ISPO: Esquiar sent respectuós amb el medi ambient

oct. 16, 2023 | DESTACATS, NOTÍCIES

Esquiar, surfejar, gaudir dels esports d’hivern, és possible fer-ho tenint una consciència verda, sent respectuosos amb el medi ambient. Nosaltres i la ISPO creiem que sí i ara us acostem quatre consells que us poden servir

El cas és que per reduir la petjada de carboni dels esports d’hivern alguna cosa ha de canviar, sobretot pel que fa als viatges. ISPO.com ens explica com és possible sense cotxe i què ofereixen les comunitats locals.

Aquests podrien ser els referents, les qüestions i temes que ens hauríem de plantejar quan pensem desplaçarnos i quan tenim al cap gaudir dels esports d’hivner?

Impacte ambiental d’unes vacances d’esquí
Opció de compartir cotxe
Estacions d’esquí sense cotxes
Descompte en bitllets d’autobús
Arribada amb tren
Des de l’estació de tren fins a l’allotjament
Plataforma WinterRail

El cruixent de la neu fresca sota les taules, l’aire cristal·lí de la muntanya a la cara, la sensació sublim de fer girs perfectes en un pendent encara verge; per a molts de nosaltres, l’esquí i el surf de neu segueixen sent el millor que es pugui imaginar.

Però, quant de temps més podem esperar descensos agradables amb un pintoresc teló de fons d’hivern? Els efectes del canvi climàtic ja es noten clarament a les muntanyes. Les temporades d’esports d’hivern s’escurcen, la línia de neu augmenta. Els Alps es veuen especialment afectats. Un estudi col·lectiu liderat per l’institut de recerca italià Eurac Research ha arribat a una conclusió alarmant. Segons l’estudi, els dies de neu a tota la regió alpina han disminuït notablement durant els últims 50 anys, entre un deu i un 35 per cent a l’hivern i encara més a la primavera.

El turisme d’esports d’hivern es troba en una situació complicada. D’una banda, pateix el canvi climàtic i les comunitats d’esquí han de plantejar moltes idees per oferir als seus hostes una experiència d’hivern gratificant. D’altra banda, el turisme d’esports d’hivern que sovint consumeix energia i amb les corresponents emissions de CO₂ està alimentant encara més el desenvolupament espectacular.

La geoenginyeria és la solució per al turisme d’esquí? Quant afecta realment l’esquí al medi ambient?

Les opinions difereixen sobre la qüestió de com són realment perjudicials els esports d’hivern per al medi ambient. Els crítics es queixen que les pistes d’esquí, els remuntadors, els dipòsits d’aigua i els aparcaments ocupen grans extensions de terra i destrueixen el medi ambient. Sobretot perquè algunes zones d’esquí segueixen creixent. A més, els canons de neu consumeixen grans quantitats d’energia i aigua, sense oblidar el soroll que generen. L’energia que s’utilitza a la zona d’esquí és verda en molts llocs, però, i sovint prové de les pròpies centrals fotovoltaiques o hidroelèctriques de l’estació, diuen els defensors de l’esquí. I l’aigua dels embassaments torna a fluir a la natura a mesura que la neu es fon. A més, una coberta de neu -també produïda artificialment- ofereix protecció contra les vores d’acer i les gelades, l’aigua i el vent.

Els arguments d’ambdues parts no es poden descartar completament. Pel que fa a les emissions de CO2 perjudicials per al clima, però, són només secundàries, perquè l’esquí com a activitat hi té un paper subordinat. El pecat mediambiental més gran dels esports d’hivern és, amb diferència, el trajecte d’anada i tornada a les pistes, sobretot si viatgeu a les pistes en cotxe o fins i tot en vol.

Molta més informació en aquest enllaç

Greu caiguda de Cyprien Sarrazin a Bormio

Greu caiguda de Cyprien Sarrazin a Bormio

L'esquiador francès Cyprien Sarrazin ha patit una caiguda greu en l'entrenament d'aquest divemdres al descens de Bormio i després ha estat evacuat...