El Parc Natural de l’Alt Pirineu disposarà d’un mapa ATES (Avalanche Terrain Exposure Scale). Es tracta d’una tecnologia que avalua com de propens és el terreny a estar afectat per allaus. La cartografia ATES és la representació gràfica d’aquesta escala sobre mapa on es delimita el terreny d’allaus en tres classes: simple, exigent i complex.
Aquesta eina de seguretat va dirigida a tothom que practica activitats de muntanya fora de les estacions d’esquí (esquí de muntanya, splitboard alpinisme, entre altres.).
La cartografia es realitza amb la coordinació tècnica del Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el cofinançament de fons FEADER en el marc de les subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies, del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020. També hi ha col·laborat el Centre de Lauegi d’Aran.
El mapa l’està elaborant l’empresa GeoNeuRisk. La Fase 1 del projecte comprèn els sectors nord de les Valls d’Àneu, més concretament Àrreu, Isil i Bonabé amb un total de 12.390 hectàrees. En properes fases, es preveu continuar fent créixer la cartografia ATES cap a nous sectors del Parc Natural.
Al mapa també s’indica les zones sensibles de fauna del Parc i una sèrie d’itineraris respectuosos i sostenibles, ja que les activitats hivernals poden afectar negativament a les espècies que hi viuen en una època de condicions rigoroses i falta d’aliment.
La nova eina es presentarà aquest divendres a la tarda a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu en un acte adreçat sobretot a alpinistes, persones que practiquen l’esquí de muntanya o la modalitat de raquetes de neu