L’esquiador madrileny Jan Farrell anuncia la seva retirada de l’alta competició, tot i que continuarà professionalment lligat a la neu com a ambaixador i promotor de joves promeses. L’esquiador amb una plusmarca de 231,66 km / h penja els esquís per seguir dedicant temps a la cura de la seva família, que ha crescut amb el naixement el passat any de la seva segona filla. Durant aquesta temporada s’ha compromès a aconseguir un mínim de 5.000 € per a la Fundación También, facilitant que joves amb paràlisi cerebral puguin endinsar-se en el món de l’esquí.
L’Speed Ski, la disciplina en què els homes i dones més ràpids del món sobre uns esquís competeixen en les pistes més extremes per aconseguir velocitats per sobre dels 200 quilòmetres per hora, torna a ser avui notícia i no és per cap rècord. Jan Farrell, esquiador d’origen britànic, establert a Madrid i una de les cares més conegudes de la disciplina, ha anunciat que penja els esquís indefinidament.
Estic molt feliç per haver contribuït a el desenvolupament de l’Speed Ski ia retornar part del que m’ha donat a mi
Després d’una dècada sense perdre una competició com a professional en l’esport no motoritzat més ràpid de la planeta, Jan ha decidit que és el moment d’anunciar la seva retirada. Ho ha fet a través d’una carta en què agraeix a tots aquells que l’han acompanyat en la seva carrera: “A l’equip que m’envolta, a la meva família, amics, seguidors, a la premsa, patrocinadors, estacions d’esquí, organitzadors de competicions i als meus rivals en competició que tant m’han motivat per estendre els meus límits”.
La temporada passada l’esquiador del Club Amistat va finalitzar en cinquena posició de Copa del Món, va fregar el podi a Finlàndia i va tenir l’honor, al costat de Ricardo Adarraga, de realitzar a l’estació de Formigal els històrics primers descensos de Speed Ski en territori nacional.
Poc després la temporada de competició finalitzava de manera abrupta amb la cancel·lació de les proves de Grandvalira a causa de la pandèmia. Aquesta temporada la competició retorna a l’estació Gavarnie, que s’estrena dins el circuit, i Jan estarà seguint-com un aficionat més al costat de les seves dues filles. “No podria ser més feliç veient-les créixer, aprendre, jugar i convertir-se en unes personetes increïbles. Passar temps amb elles i tenir-ne cura diàriament és un somni fet realitat. I en aquestes circumstàncies tan difícils per a tots, elles mereixen la meva atenció més que mai “, comenta Jan.
Una carrera dedicada a trencar el velocímetre
Allà per 2011, un jove Jan Farrell se submergia en una disciplina que marcaria la seva vida durant la propera dècada. Durant els tres primers anys de la seva carrera en el món de l’Speed Ski, l’esportista d’origen britànic va competir en categoria S2 -mismas pistes, però utilitzant material d’esquí alpí- i el 2014 es va alçar com a campió de el món de la categoria. Aquest triomf el va catapultar a S1, la màxima categoria de la disciplina -ja utilitzant el material especialitzat compost pels esquís especials de més de dos metres, l’icònic vestit vermell i el casc aerodinàmic-.
Des de llavors, Jan ha aconseguit baixar a 231,66 quilòmetres per hora a l’estació de Vars, un històric primer podi per a un esquiador d’un club espanyol, acabant tercer en la Copa del Món de Canadà en 2018, i finalitzar en dues ocasions en el top-5 de la Classificació General de Copa del Món. L’any 2016 va marcar un punt d’inflexió en la seva carrera. Una brutal caiguda a 216 quilòmetres per hora va fer efecte en la seva capacitat esportiva a nivell psicològic i en la forma d’afrontar les competicions. Des de llavors l’esquiador ha treballat dur al costat de professionals per aprendre a gestionar i racionalitzar la por i millorar la seva concentració per poder rendir en situacions extremes. Una cosa que l’esquiador confessa que li ha servit dins i fora de les pistes. A més, Jan atresora dos rècords de l’món: home més ràpid en pista coberta i home més ràpid esquiant asfalt.
L’esquiador madrileny ha marcat un abans i un després en les pistes més extremes de la planeta, però també fora d’elles. Durant els últims anys Jan s’ha marcat com a objectiu fer créixer la disciplina a través de la promoció i la captació de nous talents. Les últimes temporades han comptat amb la producció audiovisual de l’equip de Jan Farrell, que ha permès acostar la disciplina a nous públics i mostrar l’espectacularitat d’aquest esport. “Estic molt feliç per haver contribuït a el desenvolupament de l’Speed Ski ia retornar part del que m’ha donat a mi, aconseguint a través d’un conjunt d’accions que la disciplina guanyés notorietat i evolucionés a nivell mediàtic, portant nous aficionats, participants i organitzadors de competicions “, explica.
Nous projectes socials
Jan Farrell continuarà lligat als esports d’hivern i durant aquesta temporada col·laborarà amb la Fundación También, dedicada a facilitar que les persones amb mobilitat reduïda puguin practicar esquí: “Aquest any m’he compromès a aixecar un mínim de 5.000 € per a la seva causa. Ja hem tancat un acord amb la fundació per dur a terme una acció en què 20 nens amb paràlisi cerebral i sense recursos econòmics puguin començar a esquiar a Madrid Snowzone“.
Aquest 2021 arrenca amb el comiat d’un dels màxims representants de l’Speed Ski nacional i internacional, qui abandona el circuit de competició, però continua enfocat en el seu objectiu: promoure els esports d’hivern i acostar més gent a el món de la neu.