Les sis estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) tanquen les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis amb un balanç positiu en afluència de persones usuàries. Durant el període del 24 de desembre de 2021 al 9 de gener de 2022 han sumat fins a 175.039 visitants, un 32% més que les mateixes dates de 2019, abans de la pandèmia.
Per a la presidenta d’FGC, Marta Subirà, “hem assolit les expectatives que teníem i que era tornar a les dades prepandèmia. Les estacions estaven preparades i la ciutadania tenia ganes de trepitjar neu i gaudir a l’aire lliure i aquesta combinació ha estat la clau de l’èxit”. “La temporada ha sigut molt bona i això és positiu no només per a les pròpies estacions sinó per al conjunt del país. Tant a l’hivern com a l’estiu, les estacions de Ferrocarrils actuen com a motor econòmic de les comarques del Pirineu”, ha afegit.
Bona meteorologia i àmplia oferta d’activitats
La bona meteorologia, que ha estat la clara protagonista d’aquestes festes, i unes instal·lacions operatives en conjunt a un 70% han permès les persones visitants gaudir dels esports d’hivern, la natura i la muntanya. Aquest bon temps també ha permès l’obertura de les sis estacions tots els dies de les vacances amb l’excepció de l’estació de Vallter, que va tancar el dia de Nadal i el dia 9 de gener a causa del Torb. D’una banda, les abundants nevades d’inici de desembre i, de l’altra, la potent xarxa de producció de neu a les estacions d’FGC han garantit un alt nombre de quilòmetres esquiables a la majoria de les estacions, fins a arribar a un màxim de 120 km oberts.
L’èxit de la generosa afluència de visitants també ha estat possible gràcies a l’àmplia i variada oferta de serveis i les activitats alternatives a la pròpia pràctica de l’esquí i snowboard als dominis. Destaquen les propostes festives tradicionals com són les visites del Pare Noel, les baixades de torxes de Cap d’Any o l’arribada dels Reis d’Orient a pistes. Aquesta proposta diversa adreçada al públic familiar ha motivat el retorn de visitants que, després d’una temporada passada en què molts d’aquests esdeveniments no es van poder celebrar, enguany tornaven amb moltes ganes de gaudir de propostes lúdiques socials a la natura i de lleure a l’alta muntanya.
Des del dia 4 de gener en endavant, les temperatures s’han normalitzat per a l’època i ha tornat l’ambient de ple hivern a totes les estacions amb nevades de nord i la possibilitat de reprendre la producció de neu de cultiu a ple rendiment, fet que garanteix l’alta qualitat de l’oferta esquiable i assegura un gener amb la majoria d’instal·lacions en funcionament.
El balanç, estació per estació
62.685 persones han visitat La Molina durant les vacances, fet que significa un augment de prop del 73% respecte el mateix període del 2019. Aquest èxit ha estat motivat fonamentalment per l’àmplia oferta de pistes i instal·lacions obertes i el gran atractiu que significa, per a tot tipus de públic, l’experiència de pujar al cim de la Tosa d’Alp amb el Telecabina Cadí- Moixeró. En aquest període, els visitants han pogut esquiar o fer surf de neu a tots els sectors de l’estació i, al mateix temps, gaudir de propostes complementàries als esports d’hivern com les passejades amb raquetes de neu, la descoberta del circuit d’interpretació de la fauna, l’esquí de muntanya o propostes innovadores com el passeig nocturn amb el Telecabina Cadí-Moixeró combinada amb l’opció de sopar al refugi Niu de l’Àliga.
Pel que fa a les estacions del Ripollès, Vallter ha tingut una important afluència i ha arribat als 20.194 forfets venuts, fins a un 66% més que el 2019. L’estació més oriental dels Pirineus, que mantenia uns gruixos destacables de neu gràcies a les nevades de principi de desembre, ha comptat aquests dies amb un ampli ventall d’activitats alternatives a l’esquí, com els circuits per a la pràctica d’excursions amb raquetes de neu i d’esquí de muntanya, el Parc Lúdic o el Mini club l’Esquirol per als més menuts.
Vall de Núria, per la seva banda, ha rebut la visita de 23.260 persones, una xifra que queda lleugerament per sota (-5%) de les dades de fa 2 anys. No obstant, aquesta baixada té l’explicació en la implementació des del 2020 d’un sistema automàtic de control d’aforament als trens cremallera que limita el nombre de places venudes al nombre de seients disponibles en cada tren. Considerant això, enguany s’ha incrementat l’ocupació mitjana de les places en oferta fins a assolir un 68% d’ocupació mitjana (superant amb escreix el 48% del 2019) i s’han registrat tres dies de ple absolut: el 29 i 30 desembre i el 2 de gener. Amb aquest control d’aforament s’evita la massificació del complex i l’espai natural que l’envolta i, alhora, es garanteix una magnífica experiència de les persones visitants ja des de l’inici del viatge en tren cremallera fins a la Vall.
A la comarca del Pallars Sobirà, els 14.649 visitants que ha acollit Espot han significat un augment del 48% respecte el 2019 i els més de 27.481 usuaris de Port Ainé han millorat fins a un 43% els rebuts durant les vacances de Nadal de fa dos hiverns. Per tant, les estacions lleidatanes demostren de nou tenir una oferta molt atractiva per als esquiadors i snowboarders que valoren la pràctica garantia de qualitat i quantitat de neu a les estacions pallareses. Amb gairebé el 90% de pistes i remuntadors operatius, una major capacitat per acollir visitants en dies de punta a l’estació de Port Ainé gràcies al nou aparcament i una important proposta d’activitats de perfil familiar durant les festes, Espot i Port Ainé han assolit unes grans xifres d’afluència aquestes festes.
A l’Alta Ribagorça, l’estació de Boí Taüll ha acollit la visita de 26.770 persones, fet que deixa l’estació més occidental d’FGC un 11% per sota de l’afluència enregistrada la temporada 2019-20, quan l’estació va tenir un dels millors períodes nadalencs recordats amb gruixos de 160 cm de neu i el 85% de l’estació oberta al públic. Enguany, el motiu principal del descens de visitants ha estat la menor oferta de pistes i instal·lacions operatives a causa de l’episodi de vent de mitjan desembre, que va arrencar el mantell nival caigut de manera abundant dies abans. Tot i això, i gràcies a la feina intensiva de l’equip d’explotació de l’estació, s’ha aconseguit condicionar el 50% del domini esquiable i obrir pràcticament tots els sectors de l’estació i pistes per a tots els nivells, així com un programa intensiu d’activitats lúdiques i socials. El fred, imperant a partir del 4 de gener, ha permès la represa de la producció de neu i les nevades de nord previstes permeten ser optimistes pel que fa a la posada en servei de més pistes i instal·lacions durant el mes de gener, amb la mirada posada ja en els Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya que es disputaran a Boí Taüll del 8 al 13 de febrer.
Encarant la temporada alta de competicions i caps de setmana blancs
Les nevades previstes i la producció de neu de cultiu a les estacions permetran els pròxims dies ampliar l’oferta d’activitats per al públic en general. Però, a més, les properes setmanes, les estacions de muntanya catalanes encaren la temporada alta pel que fa a competicions i caps de setmana blancs. A més del campionat europeu a Boí Taüll hi ha previstos circuits de competicions d’esquí alpí, muntanya i surf de neu a nivell regional que completen la ja de per sí àmplia oferta turística al Pirineu de Catalunya, destaca Subirà.