Els guies de l’Adventure Center de Pal Arinsal han dirigit les activitats centrades en formació en tècnica alpina, rescat i seguretat aprofitant el paratge natural del Comapedrosa. Les nevades del cap de setmana han afavorit que l’acció celebrada a Arinsal fos tot un èxit
L’estació de Pal Arinsal ha acollit aquest cap de setmana el Comapedrosa Challenge, un campus d’esquí de muntanya dirigit a esquiadors amb un nivell avançat per a millorar la seva tècnica d’esquí i ampliar coneixements de seguretat. Les jornades han estat organitzades per l’Adventure Center conjuntament amb les marques pioneres del sector skimo Haglöfs, Black Diamond i Dynastar i han comptat amb la participació de Marc Toralles, un dels màxims exponents de l’alpinisme espanyol del moment.
El reconegut alpinista ha rebut el premi Alpinisme Extraeuropeu FEDME 2019 per la ruta Slovack direct al Denali i ha estat dues vegades nominat al Piolet d’Or per la seva obertura al pic verge Guillem Aparicio a l’Himalaya (Índia) i l’obertura de la cara est del Siula Gran (Huaybuash, Perú). Entre els seus èxits destaquen l’ascens a la serralada peruana de l’Huayhuash, l’intent al Gasherbrum IV al Karakórum, o l’aresta nord-est del Huantsán (Cordillera Blanca, Perú) amb Oriol Baró. Toralles ha compartit durant dos dies el seu expertise amb els participants del Comapedrosa Challenge, un grup d’alpinistes afortunats que han aconseguit la plaça a aquest exclusiu esdeveniment gràcies a un concurs a xarxes socials, i ha destacat la importància d’aquest tipus de jornades: “perquè la gent té molt nivell d’esquí però a l’hora de saber reconèixer el terreny, veure els perills, com bellugar-te per alta muntanya, no tenen tant de bagatge i és important ensenyar-los per a que es puguin moure amb seguretat per terrenys d’alta muntanya i fora d’estació d’esquí”.
És una activitat molt important per promocionar l’esquí de muntanya, i per oferir esports més enllà de l’esquí alpí, comptant a més amb aquestes meravelloses valls, i amb un parc natural com el del Comapedrosa
El responsable de l’Adventure Center i guia d’alta muntanya, David Parra, assenyala que el Comapedrosa Challenge “és una activitat molt important per promocionar l’esquí de muntanya, i per oferir esports més enllà de l’esquí alpí, comptant a més amb aquestes meravelloses valls, i amb un parc natural com el del Comapedrosa”. El director de Serveis en Muntanya de Grandvalira Soldeu – El Tarter i Pal Arinsal, Toni Rodríguez, matisa que la zona possibilita la pràctica d’aquest esport en un “espai protegit, regulat, i que ens permet poder estar en un entorn natural idíl·lic i salvatge on, sobretot a l’hivern, es pot veure molta fauna. A més, la seva alçada ens permet tenir garantia de molt bona qualitat de neu, així com de quantitat.” Rodríguez afegeix que un altre avantatge del parc natural del Comapedrosa és que les infraestructures de l’estació d’esquí de Pal Arinsal, concretament del nou telecadira Port Negre que puja fins a una alçada de 2.493 m, “ens permet tenir un fàcil accés als cims més alts del país com són el Comapedrosa, la Roca Entravessada o el Medacorba”.
Durant la primera jornada del challenge, els participants van poder aprofitar les nevades del cap de setmana per fer una sortida al Parc Natural del Comapedrosa, per la zona de Sanfons, per millorar la tècnica i gaudir d’unes bones baixades, deixant els tallers tècnics per a la segona jornada, en què la neu també va ser protagonista i es van dur a terme íntegrament al sector d’Arinsal degut a les nevades del dia. Així, els guies de l’Adventure Center han impartit classes sobre observació de terreny, nivologia o com fer un test de neu ràpid, tècnica de seguretat amb corda i anclatges, i aprofundiment en l’ús de grampons i piolets. David Parra explica que “una part important del campus és ensenyar aquella part que la gent no acaba de conèixer, com caminar amb grampons, amb piolets, una progressió amb corda, petites entrades en canals amb una corda d’ajuda, fer repàs del D.V.A (Detector Víctimes d’Allaus) i tota la part de seguretat…”.
Una altra de les accions del campus ha estat la projecció de la pel·lícula “Ànima de Corall” de Marc Toralles als cinemes d’illa Carlemany que mostra l’escalada en estil alpí que van fer ell i Bru Busom el juliol del 2022 de la paret est del Siula Grande de 6.344 m, al cor de la serralada de Huayhuash, al Perú, que fins llavors era verge. “Estic molt content que em convidin a poder compartir la meva història en un cinema i em fa molt feliç poder inspirar o motivar algú a fer alpinisme”, comenta el protagonista, que va contestar a totes les preguntes de l’audiència després de la projecció.
Auge dels esports alternatius a l’esquí alpí
Els esports de neu alternatius a l’esquí alpí com són l’esquí de muntanya i les raquetes de neu han gaudit d’un considerable augment d’adeptes i, en aquest sentit l’Adventure Center vol donar resposta a les seves necessitats amb guies experts que, a més d’oferir excursions per descobrir l’entorn de les muntanyes andorranes, tenen cursos tant d’iniciació com de millora tècnica, i procuren informació de seguretat d’alta importància en aquests esports.
Grandvalira Resorts ha fet en els darrers anys una gran inversió per donar resposta a aquest nou grup d’aficionats a la neu i compta actualment amb 83,5 quilòmetres de circuits per a raquetes de muntanya i 83 km de rutes per a esquí de muntanya dins del seu domini que estan acondicionades i ben senyalitzades. El Mountain Pass és el forfet de temporada que Grandvalira Resorts posa a disposició dels clients per poder gaudir d’aquests circuits tota la temporada amb seguretat i garanties. El passi inclou l’ús dels 13 remuntadors disponibles a Pal Arinsal, Grandvalira i Ordino Arcalís amb una pujada i una baixada per dia, així com servei de socors i trasllat en cas d’accident dins els circuits.