Davant la infinitat de marques i models que hi ha de botes i esquís, a continuació us donem uns quants consells per encertar en la vostra compra.

Quan jo estudiava recordo que sempre hi havia el típic amic que deia que mai havia estudiat i a més se’n vanava d’això, i el més fotut és que quan després ens donaven les notes no suspenia mai. Jo mai em vaig acabar de creure que no estudiés, pot ser alguna vegada amb alguna assignatura, però no com a norma habitual. La flauta no sona sempre, com no sona sempre en aquells compradors impulsius que sense pensar gaire entren a la primera botiga que troben, ja sigui online o físicament, i es fan amb els esquís més cars i que més llueixen, sense saber si després els aniran bé o no.

Amb els esquís i les botes passa com quan anem a comprar la fruita. Ja sé que moltes botigues no deixen que es toquin les peces de fruita, però jo personalment encerto el punt adient de la fruita quan la tinc a les mans —em poso sempre guants— i el mateix hauríem de fer quan anem a comprar el nostre material dur d’esquí.

 

Paràmetres previs a la compra

Veritat que quan som a la fruiteria no ens emportem cap a casa tota la botiga? Doncs el mateix passa amb els esquís. Abans d’anar a una botiga especialitzada no estaria de mes que ens preguntéssim quina mena d’esquís necessitem, en funció del nostre nivell tècnic, de la nostra forma d’esquiar, de la nostra complexió física i del que més ens agradi fer.

De la suma i resta de tots aquests factors hauria de sortir l’esquí que calçarem al llarg de l’hivern. Davant del dubte, l’opinió del botiguer especialitzat sempre és una bona orientació, com també ho són les diferents parades dels esquís tous que algunes marques en col·laboració amb les botigues de muntanya realitzen a les estacions d’esquí i aprofitar els servei de lloguer d’esquís de les estacions per acabar d’orientar la nostra compra. No tindrem les mateixes necessitats si som uns esquiadors experts, si tenim una bona tècnica, que si el nostre nivell es mig o estem començant, com tampoc necessitarem el mateix esquí sí som uns esquiadors agressius, que ‘collen’ molt, que si som uns esquiadors més tranquils, i si som de complexió forta o de complexió més aviat primeta. Cal posar tots aquests ingredients en una coctelera, agitar-la bé i en funció del combinat acabar d’orientar la nostra compra; saben que són varies les gammes o famílies d’esquís de les marques i que totes elles acostumen a tenir un model o models més alts de gamma per esquiadors més experts.

Del que podeu estar segurs és que sigui quin sigui el vostre nivell, al mercat hi ha moltes opcions que us aniran molt bé, tant si esteu començant com si ja heu passat varis cops pel taller al llarg de la vostra vida.

Un darrer apunt que ja hem tractat alguna temporada en EDH i que podeu consultar anant a la nostra hemeroteca on line —www.esportsdhivern.cat—, si sou una noia el millor és que us calceu uns esquís pensats per a vosaltres. Sí que hi ha marques i models que l’únic que fan es pintar alguns dels seus models més de dona dels colors que se suposa s’associen als esquís ‘lady’, però com a normal general us direm que els esquís de dona duen la fixació una mica més avançada que els dels nois i el taló més aixecat, mirant d’ajustar-se més a la complexió física de les dones, que a més esquiaran amb uns esquís més lleugers.

 

Acompanyar els esquís de les botes

Un cop tenim més o menys clar quins esquís necessitem, toca buscar una bota, la considerada per a tots com la part més important de l’equip, raó per la qual són molts els esquiadors que el primer que es compren és la bota, deixant els esquís per més endavant. La tria del calçat d’esquí ha de seguir els paràmetres del dels esquís, en el sentit que han de primar antecedents com el del nivell, la complexió física, sempre tenint present els nostres peus. No oblidem que els peus són els que van calçat a les fixacions, els que transmeten les ordres i les sensacions, per aquestes raons han d’anar còmodes i ser efectius, sense prioritzar en excés algun d’aquests dos conceptes perquè sinó l’equació no surt.

A l’hora d’estudiar els models s’ha de jugar amb tres conceptes com són l’horma —amplada— i la forma del teu peu —tipus d’empenya o com tenim els bessons— i la talla. No trobarem uns peus com els nostres enlloc, i això fa que les botes s’hagin d’ajustar a la fisonomia dels nostre peus, ja els tinguem molt plans, amb excés de pont o amb alguna deformació producte d’algun accident, per exemple.  Hi ha botes que tenen l’horma molt estreta i que no són gens recomanables per a les persones que com jo tenen uns peus que com em deia el podòleg de petits semblen una truita a la francesa. Però tampoc en aquest cas s’han de buscar unes botes que siguin còmodes i que no ofereixen ni la flexió ni el rendiment adequat. Com a tot a la vida s’ha de trobar el terme mig.

Aquest punt centrat és molt fàcil d’assolir gràcies al termoformat. Els més veterans recordaran les deformacions de carcasses —que encara se segueixen fent— i que semblaven més un hospital de botes que no pas un taller. Per sort, el termoformat ha anat guanyant terreny i la majoria de marques del mercat ja possibiliten que els esquiadors puguin termoformar, puguin ajustar les botes als seus peus, moldejant el botí interior i les carcasses. Un procés que es fa en uns forns específics que hi ha a les botigues i que no dura massa temps, de forma que un obrir i tancar d’ulls ja podem disposar d’unes botes que gairebé semblen sabatilles d’estar per casa.

I com a sabatilles d’estar per casa cal provar-les a la botiga, ajustar-les i caminar amb elles per la botiga, flexionant de tant en tant. La bota ha de ser del nostre número, ni més gran ni més petita, i ens la provarem amb un mitjó d’esquiar, a poder ser dels que durem a la neu. Tot el que sigui ‘reproduir’ les condicions d’esquí a la botiga serà positiu. Això sí, no cal que hi aneu amb la roba tèrmica a sota que passareu molta calor. Bones esquiades.

 

No tots els esquís han de ser de la mateixa talla

Si us fixeu en els catàlegs de les marques i ens els informes de material que publiquem a EDH, d’esquís hi ha un munt i cada marca els agrupa per famílies, en funció del terreny pel qual han estat ideats. Hi ha esquís de pista, de curses, polivalents, de freestyle, de freeride, de noia, de nens…, i algunes d’aquestes famílies s’entrellacen entre elles. Per tant, el que heu de saber és que cada tipus d’esquís té la seva mesura recomenada en funció de la vostra alçada. Per exemple, els més llargs serien els de freeride i els de competició, i els més curts de l’eslàlom, els de girs curts, mentre que els de pista es quedarien a mig camí. Però, en tots els casos, i davant de qualsevol dubte, l’opinió d’un venedor expert i amb coneixements pot acabar d’orientar la nostra compra

L’opció del lloguer

D’un temps encà el lloguer de les botigues no té res a veure amb el de fa uns anys, quan jo era jove, en els que com a norma general el material es quedava molt curt. A dia d’avui els esquís de lloguer són de primer nivell i una gran oportunitat per als esquiadors de tenir a l’abast els millors models de totes les famílies a un preu raonable. Per aquesta raó, i davant les jornades d’esquís que acumula cada esquiador al llarg de la temporada, una bona opció per a les butxaques o per aquells que vulguin experimentar és, per exemple, destinar la inversió econòmica forta a una bona bota i aprofitar la qualitat dels lloguers per gaudir dels esquís.

 

Text: Celes Piedrabuena