La Comapedrosa Andorra celebrà la seva 4a edició i la 12a edició de la Copa del Món del 20 al 22 de gener. La prova individual també comptarà amb la modalitat Open, puntuable per a la Park Piolets Copa Andorra i la Copa Catalana d’esquí de muntanya

Arinsal tornarà a acollir un dels esdeveniments esportius més importants del país, la Copa del Món d’Esquí de Muntanya ISMF Comapedrosa Andorra 2023, que es celebrarà just d’aquí a 38 dies, del 20 al 22 de gener del 2023, amb les dues proves tradicionals, la Individual Race i la Vertical Race. La gran novetat d’enguany és que la cursa individual incorporarà la modalitat Open, que permetrà a tots els practicants d’esquí de muntanya disputar el mateix recorregut que els corredors de la Copa del Món, i serà puntuable per a la Park Piolets Copa Andorra d’Esquí de Muntanya i la Copa Catalana d’esquí de muntanya. D’aquesta manera, la categoria Open torna en la cursa Individual i se sumarà a la Vertical, que ja comptava amb aquesta modalitat.

Aquest matí s’ha dut a terme la presentació oficial de la prova en un acte que ha comptat amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, el director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, i el director tècnic de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Carlo Ferrari.Tots ells han destacat la trajectòria d’Andorra, i concretament d’Arinsal, com a seu fixa de la Copa del Món d’Esquí de Muntanya, que celebra la seva 12a edició al Principat, mentre que la Comapedrosa Andorra arribarà a la seva 4a edició.

ISMF Comapedrosa Andorra 2023

La Copa del Món s’iniciarà el 20 de gener amb la cerimònia d’obertura que tindrà lloc al poble d’Arinsal, mentre que l’acció començarà amb la Individual Race el dia 21, i acabarà el dia 22 amb la Vertical Race. Ambdues proves es realitzaran en categories sènior femenina i masculina, i comptaran aquest any amb la modalitat Open, en la qual poden prendre part els practicants d’esquí de muntanya no professionals, que podran realitzar els mateixos recorreguts que els corredors de la Copa del Món. La cita serà vàlida per a la Park Piolets Copa Andorra d’Esquí de Muntanya i la Copa Catalana d’Esquí de Muntanya.

Tal com ha explicat el director tècnic de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Carlo Ferrari, la Individual Race contemplarà 1 sol recorregut degut a la unificació de les categories. És una prova espectacular i d’alta muntanya amb sortida i arribada al Xalet Igloo, al sector d’Arinsal i amb l’objectiu d’assolir el pic més alt d’Andorra, sempre que les condicions del terreny ho permetin. “Volem garantir el màxim de seguretat per als corredors i per al públic, i tenim previstos recorreguts alternatius per si les condicions no permeten assolir l’objectiu”, ha explicat Ferarri.

La Vertical Race es farà de nou íntegrament per les pistes d’esquí d’Arinsal, la qual cosa permetrà als esportistes donar el 100%, fet que fa que la cursa sigui molt atractiva tant per als corredors com per als espectadors. En aquest cas, la cursa compta amb diferents sortides, una per la Copa del Món i les categories Open sènior i U20 masculí, a 1.580 metres, i una altra per les categories Open U14, U16 i U18 femení, a 1.880 metres. En tots els casos l’arribada és a la cota 2.300 metres, al costat del Xalet Igloo.

El director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, ha valorat la importància d’aquest esdeveniment, que en la seva edició passada va aconseguir una audiència acumulada de 6,5 milions de persones i sobre la qual el 77% del total de les notícies de la Copa del Món d’esquí de muntanya en van fer referència, amb una valoració econòmica de 280.000 euros. La previsió per a l’edició del 2023 és superar aquestes xifres, amb 130 corredors a les curses de Copa del Món provinents de 16 països diferents, i uns 300 participants en les proves Open. Marticella ha volgut destacar el paper de les més de 350 persones implicades en la cita, entre les quals hi ha “els més de 100 voluntaris sense els quals no seria possible aconseguir l’èxit organitzatiu de l’esdeveniment”. A més, són “voluntaris Premium, ja que tots ells tenen un gran coneixement de la muntanya i ens ajuden en condicions que de vegades són complicades”.

A més, el director general de Pal Arinsal ha destacat les qualitats de l’estació per als amants de l’esquí de muntanya, recordant que compta amb 9 circuits d’esquí de muntanya i amb un ampli horari d’obertura amb la presència de pisters per a una major seguretat. “Sempre diem que tenim el valor de ser territori skimo i penso que és una dinàmica que es pot veure a totes les estacions del país”, ha assenyalat Marticella.

Accions per a la sostenibilitat

Un aspecte que sempre ha estat clau en l’organització de la Comapedrosa Andorra és la sostenibilitat, i en aquest sentit s’estan treballant diferents accions importants: la cessió de cotxes elèctrics durant l’esdeveniment gràcies a la col·laboració amb FEDA,  la compensació de CO2 dels equips, que té com a objectiu aconseguir que la petjada de carboni sigui neutra, o el Pla del LOC i voluntaris que es comprometen a recollir la brossa que pugui quedar durant la cursa. Una altra acció ha estat l’elaboració del dossier de Medi Ambient que ha realitzat l’estació on s’avalua l’impacte que pot tenir la Copa del Món dins del Parc Natural del Comapedrosa.