Tal com informa el compte de Twitter del govern aragonès, Aragó rebrà 33,7 milions d’euros per a cinc Plans Extraordinaris de Sostenibilitat Turística. Les tres províncies aragoneses es beneficiaran d’aquestes cinc intervencions amb dos plans a Osca, dos a Saragossa i un a Terol que tindran tres anys per desenvolupar-se i més de 26 milions es destinaran a la internacionalització d’un sector turístic estrella, com és el de la neu, amb la unió de les estacions Astún-Candanchú amb Formigal. A més, la comarca de Barbastre rebrà 1 milió d’euros, l’Ajuntament de Saragossa 2 milions d’euros, la Comarca de Calatayud 2,8 i la del Maestrat 1,5.
Pla de Sostenibilitat Turística a Destinació de la Diputació Provincial d’Osca
Una de les intervencions que formen part d’aquest Pla territorial es desenvolupa sota el producte de neu i muntanya que a Aragó representa la capacitat competitiva més gran pel seu impacte en el PIB. La intervenció que es desenvoluparà a les valls de Tena i de l’Aragó neix amb la pretensió de fer un salt a la internacionalització i una major competitivitat al nostre nínxol turístic estrella.
El turisme nacional té l’estació de FormigaL-Panticosa com a referent d’alta muntanya per a la pràctica d’activitats turístiques a l’hivern, i també per al gaudi de la muntanya a la tardor, estiu i primavera
El seu objectiu general és incentivar el desenvolupament socioeconòmic i competitivitat de les Valls de l’Alt Aragó i Vall de Tena, potenciant la neu com a sector estratègic, impulsant el turisme, configurant un nou producte amb abast de vocació nacional i internacional amb un enfocament digital i de sostenibilitat atenent la mobilitat com una aposta de futur a zones naturals.
La vall de Tena és una de les destinacions més prestigioses i més demandades. El turisme nacional té l’estació de FormigaL-Panticosa com a referent d´alta muntanya per a la pràctica d´activitats turístiques a l’hivern, però també per al gaudi de la muntanya a la tardor, estiu i primavera. El salt quantitatiu i qualitatiu a nivell internacional és únic. Les dues valls són a més altament competitives la resta de l’any. La intervenció planificada i la seva capacitat de diversificació per a la creació i millora d’altres productes turístics relacionats amb la muntanya, permetrà augmentar la competitivitat al territori i sobretot una major projecció internacional.
La resultant d’un complex d’esquí unificat atraurà més turistes, assegurant el present i el futur d’aquest motor del turisme al territori amb influència directa en la totalitat de la Província d’Osca i d’Aragó
La intervenció enllaçarà les Valls de l’Aragó i Tena a través de les estacions mitjançant una telecabina (mitjà de transport per cable mogut per energia neta) i actuacions connexes. Suposa la fase final d’enllaç entre les estacions Candanchú-Astún i ara ampliada amb Formigal, la qual cosa suposa una concepció territorial àmplia de la denominada quarta generació d’estacions, vinculada a la necessitat d’ordenar de forma integrada les actuacions sobre la muntanya, amb un aprofitament més eficient dels recursos, buscant més qualitat, competitivitat i eficàcia, alhora que contemplant avenços tècnics tant en la sostenibilitat de les intervencions, l’eficiència energètica, la innovació amb suport digitalització i màrqueting del producte unificat. La resultant d’un complex d’esquí unificat atraurà més turistes, assegurant el present i el futur d’aquest motor del turisme al territori amb influència directa en la totalitat de la Província d’Osca i d’Aragó en general com a destinació turística de primer ordre.
Aquest projecte suposa la culminació d’una estratègia global per a la mobilitat sostenible i la gestió verda i eficaç de turistes i entorn natural, per a les estacions de les valls, ja estudiada i declarada projecte d‟interès general d‟Aragó, rellançada i parcialment escomesa pel pla desenvolupat a la Vall de l’Alt Aragó a la Convocatòria Extraodinària 2021, que amb el nou projecte ara presentat aposta per un equilibri harmònic entre les valls i un producte unificat potent adequat a les necessitats de l’exigent mercat de l’esport de neu.
En definitiva, la millora de la destinació augmentarà la competitivitat del motor econòmic i possibilitarà la reactivació del sector turístic privat de la zona, propiciant la generació d’oportunitats d’ocupació a la zona, molt dependent del sector serveis, i amb risc de despoblació.
Es pretén assolir la materialització físicament la unió de tres estacions d’esquí i les zones d’influència amb un sistema de transport per cable i construint una oferta única més atractiva i reequilibrada en fluxos al territori