Pirineu francès: El destí genuí del Ski & Spa i una de les millors destinacions d’aigües termals del món

març 26, 2025 | DESTACATS, ESTACIONS D'ESQUÍ, REPORTATGES

Compte amb el centre termal més antic d’Europa a l’Alta Garona i nou espais termals a Alts Pirineus, com Les Bains du Rocher a la ciutat balneari de Cauterets, que la converteixen a la regió termal pirinenca per excel·lència

Amb formacions geotèrmiques úniques, el Pirineu francès ofereix fins a 16 centres termals (entre termes i spas) que el converteixen en una de les millors destinacions d’aigües termals de tot el món. També és el lloc on es va gestar l’Ski & Spa i els famosos berlingots. A la regió de l’Alta Garona, a només 8 minuts del telecabina de l’estació de SuperBagnères, hi ha l’únic hamman natural d’Europa (753 a. C.), pel qual es continua filtrant la mateixa aigua termal que utilitzava l’Imperi Romà; i la fascinació de les quals per les aigües termals van recuperar segles més tard, personalitats de la cort francesa com Napoleó III, l’emperadriu Eugènia, Víctor Hugo, la noblesa i les famílies europees més acabalades.

La naturalesa i la grandiositat dels paisatges són el comú denominats de les aigües de les fonts del Pirineu francès només les distingeix les seves propietats terapeutes. Mentre les aigües de la regió d’Alts Pirineus de Gavarnie estan indicades per tractar els ossos i les articulacions, a les de Cauterets se’ls concedeix propietats curatives per a les afeccions respiratòries. Els 16 centres d’aigües meso termals i hipertermals, a més dels spas, situats a l’entorn natural pirinenc emanen entre 35 i 70°C i, juntament amb els berligots, són una gran particularitat del Pirineu francès. Descobreix les termes i els spas que hi ha a cada regió.

L’únic hamman natural d’Europa a l’Alta Garona

2000 anys de termes a Thermes de Luchon (Luchon-Superbagnères)
A vuit minuts del telecabina de l’estació de SuperBagnères, a la regió d’Alta Garona, hi ha l’únic hammam natural d’Europa, el més antic de tot el Pirineu: el de Thermes de Luchon. El seu vaporarium és un tresor únic de l’època romana (753 a.C.), enclavat al més profund de les roques i l’aigua termal del qual se segueix filtrant per les parets i escalfa l’ambient amb una calor suau i humida d’entre 38° i 42°C.

Expliquen que a l’època romana, la Vall de Luchon va prendre el nom d’Ilixon, la deessa de les aigües. Aquí es van excavar les primeres piscines termals del Pirineu francès i va ser el lloc on es va col·locar la primera pedra de les Thermes de Luchon, el 22 d’agost del 1848. Es tracta d’un centre termal amb propietats específiques per al tractament de malalties reumatològiques i respiratòries, així com per a l’artritis i les lesions cutànies.

Alts Pirineus: la regió termal per excel·lència, amb nou centres termals

Aquensis (Bagnères de Bigorre)
Una nau central de 3000 m2 coronada per una gegantina cúpula de fusta concedeix a l’Aquensis el nom d’Atenes dels Pirineus. Una joia arquitectònica, que ocupa una ala del Casino de Bagnères de Bigorre, amb data del s. XIX, veí de l´estació d´esquí de Grand Tourmalet. Les seves aigües termals, riques en oligoelements (especialment calci, magnesi i sulfats), s’utilitzen des de l’antiguitat per les propietats analgèsiques, calmants i relaxants. S’extreuen per perforació a una temperatura de 50°C i es refreden mitjançant un sistema que impedeix que es barregin, per la qual cosa arriben al seu estat natural a l’Aquensis.

Le Jardin des Bains (Argelès-Gazost)
També a la regió d’Alts Pirineus, entre les estacions d’esquí de Pic du Midi, Hautacam i Val d’Azun, hi ha l’edifici històric de les Thermes d’Argelès-Gazost que, el 2011, es va ampliar per acollir Le Jardin des Bains. Argelès-Gazost és una localitat vinculada als jardins i als centres termals, cosa que es posa en relleu al Bosc Esmeralda, al Zigurat i als jardins penjants de Babilònia, el sender i el jacuzzi a l’aire lliure, envoltat de vegetació, que hi ha en aquest centre termal. Aquí l’aigua de deu oscil·la entre els 29 i 34°C i té propietats relaxants destinades a la recuperació esportiva ia les complicacions inflamatòries.

