Els dominis d’Andorra continuen apostant per la millora de la xarxa d’innivació amb 129 nous innivadors que són més eficients i amplien la cobertura dels quilòmetres esquiables amb neu de cultiu. Grandvalira Resorts estrena una nova APP que permetrà localitzar en tot moment als amics mentre esquien i la descàrrega d’una eSIM per navegar amb dades mòbils per Andorra a un preu molt competitiu

 El guardonat xef Nandu Jubany aterra a Grandvalira agafant la gestió del Vodka Bar i la Brasseria Piolet, mentre que les jornades Snow Club Gourmet confirmen les dates de la temporada amb la presència de múltiples xefs estrella Michelin. Les estacions seran novament seu de grans cites esportives, com la ISMF Comapedrosa Andorra (Pal Arinsal), la FIS Alpine Europa Cup (Soldeu), la Copa del Món de KL (Grau Roig), mentre que té previst més Copes del Món d’esquí alpí el 2026 i 2027, així com els primers Mundials FIS Freeride de la història el 2026 (Ordino Arcalís)

Grandvalira

Un any més, un dels principals esforços s’ha focalitzat en la millora de la xarxa d’innivació per poder oferir durant la temporada el major nombre de quilòmetres esquiables possibles i mantenir-se al capdavant del sector amb la millor oferta dels Pirineus a cada moment. En aquest sentit, l’estació de Grandvalira ha renovat enguany un total de 129 canons, que són un 90% més eficients en consum d’energia respecte als models més antics. D’aquests, 80 són per substituir models anteriors i 49 són noves unitats que amplien els quilòmetres de la xarxa d’innivació actual. A més, cal destacar que entre la temporada passada i aquesta, Grandvalira Resorts haurà canviat més de 230 innivadors, dels quals 84 són de nova addició. Una altra novetat important relativa a la millora de la xarxa de producció de neu de cultiu per aquesta temporada és el nou llac d’Encampadana, al sector Canillo, amb una capacitat de 50.000 m3.

Aquesta temporada també s’estrena l’Estadi Eslàlom Creand, una nova pista homologada per la FIS per dur a terme entrenaments d’alt nivell. Paral·lelament, s’hi ha instal·lat el teleesquí TK Eslàlom, de 501 m de llargada i 184 m de desnivell que podrà remuntar fins a 550 esquiadors per hora, facilitant la rotació per als entrenaments. L’Estadi acollirà tant a esquiadors de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) com competidors internacionals a través de la FIS, que disposaran de la pista per a entrenaments, just al costat d’un traçat de Copa del Món com és l’Avet. Per garantir la qualitat de la neu en aquesta pista d’alt rendiment, Grandvalira ha renovat 10 innivadors canviant-los per models de baixa pressió d’última generació.

Un dels projectes a futur que s’ha iniciat aquest 2024 és el nou edifici multifuncional del Pas de la Casa, del qual ja s’han començat a preparar els fonaments. Les obres s’aturaran durant l’hivern, de manera que els accessos estaran operatius, i es reprendran l’estiu del 2025 per començar a aixecar l’estructura. L’edifici tindrà una superfície total de 3.200 m2 que es distribuiran en tres plantes, amb un hall de benvinguda, taquilles per a la venda de forfets i màquines d’autovenda, botigues i lloguer d’esquís, restaurants i un espai per a l’escola d’esquí. Així mateix, la nova infraestructura comptarà amb 26 pous de geotèrmia per poder calefactar l’edifici i fer-lo funcionar així en bona part amb energia verda. Està previst construir l’edifici per fases i que estigui a punt a partir de la temporada 2026-2027.

Aquest hivern serà la primera temporada en què la nova zona Seig, estrenada a mitjans de la temporada passada, estarà operativa des del primer dia. Aquesta nova zona ha afegit 5 quilòmetres més al domini de Grandvalira amb el nou telecadira Seig i tres noves pistes vermelles, de manera que l’estació disposa actualment de 215 km i 140 pistes.

