Les Pyrénées: 18 spas i centres termals per relaxar-se al Pirineu francès

jul. 29, 2023 | ESTACIONS D'ESQUÍ, REPORTATGES

Van fascinar a la prehistòria, a l’Imperi Romà i ho segueixen fent ara. Flotar a les aigües calentes més sulfuroses dels Pirineus s’ha convertit en el desig de tots. Les aigües mesotermals i hipertermals que emanen en aquesta part del planeta, entre 35 i 70 o C, són al costat dels berligots una particularitat del Pirineu francès; redescoberta segles més tard per Víctor Hugo, Napoleó III o l’emperadriu Eugènia; per la noblesa i les famílies europees més acabalades. Descobriu els 18 centres termals i spas francesos, des de l’Atlàntic al Mediterrani, on relaxar-vos aquest estiu

Poseu-vos en mans de l’aigua pirinenca i deixeu que sigui ella la que ens alliberi de tot malament. Precisament, es tracta d’això: de fluir i esperar que les propietats terapèutiques d’aquesta aigua subterrània, rica en sodi i sofre, obrin a favor nostre. El Pirineu francès ofereix un recorregut fascinant que combina història amb grans paisatges i beneficis saludables; una ruta que té com a teló de fons precioses localitats termals com Cauterets, Ax-les-Thermes o Bagnères-de-Bigorre.

Centre termal o spa?

Abans de decidir-te pels espais que visitaràs cal saber què diferencia un centre termal d’un spa. Els centres termals o balnearis del Pirineu francès estan indicats per al tractament de determinades malalties com l’estrès, els problemes respiratoris o dermatològics, entre d’altres. D’aquí ve el nom de “Pirineoteràpia”. Són tractaments que es duen a terme durant tres setmanes. Els spas, en canvi, són espais de benestar amb un caràcter més lúdic; tot i que a la serralada pirinenca francesa hi ha centres termals que, alhora, disposen d’espais destinats a la diversió en família.

El país dels berlingots

Una altra de les particularitats del Pirineu francès són els berlingots. Uns caramels en forma de tetraedre, de colors, del segle XVI, que es van popularitzar a Cauterets al XIX. L’aigua termal deixava un gust de sofre a la boca dels banyistes, per la qual cosa els metges recomanaven prendre un berlingot per fixar el sofre i el silicat de sosa a la gola i per fer front al gust fort de l’aigua sulfurada. Avui encara es fabriquen de forma tradicional, amb colorants naturals del Pirineu francès, i estan disponibles en més de 40 sabors.

Els nou magnífics d’Alts Pirineus

Aquí va començar tot. Per això, la regió d´Alts Pirineus concentra fins a nou centres termals, la majoria d´origen romà; si bé, l’Edat d’Or va ser el segle XVII quan personatges i personalitats de la cort francesa van començar a freqüentar les aigües termals.

1. Aquensis a Bagnères de Bigorre

Conegut com “l’Atenes dels Pirineus”, el centre termal Aquensis és un dels més destacats a la serralada pirinenca francesa. Se situa en una ala del Casino de Bagnères de Bigorre datant del s. XIX, al costat de l’estació de Grand Tourmalet ia 15 minuts amb cotxe de Lourdes. Compte amb una nau central de 3000 m2 dedicats al benestar i al relax mental; coronada per una gegantina cúpula de fusta. L’aigua termal emana aquí a 33°C i entre els tractaments més innovadors que proposa destaca el Fly Yoga.

Més informació: www.aquensis.fr/actualites/nouveau-fly-yoga

2. Le Jardin des Bains a Argelès-Gazost

També a Altos Pirineos es troba l’edifici històric de les Thermes d’Argelès-Gazost que es va ampliar el 2011 per acollir “Le Jardin des Bains”. Argelès-Gazost és una localitat vinculada als jardins i als centres termals, cosa que es posa en relleu al Bosc Esmeralda, al Zigurat i als seus jardins penjants de Babilònia, al sender i al seu jacuzzi a l’aire lliure, envoltat de vegetació. Aquí ofereixen tractaments relaxants destinats a la recuperació esportiva i per recuperar-se de malalties inflamatòries.