Cielèu (Barèges)
A 1.250 metres d’alçada i amb una cúpula de vidre il·luminada, Cieléo és el centre termal més alt de França. Està ubicat a Barèges i aquí es poden provar tractaments genuïns a base de Barégin, un producte natural elaborat amb algues que creixen a les aigües sulfuroses de Barèges.

Balnéa (Gènes-Loudenvielle)
Entre les estacions d’esquí de Peyragudes i Saint-Lary, a la vora del llac Génos-Loudenvielle, hi ha Balnéa. Un centre termal, les instal·lacions del qual mostren la relació de les diferents civilitzacions i cultures amb les aigües termals que en aquest espai emanen a 40º C. Aquí trobaràs: banys romans, espais amerindis, inques, tibetans i japonesos, amb espectaculars vistes.

Spassio (Peyragudes)
Germà de Balnéa, Spassio va ser creat el 2014 a peu de pistes de l’estació de Peyragudes. Aquest spa combina els beneficis de l’aigua calenta natural amb un estil escandinau, màxima insígnia del confort. Compte amb una piscina de 80 m2 amb nadant a contracorrent, colls de cigne, llits massatgeants i d’aigua, guèisers, hammam, sauna i jacuzzi de cinc places, amb els meravellosos paisatges d’Alts Pirineus.

Les Bains du Rocher (Cauterets)
Cauterets és la ciutat balneari per excel·lència del Pirineu francès i Les Bains du Rocher, la insígnia per excel·lència de la Belle Epoque. El 1565, Caterina de Mèdici i la seva filla Isabel, reina d’Espanya, venien a prendre les aigües termals de Cauterets, indicades per a tractaments respiratoris i de les articulacions. Al segle XIX va arribar a acollir una mitjana de 20.000 persones a l’estiu, quan tota l’aristocràcia europea estiuejava aquí.

De la història de la ciutat balneari de Cauterets també en forma part el caramel berlingot. Històricament, es recomanava xuclar un terròs de sucre per fixar el sofre i el silicat de sosa a la gola de qui prenien les aigües de Cauterets. Així, per fer front al sabor fort i desagradable de l’aigua sulfurosa, es van introduir sabors per fer l’experiència més agradable.

Luzéa (Luz-Saint-Sauveur)
Diuen que les aigües termals del Luzéa són idònies per tractar la depressió. Aquest edifici d’arquitectura neoclàssica que combina marbre i vidre va obrir el gran públic el 1996 i és un dels centres termals més bonics de tot el Pirineu.

Mercure (Saint-Lary)
A l’estació de neu de Saint-Lary hi ha el centre termo lúdic Mercure, l’aigua termal del qual arriba als 30°C i està indicada per al tractament de les articulacions. Compta amb un espai de piscines exteriors i una de les seves peculiaritats és que admeten nadons a partir de sis mesos.

Edenéo (Piau-Engaly)
A 1.850 metres d’altitud ia peu de pistes de l’estació de neu de Piau-Engaly hi ha l’Edèneo. Un oasi en plena natura on submergir-se en aigües calentes i gaudir de la piscina balneolúdica de 130 m², dels raigs de massatges, els colls de cigne, la sauna i el hammam.

L’spa Angléo i els tres centres termals de l’època romana als Pirineus Orientals

Angléo (Les Angles)
A la cota 1.650, gairebé davant de l’estació de sortida del telecadira Jassettes Express de Les Angles hi ha Angléo. Un spa de dues plantes, de nova construcció, amb grans finestrals i una superfície de piscina daigua interior de més de 200 m2 i una altra exterior de 100 m2. Compte amb spa, hammam, sauna, cova de sal, solàrium i altres instal·lacions per al tractament corporal.