D’altra banda, l’edifici del Funicamp estrena una nova botiga per a la compra i el lloguer del material d’esquí i snowboard, que es caracteritzarà per tenir una gran superfície. L’Snowpark del sector El Tarter comptarà amb nous mòduls i els Jardins de Neu dels sectors Soldeu, El Tarter, Canillo i Pas de la Casa han millorat la seva imatge exterior, mentre que els d’Encamp, Grau Roig i Pas de la casa han renovat també tot el material pedagògic i metodològic. La guarderia de Grau Roig, per la seva banda, ha ampliat el seu espai per una major capacitat i control, així com una millor optimització i diversificació dels espais de joc.

Pal Arinsal

Aquest telecadira és el giny que es va retirar de la zona de Port Negre a l’estació de Pal Arinsal la passada campanya, on va ser reemplaçat per un nou telecadira desembragable de sis places. El nou Telecadira de Port Negre d’Arinsal pot transportar unes 2.400 persones per hora, i el nou recorregut d’un quilòmetre i mig, més llarg que l’antic, ha millorat l’accés a la part alta de l’estació a la vegada que ha dinamitzat la zona del Niu. El projecte és el primer pas cap a la futura unió esquiable dels sectors de Pal i Arinsal, i facilita també l’accés al telefèric de connexió.

Aquesta millora, per a la qual s’han destinat 8,5 milions d’euros, ha estat una de les inversions destacades que ha fet Pal Arinsal en els cinc últims anys, en què ha invertit 22,3 milions en la millora de les seves instal·lacions així com en l’optimització de la producció de neu i la seva innivació, amb nous canons i màquines trepitjaneu més eficients per tal de deixar el domini en un estat òptim. A més, l’estació ha dut a terme renovacions integrals dels seus restaurants tant al sector d’Arinsal com al sector de Pal, i també s’han fet grans esforços en millorar les experiències amb noves activitats. Enguany també hi haurà millores a l’snowpark d’Arinsal, amb nous mòduls, així com un nou punt de venda de marxandatge a Arinsal i una nova màquina d’autovenda al telecabina dels Orriols. Els Jardins de neu de Pal i d’Arinsal, per la seva banda, estrenen aquesta temporada un nou programa educatiu.

A Pal Arinsal, l’antic Expresso es reconverteix en un nou Pasta Box a la Caubella amb una proposta de trattoria ràpida i deliciosa, pensada per a esquiadors que volen gaudir de menjar fresc sense perdre temps, mentre que la terrassa de la Caubella estrena un espai dedicat al vermut, amb una selecció de productes de la marca Espinaler. El Restaurant Rústic, al cor de Pal, amplia el seu espai interior i exterior per continuar sent un punt de trobada per als amants de les fondues i les carns a la pedra.

Per la seva banda, els restaurants emblemàtics de Pal Arinsal, el Coll de la Botella i el Pla de la Cot, presenten una nova carta. La del primer, centrada en la cuina de muntanya i productes de proximitat. A més, ambdós mantenen la seva proposta nocturna, amb què es pot gaudir del cel estrellat andorrà a 2000 metres d’alçada, un destí reconegut Starlight i que es completa amb la pujada en retrack o motos de neu.

Una altra de les novetats en l’àmbit de la sostenibilitat de l’estació de Pal Arinsal és l’aprofitament de terres recuperades de construccions de la parròquia per remodelar trams de pistes als sectors de Pal i Arinsal. Aquestes tasques serveixen per a millorar l’experiència del client, però sobretot per optimitzar la producció de neu de cultiu. Així, tenen un impacte directe en l’eficiència de la gestió energètica i hidràulica.