Més informació: www.lejardindesbains.com

3. Cieleu a Barèges

Benvingut al balneari més alt de França! És per això que s’anomena Cieléo. Es troba a Barèges, a 1250 metres d’altitud i té una cúpula de vidre il·luminada que ajuda a relaxar la ment. Aquí pots provar tractaments genuïns a base de Barégin, un producte natural elaborat amb algues que creixen a les aigües sufuroses de Barèges.

Més informació: www.cieleo-bareges.com

4. Les Bains du Rocher a Cauterets

Cauterets és la ciutat balneari per excel·lència i Els Bains du Rocher de Cauterets un dels centres termals més elegants reconeguts del Pirineu francès i insígnia de la Belle Epoque. Al segle XIX va arribar a acollir una mitjana de 20.000 persones a la temporada estiuenca, quan l’aristocràcia de tot Europa estiuejava aquí. El 1565, Caterina de Mèdici i la seva filla Isabel, reina d’Espanya, venien a prendre les aigües termals de Cauterets. Les seves aigües termals estan indicades per a tractaments ossis i respiratoris. A més, ofereix tractaments tan interessants com el “Krio & Spa”, perfecte per a una ràpida recuperació després d’un llarg dia de senderisme.

Més informació: www.bains-rocher.fr

5. Luzéa a Luz-Ardiden

Diuen que les aigües termals del Luzea són perfectes per tractar la depressió. Ofereix un entorn inigualable amb un edifici d´arquitectura neoclàssica que combina el marbre amb les decoracions de vidre.

Més informació: www.luzea.fr

6. Balnéa, entre Peyragudes i Saint-Lary

Situat a la vora del llac Génos-Loudenvielle, davant de les muntanyes d’Alts Pirineus, entre Peyragudes i Saint-Lary, Balnéa és un centre termal amb spa, destinat a nens i adults. En el cas del centre termal, mostra a través de les instal·lacions com les diferents civilitzacions i cultures han aprofitat les aigües termals. Ho fa a través dels seus banys romans, els espais amerindis, inques i tibetans; i, a l’exterior compta amb banys japonesos amb espectaculars vistes, i una aigua termal que emana a 40º C. Una de les novetats més importants són els banys olímpics, una piscina coberta d’aigua calenta plena d’oligoelements, de 25 metres de longitud. Els més petits tenen el Kids Paradise, un espai amb 70 metres de tobogans i piscina.

Més informació: www.balnea.fr

7. Sensoria, a Saint-Lary

A l’estació de neu i muntanya de Saint-Lary hi ha el centre termolúdic Sensoria que compta amb un espai de piscines exteriors, una de 50 m2 reservada als adults així com un espai premium a la planta superior, amb un ambient més zen. Una peculiaritat del centre termal és que admeten nadons a partir de 6 mesos. La temperatura de l’aigua arriba fins als 30 °C i està indicada per al tractament de les articulacions.

Més informació: www.saintlary.com

8. Edenéo, a Piau-Engaly

A peu de pistes de l’estació de neu i muntanya de Piau-Engaly hi ha l’Edèneo. Un oasi en plena natura on submergir-se en aigües calentes i gaudir de la piscina balneolúdica de 130 m², dels raigs de massatges, els colls de cigne, la sauna i el hammam.

Més informació: www.piau-engaly.com

9. Spassio, a Peyragudes

Diuen que és el benestar a peu de pistes. El centre termal de Peyragudes és un spa on gaudir i relaxar-se a les aigües, situat a la mateixa estació. Combina els beneficis de laigua calenta natural amb un estil escandinau, màxima insígnia del confort. És el germà del Balnéa i va ser creat el 2014. Compta amb una piscina de 80 m2 amb nadant a contracorrent, colls de cigne, llits massatgeants i d’aigua, guèisers, hammam, sauna i jacuzzi de cinc places davant de la muntanya.

