El Govern ha donat llum verda un decret llei que modifica la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. Concretament, ha afegit un punt a l’article 4 que permet al president de la Generalitat promoure i convocar consultes simultàniament en més d’un municipi, d’una comarca o d’una vegueria, sobre assumptes relacionats amb les competències o els interessos de la Generalitat. Tal com ha explicat la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, el Govern “ha optat per aquest recurs de legislació d’urgència perquè el president pugui promoure i convocar una consulta sobre la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona per a l’any 2030” i ha especificat que, en aquest cas, “la pregunta que es farà serà clara, directa i de resposta sí o no”. La portaveu ha avançat que la consulta durarà un dia i previsiblement se celebrarà a principis d’estiu i políticament es considerarà vinculant.

La consulta per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern se celebrarà previsiblement a principis d’estiu, durarà un dia i políticament es considerarà vinculant

D’altra banda, amb la voluntat que tots els territoris que se senten interpel·lats pel projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern puguin tenir un espai de debat i d’intercanvi d’informació amb el Govern, ha aprovat ampliar la composició de la Taula de representació territorial del projecte de la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Fins ara, en aquesta taula hi havia representants del Govern; dels consells comarcals de la vegueria de l’Alt Pirineu-Aran i de les comarques del Berguedà, Ripollès i Solsonès; també el Consell General de l’Aran, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana, el Consell General d’Aran i les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona.

Ara, per donar encara més protagonisme al territori, s’amplia la comissió i s’hi afegeixen els alcaldes dels municipis de Vielha, Sort, Tremp, la Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Puigcerdà, Berga, Ripoll i Solsona així com els alcaldes dels municipis on es desenvolupin els esdeveniments i les proves esportives en el moment que es concreti el projecte i se sàpiga on es faran. D’aquesta manera, s’apropen les decisions al territori i el Govern s’assegura que es prenen d’acord amb interessos dels veïns i veïnes de la zona.

“Així, amb aquestes dues iniciatives, el Govern crea la base legal per tal que la consulta popular es pugui organitzar i un cop el Decret llei entri en vigor podran començar els treballs preparatoris per a la organització de la consulta”, ha especificat Plaja, que ha afegit que “cap altre procediment legislatiu permetria aprovar un marc legal en un termini prudencial que no obstaculitzés el procés de la candidatura olímpica”.