Els esforços de les estacions en matèria de sostenibilitat per reduir la petjada de carboni no passen desapercebuts i any rere any van rebent reconeixements. Des d’aquesta temporada, Pal Arinsal també compta amb el certificat Llum Verda de FEDA (Forces Elèctriques d’Andorra) que certifica que el 100% d’energia elèctrica que es consumeix és d’origen renovable, i se suma al segell Llum Verda de FEDA que el 2022 va rebre Grandvalira Soldeu – El Tarter.

Ordino Arcalís

Només en els darrers 5 anys, la inversió total d’Ordino Arcalís ha estat de més de 15,8 milions d’euros, una xifra que ha anat principalment destinada a millores en les pistes i instal·lacions, però també en l’oferta de restauració i noves grans propostes, com és el Mirador Solar de Tristaina. Un dels exemples clars d’aquesta millora en els últims anys és la zona per a principiants de Planells, que ha crescut considerablement passant dels 3.500 m2 als 6.000 m2 i incorporant un nou teleesquí la temporada passada. També en els últims anys s’ha instal·lat el Telecabina de Tristaina, un dels projectes més importants a l’estació des de la seva creació. Així mateix, s’han dut a terme reformes integrals de restaurants com els de la Coma, Planells o l’Hortell, i s’ha optimitzat la xarxa d’innivació amb nous innivadors i noves màquines trepitjaneu.

En aquest sentit, aquesta temporada s’inicien els treballs per la nova bassa per a la neu de cultiu, que tindrà una capacitat de 36.000 m3 i que s’ubicarà al sector de La Coma. El projecte està plantejat en tres fases i té previst poder estar enllestit la temporada 2025-2026.

L’estació segueix apostant pel públic familiar i ha millorat els serveis a les famílies, amb accessos especials al sector Planells per a dotar d’un més fàcil accés a l’aparcament, els armariets i a l’escola. Un dels punts que els més petits gaudiran és el circuit Freeride Kids que s’ha prolongat i s’hi ha construït un nou túnel on es podrà passar tant per sobre com per sota, i que el dota d’una major emoció. El Kids Forest, per la seva banda, també ha rebut millores amb nous dubbings per a l’augment del nivell d’adrenalina dels petits esquiadors.

El restaurant La Coma d’Ordino Arcalís també presenta un programa de sopars exclusius durant la temporada, coincidint amb nits especials com les nits de lluna plena, que permet als comensals gaudir de la gastronomia de muntanya en un ambient únic i un espectacular paisatge nocturn com a teló de fons.

Les novetats pel que fa a gastronomia a Ordino Arcalís s’han centrat en la terrassa del restaurant Kokoi, que s’amplia respecte a l’hivern passat oferint el doble d’espai per relaxar-se i gaudir del seu ambient après-ski. Aquest punt renovat serà també l’escenari de festes d’après-ski alguns dissabtes durant la temporada, amb sessions de música en directe i ambientació especial per arrodonir els dies de neu amb un final memorable. Així mateix, la barbacoa de la zona de Planells s’habilitarà per oferir hamburgueses i frànkfurts per a aquells que busquen un menjar ràpid i saborós en plena muntanya amb un tarannà més informal i autèntic.

La parròquia d’Ordino és des d’octubre del 2020 reserva de biosfera de la UNESCO, una distinció que s’atorga als indrets que vetllen per la conservació del patrimoni natural i el desenvolupament econòmic i humà. En aquest sentit, l’estació d’Ordino Arcalís és plenament conscient que el privilegi de la seva ubicació comporta també una responsabilitat amb el medi ambient i, per això, treballa des de fa anys impulsant polítiques de sostenibilitat. Tant és així, que l’estació ha estat reconeguda com a Empresa Compromesa amb la reserva de biosfera de la UNESCO.

En aquest sentit, Ordino Arcalís aposta també per la mobilitat sostenible i ha renovat un any més el conveni amb el Comú d’Ordino per l’extensió de l’autobús parroquial fins a l’estació durant la temporada, facilitant-ne l’accés i donant així un servei afegit als hotelers de la parròquia.