Més informació: www.pyrenees2vallees.es

Pirineus Atlàntics estrena dos espais de benestar

La part més atlàntica del Pirineu francès estrena dos nous espais de benestar. Ho fa a les estacions de neu i muntanya d’Artouste i Le Somport. La nova zona de relaxació d’Artouste és una autèntica bombolla amb impressionants vistes sobre la vall, amb sauna i spa al sector Sagette. Més informació: www.artouste.fr

Al Bearn, l’estació nòrdica de Le Somport ofereix una zona de relaxació ubicada a la part alta de la Vall d’Aspe amb grans panoràmiques a les crestes transfrontereres. Disposa de spa amb sauna i jacuzzi amb vista i una terrassa panoràmica increïble. L´Espace du Somport disposa d´un edifici modern, renovat en fusta i pedra, amb un ambient més funcional i natural que realça l´entorn i el Parc Nacional dels Pirineus. El Nou espai ofereix una zona de benestar amb sauna i jacuzzi a la terrassa.

Més informació: www.lesomport.com

2000 anys de termes a l’Alta Garona

A l’època romana, la Vall de Luchon va prendre el nom d’Ilixon, la “Deessa de les aigües”. Aquí es van excavar les primeres piscines termals del Pirineu francès i on es va col·locar la primera pedra de les termes de Luchon forme et bienêtre el 22 d’agost de 1848; un centre termal amb propietats específiques indicades per al tractament de malalties reumatològiques i respiratòries, així com per tractar l’artritis i les lesions cutànies.

Són 2000 anys de fama de les virtuts terapèutiques de les aigües de Luchon. La ciutat que va créixer a prop de les fonts es va anomenar Bagnères, un derivat de balneària, balnearium (banys) i cal destacar que les termes de Luchon van ser les primeres després de les de Nàpols. Un factor important va ser l’anàlisi de les fonts existents i la recerca de noves fonts mitjançant la perforació de sondejos a càrrec de científics i metges experimentats. El nou balneari es va inaugurar el 20 de juliol de 1857.

Més informació: www.thermes-luchon.fr

Les aigües més calentes dels Pirineus a l’Ariège

La regió de l’Ariège concentra dos dels centres termals més destacats del Pirineu francès: les Bains du Couloubret i les Thermes d’Aulus-les-Bains. L’aigua termal, càlida i natural de les Bains du Couloubret, a Ax-les-Thermes, flueix entre 33 i 38° C; i, es diferencia per les seves propietats especialment relaxants. La instal·lació segueix el model romà: frigidarium, bany daigua freda a 15 °C; caldarium, un bany d’aigua calenta (38 ° C); i vaporàrium, vapor d’aigua termal natural. A l’exterior i en dos nivells hi ha la piscina Amfiteatre (inclou natació contracorrent) i la panoràmica amb una impressionant vista a les muntanyes circumdants.

Més informació: www.bains-couloubret.com

Si busques les aigües més calentes dels Pirineus, són aquí, a Ax-les-Thermes. La multitud de brolladors brollen arreu amb vapors sulfurosos, a 77 °C i han estat canalitzades i utilitzades amb fins terapèutics des del segle XIII. De fet, les aigües termals que flueixen per les dues termes són les que queien com a aigua de pluja fa 8.000 anys. Les propietats de les aigües d’Ax-les-Thermes, amb un alt contingut en minerals i la producció natural de vapors sulfurosos, les converteixen en un suport terapèutic ideal per a les afeccions reumatològiques i de les vies ORL-Respiratòries. Les Thermes d’Aulus-les_Bains ofereix tractaments de 6 dies que inclouen entre 3 o 4 tractaments diaris. A més, en aquest centre termal trobaràs productes cosmètics elaborats amb aigua termal d’Aulus-les-Bains i plantes sutòctones procedents de cultius biològics de Midi-Pyrénées. Es tracta de productes 100% naturals, ideals per a tota mena de pells, sense químics.

Més informació: www.thermes-aulus.fr

Un spa i tres centres termals als Pirineus Orientals

De construcció recent és el centre Angléo, l’spa dels Pirineus Orientals que es troba a peu de pistes de les Angles. I, per contra, de l’època romana són els Bains de Llo, els Bains de Dorres i els Bains de Saint-Thomas.