Bains de Llo (Llo)
Al centre del poble de Llo, a la vora de les gorges del Segre, les aigües minerals i el meso termals provenen d’una profunditat de 77 metres i brollen a la superfície a través d’un pou artesià. L’aigua termal sulfurosa arriba a la gran piscina exterior de les Bains de Llo, a una temperatura que oscil·la entre els 39° i 75°C. L’espai compta amb hidrojets, bancs de bombolles i canons d’aigua; un spa tònic, amb guèisers i jacuzzis; i, un spa relaxant, amb gandules aquàtiques i música. A l´interior, l´espai termal de maó i pedra presenta un estil típic de muntanya.

Bains de Dorres (Dorres)
Utilitzades a la prehistòria (1500 aC) i documentades des de l’època romana, les termes romanes dels Bains de Dorres conformen un espai natural increïble, proper al bressol del riu Segre; a la part baixa del poble, a 1.450 metres d’alçada. D’aquestes termes amb orientació sud, les fonts brollen de manera natural a 40°C. Des de les dues piscines exteriors, l’antic safareig i la nova piscina que es completen amb dos antics banys tallats en blocs de granit, es poden admirar les excepcionals siluetes del Puigmal (2910 m), el bec més alt dels Pirineus catalans i la del seu germà gran, el Carlit (2921 m), amagat a l’altre.

Bains de Saint-Thomas (Fontpédrouse)
A 1.150 metres d’altitud, als Pirineus Orientals, hi ha un gran amfiteatre de pedra que acull tres piscines d’aigua calenta sulfurosa a l’aire lliure, de poca profunditat (màxim 1,20 m). Són els Bains de Saint-Thomas, a la petita comuna de Fontpédrouse. A 1.150 m d’altitud, l’aigua termal de Saint-Thomas emana a 58 °C i és una de les més càlides del Pirineu. És sulfurada, bicarbonatada i rica en fluor, sílice total i oligoelements. El seu plàncton termal la fa lleugera i suau per a la pell. Té propietats analgèsiques, relaxants, antial·lèrgiques i cicatritzants.

Multitud de fonts i dos centres termals a l’Ariège

Les Bains du Couloubret (Ax les Thermes)
L’aigua termal, càlida i natural amb propietats especialment relaxants de les Bains du Couloubret flueix entre 33 i 38° C, al domini esquiable d’Ax-les-Thermes. La instal·lació de 300 m2 de benestar segueix el model romà: frigidarium, bany daigua freda a 15 °C; caldarium, un bany d’aigua calenta (38 ° C); i vaporàrium, vapor d’aigua termal natural. A l’exterior i en dos nivells hi ha la piscina Amfiteatre, amb neda a contracorrent; i, la panoràmica amb una impressionant vista a les muntanyes. La reputació d’Ax-les-Thermes és ben merescuda. Situada al cor de l´Ariège, aquesta estació d´esquí és famosa per les seves aigües termals, que són les més calentes del Pirineu. Aquí l’aigua brolla a 77 °C. A més, Ax-les-Thermes és una de les poques estacions termals franceses les termes de les quals estan obertes tot l’any.

Thermes d’Aulus-les-Bains (Ax-les-Thermes)
També, a prop de la bella estació de neu de Guzet, a 800 metres d’altitud sobre el nivell del mar, hi ha un dels centres termals més antics: Les Thermes d’Aulus les Bains. Aquí, multitud de deus brollen a 77 °C i han estat canalitzades i utilitzades amb fins terapèutics des del segle XIII. De fet, les aigües termals que flueixen per les dues termes són les que queien com a aigua de pluja fa 8.000 anys. Les propietats de les aigües d’Ax-les-Thermes presenten un alt contingut de minerals i la producció natural de vapors sulfurosos, fet que les converteix en un suport terapèutic ideal per a les afeccions reumatològiques i de les vies ORL-Respiratòries.

Sobre els Pirineus Francesos
Patrimoni Mundial de la Unesco, els Pirineus Francesos constitueixen la destinació hivernal en majúscules. Les seves 45.707 hectàrees de superfície tenen cims tan emblemàtics com Pic du Midi, Midi d’Ossai o Grand Tourmalet; el circ glacera de Gavarnie; i més de 1.000 emblemàtiques pistes de neu i 15 spas amb aigües que brollen a més de 30º en ple hivern. Aquest fet converteix els Pirineus francesos a la destinació de l’Ski & Spa. www.lespyrenees.net