L’esquiador guipuscoà de l’equip de fons de la RFEDI, Imanol Rojo, va participar al Tour de Ski de la FIS de l’1 a l’10 de gener. Aquest Trofeu inclòs en el circuit de la Copa del Món FIS consisteix en 8 dies de competicions molt intensos, només dos dies de descans en què s’aprofita per viatjar entre les 3 seus ja que les proves estan repartides entre Val Müstair (SUI), Toblach (ITA)i Val di Fiemme (ITA).

L’esquiador de fons de la federació espanyola va sumar un temps total després dels 8 esdeveniments de 3h 48 m. i 58 s. Un total de 11:26 més que el guanyador, el rus Alexander Bolshunov. El segon al podi de l’circuit va ser el francès Maurice Manificat amb 3: 35.56 i el tercer en el calaix va ser el també rus Denis Spitsov amb 3:36:09. Imanol va començar l’any competint a Val Müstair (SUI) els dies 1, 2 i 3 de gener.

La primera d’aquestes proves va ser el Sprint Tècnica Lliure, una especialitat que no és la seva, i va acabar el 78º lloc. Els següents dies 2 i 3 de gener, va participar en les competicions 15 quilòmetres Clàssic sortida en massa i 15 quilòmetres persecució on va obtenir una 37 posició en ambdues. El basc va continuar l’exigent marató de proves de el Tour de Ski de Copa del Món competint els dies 5 i 6 de gener a Toblach (ITA) col·locant-se en la posició provisional 35 de el Tour de Ski on, després d’un dia de descans, va participar en les proves de 15 km Estil Lliure i 15 km Persecució. En la primera d’elles va quedar a poc més d’un minut de diferència de l’guanyador per aconseguir així una 29 posició. En la segona de les proves realitzades en Toblach, la de 15 KM Persecució, Imanol va aconseguir un altre top 20 a l’classificar-se en la 30a posició. Les tres últimes proves d’aquest duríssim Tour de Ski van ser també a Itàlia, aquest cop a Val di Fiemme, on el tolosà va mostrar la gran condició física en què es troba. En els 15 quilòmetres Clàssic Sortida en massa, disputats el dia 8 de gener, va aconseguir la 32a posició. La segona de les proves a Val di Fiemme va ser Sprint Clàssic, on Imanol va aconseguir un 46 lloc. L’últim dia del Tour de Ski, el diumenge 10 de gener, va ser el dia de més fred, arribant fins i tot a -10 graus sota zero, en què el basc va aconseguir el seu millor resultat a la Copa del Món i la seva primera vegada entre els 20 primers, una 18 posició en el 10 quilòmetres estil lliure, només 1: 11.5 per darrere del guanyador Denis Spitsov.

Sempre he estat a prop dels 30 primers i on ha aconseguit en dues ocasions un top 30 i el meu millor resultat en Copa del Món amb la 18º plaça a Val di Fiemme

En aquests 10 dies tan intensos de competició del Tour de Ski, on el cos i la ment arriben a el límit, Imanol ha demostrat una maduresa esportiva inqüestionable. Amb només dos dies de descans entre mig, Imanol es recuperava cada dia a l’hotel amb ajuda del fisio de l’equip que es comparteix amb Andorra, mentre l’skiman treballava seus esquís. Cal destacar que el enceraje i la preparació dels esquís de fons és un art que aquest equip treballa molt bé tal com s’ha demostrat.

Tot això gestionat per Joan Erola, responsable tècnic del grup. Imanol explicava després de mirar les seves gràfiques que va arribar a les 190 pulsacions l’últim dia a la competició de 10 KM estil lliure a Val di Fiemme, on va marcar una mitjana va ser al voltant de 180 pulsacions en la dura zona de pujada. Per al basc resident a la Val d’Aran el seu Tour de Ski “ha estat molt regular i amb gran esforç individual, on sempre he estat a prop dels 30 primers i on ha aconseguit en dues ocasions un top 30 i el meu millor resultat en Copa del Món amb la 18º plaça a Val di Fiemme”.

El fondista Imanol Rojo aconseguia així aquesta 31a posició en el rànquing general del Tour de Ski i, ha estat gràcies a aquest constant treball i als bons resultats, que ha millorat d’una 107 posició aconseguida la temporada passada a la Copa del Món FIS d’esquí de fons a una 71 posició en el rànquing general d’aquest any a la Copa del Món on ja suma 26 punts, quan encara queda bona part de la temporada per disputar.