Angléo, a l’estació poble

A la cota 1.650, gairebé davant de l’estació de sortida del telecadira Jassettes Express de Les Angles hi ha Angléo. Una instal·lació de dues plantes, amb grans finestrals i una superfície de piscina daigua interior de més de 200 m2 i una altra exterior de 100 m2. Compte amb spa, hammam, sauna, cova de sal, solàrium i altres instal·lacions per al tractament corporal.

Més informació: www.lesangles.com

Bains de Llo

Al centre del poble de Llo, a la vora de les gorges del Segre, les aigües minerals i mesotermals provenen d’una profunditat de 77 metres i brollen a la superfície a través d’un pou artesià. L’aigua termal sulfurosa arriba a la gran piscina exterior de les Bains de Llo, a una temperatura que oscil·la entre 39°C i 75°C. L’espai compta amb hidrojets, bancs de bombolles i canons d’aigua; un spa tònic, amb guèisers i jacuzzis; i, un spa relaxant, amb gandules aquàtiques i música. A l´interior, l´espai termal de maó i pedra presenta un estil típic de muntanya.

Més informació: www.bains-de-llo.com/es

Bains de Dorres

Utlitzades a la prehistòria (1500 aC) i documentats des de l’època romana, les termes romanes dels Bains de Dorres conformen un espai natural increïble, proper al bressol del riu Segre; a la part baixa del poble, a 1.450 metres d’alçada. Les termes estan orientades cap al sud i les seves fonts brollen de manera natural a 40°C. Des de les dues piscines exteriors, l´antic safareig i la nova piscina que es completen amb dos antics banys tallats en blocs de granit, es pot admirar l´excepcional silueta del Puigmal (2910 m), el pic més alt dels Pirineus catalans; i, la del seu germà gran, Carlit (2921 m), amagat a l’altra banda.

Més informació: www.bains-de-dorres.com

Bains de Saint-Thomas

A 1.150 metres d’altitud, als Pirineus Orientals, hi ha un gran amfiteatre de pedra que acull tres piscines d’aigua calenta sulfurosa a l’aire lliure, de poca profunditat (màxim 1,20 m). Són els Bains de Saint-Thomas, a la petita comuna de Fontpédrouse. A 1.150 m d’altitud emana l’aigua termal de Saint-Thomas, classificada com una de les més calentes dels Pirineus (58 °C). És sulfurada, bicarbonatada i rica en fluor, sílice total i oligoelements. El seu plàncton termal la fa lleugera i suau per a la pell. Té propietats analgèsiques, relaxants, antial·lèrgiques i cicatritzants. Més informació: www.bains-saint-thomas.fr

Sobre l’Agence des Pyrénées
Inspirar, entusiasmar i promoure el desenvolupament del massís una nova dinàmica de desenvolupament al massís pirinenc francès basada en els seus actius naturals, patrimonials, econòmics i humans, és el propòsit de l’Agence des Pyrénées creada el passat 1 de gener de 2021. La nova institució agrupa les regions d’Occitanie Pyrénées / Méditerranée i Nouvelle-Aquitaine, els sis departaments dels Pirineus francesos i totes les estacions de muntanya des de la Mediterrània a l’Atlàntic.

Sobre els Pirineus Francesos
Patrimoni Mundial de la Unesco, els Pirineus Francesos constitueixen la destinació en majúscules per a tot l’any. Les seves 45.707 hectàrees de superfície tenen cims tan emblemàtics com Pic du Midi, Midi d’Ossai o Grand Tourmalet; el circ glacera de Gavarnie; i més de 1.000 emblemàtiques pistes de neu i 18 centres termals i spas, amb aigües que brollen a més de 30º C, fins i tot en ple hivern

www.lespyrenees.net

Comunicat de neu previsió 04 i 05 /01/25

Comunicat de neu previsió 04 i 05 /01/25

Aquesta és la previsió de neu per a les estacions catalanes d'esquí alpí i nòrdic per aquest cap de setmana, el primer de l'any 2025 Previsió cap de...