil·la; entre boscos, altiplans i valls petites. Aquí, el senderisme i la VTT elèctrica són les activitats estrella.

Més informació: www.chioula.fr

Pesca, senderisme abalisat i espeleologia són les activitats que ofereix l’estació nòrdica de l’Etang de Lers a l’estiu. Més informació: +33 (05) 61 96 92 76. Per la seva banda, Mijanès-Donezan situada en la part extrema oriental de l’Ariège constitueix un paisatge de boscos i muntanyes, ideal per recórrer a peu, a cavall o amb bicicleta de muntanya. També és el paradís de l’escalada i del múixing a l’estiu.

Més informació: www.ski-mijanes.fr

L’estació nòrdica més gran, als Pirineus Orientals

A l’estiu, l’espai nòrdic de Font-Romeu Pyrénées 2000 esdevé el país del senderisme, amb un escenari de grans contrasts i un espectacle que manté desperts els sentits. Aquesta terra d’acollida i esperit muntanyenc, situada entre els 1.600 i 2.000 metres d’altitud, manté l’autenticitat, un país de boscos i llacs banyats per un clima mediterrani, sec i assolellat, al llarg de 103 km de pistes abalisades i 62 km destinats a les raquetes a l’hivern i al senderisme, a l’estiu. De fet, és l’estació nòrdica més gran del Pirineu francès. L’estació romandrà oberta cada dia fins al setembre. Altres activitats que es poden practicar en aquesta part dels Pirineus Orientals són el BTT, el senderisme, l’equitació i els passeigs a cavall, la pesca, el múixing i el parapent.

Més informació: www.font-romeu.fr

Finalment, l’estació nòrdica du Capcir, entre els 1.500 i 1.900 metres d’altitud, té 56 km de paisatges impressionants. És l’escenari idoni pel senderisme, els recorreguts en poni i en bicicleta elèctrica, el submarinisme sota el gel, el biatló, el fatbike i el múixing. Més informació: www.capcir-nordique.com

L’Agènce des Pyrénées

Inspirar, entusiasmar i promoure una nova dinàmica del desenvolupament del macís pirenaic francès basat en els seus actius naturals, patrimonials, econòmics i humans, és el propòsit de l’Agènce des Pyrénées creada l’1 de gener del 2021. La nova institució agrupa les regions d’Occitanie Pyrénées / Méditerranée i Nouvelle-Aquitaine, els sis departaments dels Pirineus francesos i totes les estacions de muntanya des del Mediterrani a l’Atlàntic.

Els Pirineus francesos

Patrimoni Mundial de la Unesco, els Pirineus francesos constitueixen la destinació d’hivern en majúscules. Les 45.707 hectàrees de superfície compten amb cims tan emblemàtics com ara el Pic du Midi, Midi d’Ossai o Grand Tourmalet; el circ glacial de Gavarnie; i més de 1000 pistes de neu emblemàtiques i 15 centres termals amb aigües que brollen a més de 30° a l’hivern. Això fa que dels Pirineus francesos, la destinació de l’Ski & Spa. www.lespyrenees.net